• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ARN-188-03/4 2way.Hmmm...

Reakcji
14
No właśnie,mocno sie zastanawiam.Niby do 3kHz powinno być spokojnie ale wolałbym posłuchać innych opinii.Górą zajmie się napewno coś z vify bądź visatona choć nie wykluczam innych typów (TVM i Tonsil odpada).
Ma z tego powstać para bardzo tanich monitorów choć wiem że kopółki podbiją tą cene znacznie.Zwrotka aktywna.
Myślałem jeszcze o XW-165-1394 ale coś mi mówi że lepiej wypadnie ten pierwszy.
Projekt powstaje dla młodego ale wymagającego muzyka i stąd wzgląd na najniższe koszty.
Jakie macie zdanie na ten temat?

arn188034_2.png

borys, szczerze mówiąc rozważam i taka opcje a tym bardziej że jestem w posiadaniu 2 szt.Choc z drugiej strony szkoda mi je puszczać,miałem spory problem ze zdobyciem ;)
Obawiam się że po próbach mogę juz ich nie oglądać.

Pozostańmy więc przy tesli.W razie niepowodzeń poswięce heco.

sorry umberto za off topic ale chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna kupic glosniki Heco, czasem widze na allegro, znacie moze jakis sklep z Heco ??

Jeszcze raz umberto przepraszam za off topic

Pozdrawiam

wisnia, tylko allegro.U dystrybutora (elco-exim) też mozna jako część zamienną ale ceny z marsa.Ten model ponad 200zł.
Jak wygrzebie nick sprzedajacego to Ci zapodam.

Z gory dziekuje, sam szukam czegos w rozsadnej cenie do monitorkow, ktorych przeznaczeniem bedzie odsluch muzyczki z kompa, myslalem o jakis glosniczkach w przedziale 100-150szt moge dac tyle za nisko-średniotonowe jak i za wysokotonowy, chcialem zmiescic sie z przetwornikami na jeden monitorek w 300zl a jednoczesnie chcialbym zrobic cos nietuzinkowego, swiat sie nie kreci tylko w okolo ARN150+ARV ;]

Pozdrawiam

Dzieki
Napisze do niego niedlugo zeby mi wyslal oferte cenowa wszystkich swoich modeli Heco

umberto, WX siwetny przetworniczek, praktycznie to samo co arn188 jednak w ladniejszym koszu i z vifa tc ma charakterystyke rowna jak stol;p no i projekt zwrotki gotowy opracowany przez Irka;] no i jest dosc tanio 100 za przetworniki;]

Po łamaniu sobie głowