• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aparat cyfrowy - jaki wybrac

i to co mnie ostatnio najbardziej wkurza - strasznie waski kat obiektywu.
niestety nie ma nic za darmo. jak dostaniesz lepszy kat w kompakcie - np odpowiednik 28mm to przy okazji "zyskujesz" duze znieksztalcenia, abberacje, itp... nie bez powodu szkla do lustrzanek maja stosunkowo male zoomy. takze w malym kompakcie nie ma co oczekiwac szerokiego kata bo to na niewiele sie zda. tym bardziej w kieszonkowych kompaktach - jak producent da szeroki kat to raczej pass jesli chodzi o jakosc zdjec...
co do fuji s5800 to imo mozna sobie go odpuscic - niewypal, z mala i standardowa matryca (nie super ccd - jak poprzednicy s5600 czy s5700).
jak kupowac maly kompakt to tylko fuji f50fd (czy podobne - jak f60fd). maja wieksza niz standardowo kompakty matryce i w technologii superccd - nieporownywalnie lepszej jakosci zdjecia niz z jakichs malpek - canonow. no i mozna wykonywac zdjecia z nieco mniejsza glebia ostrosci. najlepszy z tej serii to byl f31fd, szkoda ze juz nieprodukowany, bo sam bym sobie takowy sprawil - takie malenstwo by sie przydalo...
co do s6500 vs s9600 to nie powiedzialbym ze jeden z modeli jest bezwzglednie lepszy od drugiego. s6500 daje bezapelacyjnie lepszej jakosci fotki. mozna powiedziec, ze porownywalne z lustrzankami, z jak najbardziej uzytecznym iso 800, czego juz o s9600 powiedziec nie mozna (przesadzili z megapikselami - zasrany marketing) - iso do 400 jest uzyteczne, chociaz juz zaszumione (bardziej niz s6500 z iso 800). niestety s6500 ma tragiczna wrecz obsluge (czytaj: jak wiekszosc kompaktow), a s9600 obsluguje sie praktycznie jak lustro, za co nalezy mu sie duzy plus.

Caleb napisał:
w malym kompakcie nie ma co oczekiwac szerokiego kata bo to na niewiele sie zda. tym bardziej w kieszonkowych kompaktach - jak producent da szeroki kat to raczej pass jesli chodzi o jakosc zdjec...
ale chodzi mi o to ze jest za waski kat nawet w porownaniu z konkurencja. kolega ma starego canona i nim robilem np zdjecia na targach motoryzacyjnych. rok pozniej jak juz mialem swoj aparat to musialem odejsc naprawde daleko zeby zlapac caly samochod :???:

ale to wciaz byl kompakt cyfrowy canona? jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby byly ogromne roznice w katach. odpowiedniki ogniskowych w komaktach wynosza najczesciej 35-38mm, a odwzorowania typu "rybie oko" raczej nie ma. ;) wiec roznice sa raczej kosmetyczne, chociaz oczywiscie 35mm to zawsze lepiej niz 38mm. i tak imo wazniejsza jest dobra matryca - a te dobre w kompaktach sa tylko w paru modelach fuji - super ccd. konkurencja jedzie najczesciej na picimencikach (chociaz zdarzaja sie "perelki" z wiekszymi matrycami; nie mylic z iloscia pikseli, bo tych praktycznie rzecz biorac im mniej, tym lepiej, ale wciaz na lipnych matrycach), ktore jakoscia niestety nie grzesza - spore szumy, mala rozpietosc tonalna.
z innej strony - ja przyznam sie szczerze stosunkowo malo korzystam z szerokiego kata. duzo bardziej przydaja mi sie okolice 50mm czy wiecej. jak szeroki kat to tylko do krajobrazu, a takich zdjec cykam stosunkowo malo.

Caleb napisał:
ale to wciaz byl kompakt cyfrowy canona?
tak. jakis stary z matryca 3,1Mpix i na karty CF VS moj nowy A630
Caleb napisał:
ja przyznam sie szczerze stosunkowo malo korzystam z szerokiego kata. duzo bardziej przydaja mi sie okolice 50mm czy wiecej. jak szeroki kat to tylko do krajobrazu, a takich zdjec cykam stosunkowo malo.
mi to sie przydaje tylko w zamknietych pomieszczeniach i na imprezach rodzinnych itp do fotografowania wiekszej ilosci osob w nie za duzym pomieszczeniu
w otwartej przestrzeni jest juz OK

A ja odświeżę temat - jako że ostatnio co pożyczam, to dostaje z powrotem popsute - auto, rower a tym razem padło na aparat - miałem canona A430 którego kupiłem z poltora roku temu za bagatela 50zł. Dziś patrzę a tutaj dwa razy droższe skubańce - byłem zadowolony z aparatu, robił fajne zdjęcia, lepsze niż z wielu aparatów z marketu z 12Mpx na przodzie :P
To tak - budżet, 150zł z wysyłką - nie potrzebuje czegoś ekstra żeby szpanować, tylko robić zdjęcia głównie towaru w pomieszczeniu zamkniętym, ze średnim doświetleniem (robię tylko w ciągu dnia).
W związku z tym - szukam aparatu jak domniemam z dość dużym ISO oraz jasnością obiektywu najlepiej mniejszą jak 2.8? Minimum chciałbym 3,2Mpx i żeby był na baterie AA a nie na wbudowane aku. Mam enellopy i sanyo więc szkoda żeby leżały. Kartę pamięci mam.

Co Panowie możecie polecić sprawdzonego z allegro albo od siebie w tej cenie?

Polecam FujiFilm S5600. Dokładnie ten model. 5700 niby nowszy, ale szukaj dokładnie 5600. Jest w tej chwili aukcja, gdzie zostało 19godzin i nikt nie licytuje. :)
Jak robisz w pomieszczeniach, to będzie to nowa jakość, zapis w RAW. Od razu proponuję zainstalować darmowe programy typu Raw Therapy lub UFRaw.

fuji fajny aparacik, ale to dobry do przygotowania na przejście na lustro z tego co widzę ;) niestety w tych pieniądzach nie osiągalny...

co do tego canona - mam go wlasnie w reku - model a720 is i zlego slowa nie moge powiedziec, poza tym, ze za duzo kosztuje.
Już wiem, celuje w canona A530 lub jakiś z serii A5x0 - mają jasny obiektyw - 1:2.6 i dość duża czułość ISO 800 - wystarczy do moich wymagań.

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post o 02:14 ----------

Udało mi się wylicytować Canona A530 - obiektyw 1:2.6 i ISO 800 - powinno styknąć ;)

Trochę się spóźniłem :)
ale na przyszłość to mogę polecić Olympusa c-720 lub 725. fajny aparat, mnogość funkcji, duży zoom optyczny i dobre makro. Aparat ten zakupiony jako pierwszy cyfrowy u rodziców w domu, a bije na głowę wszystkie teraźniejsze cuda z bilionami pikseli:) no i pełny manual.

a mojego brata dziala bez problemu juz tyle lat
byl kupiony jak tylko sie pojawil
ma juz chyba 6lat

Panowie, nie zakładam nowego tematu bo nie warto. Przymierzam sie do zakupu aparatu cyfrowego ale niestety, kompletnie się na tym nie znam. Chcę coś w miarę dobrego, coś co mi posłuży parę lat. Mój budżet zakładałem na 600-700zł ale jeśli będzie na prawde warto to dołożę coś. Ma służyć do okazjonalnego robienia zdjęć typu imprezy rodzinne, wypady za miasto itp wiec czysta amatorka. Najlepiej żeby był dostępny w tradycyjnych sklepach niż np allegro. Pomożecie? ;)

Mnie też naszła chęć na zmianę 6 letniego Canon A610. Jak na tamte czasy świetny aparat ale teraz potrzebuję czegoś lepszego.
Jakie mam wymagania?
Cena ok 1000zł. Nowy, ostatecznie lekko używany z gwarancją.
Mały, poręczny kompakt (nie dam się namówić na lustro!)
Jasny obiektyw. Chcę robić zdjęcia w pomieszczeniu z ręki bez lampy. Oczywiście fotografie kolumn ze statywu także :)
Najlepiej szerokokątny obiektyw.
Ma nagrywać filmy minimum 720p. Nie pytajcie po co :)
Bardzo dobry tryb makro.
Czego nie potrzebuję?
Megazoomów, trylionów pixeli, gps itd
Co wstępnie wytypowałem?

Nikon Coolpix P310
62024262.jpg

http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/coolpix/performance/coolpix-p310

Samsung EX1
prev_SamsungEX1-ukos.jpg

http://www.samsung.com/pl/consumer/camera-camcoder/cameras/compact/EC-EX1ZZZBPBE3-spec

Sony DSC-HX10V
197290.jpeg

http://www.sony.pl/product/dsc-h-series/dsc-hx10v/dane-techniczne#tab

Panasonic Lumix DMC-TZ25
DMC-TZ25EP-K-HiRes-Image__Image--%5B1%5D((Europe))-1WebA1001001A12A24B50714A75412.jpg

http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/...cifications/8656349/index.html?trackInfo=true

Canon Ixus 500 HS
IXUS_500_HS_Default_E3E3E3_tcm125-919907.jpg

http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/IXUS/IXUS_500_HS/

Canon PowerShot SX240 HS
PowerShot_SX260_HS_Default_000000_tcm125-923422.jpg

http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX260_HS/

Fujifilm Finepix F770EXR
pic_additional_01.jpg

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/f/finepix_f770exr/specifications/

Ostatnia edycja:
Po tym co przeczytałem też skłaniałem się do EX1. Wg Ciebie jest lepszy od Nikona P310?

Benek, moze lustro?
urzywke olympus e-510 dostaniesz za ta cene sokojnie.

Zapomniałem napisać, używane odpadają. Co więcej mam zamiar dokupić przedłużenie gwarancji bo wiadomo jak to jest z dzisiejszymi sprzętami...

---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------

Tak swoją drogą, ten Samsung fajnie się prezentuje. A jak to jest z wytrzymałością? Kiedyś mówiło się żeby aparaty kupować tylko od producentów specjalizujących się w optyce i foto bo są lepszej jakości

Powrót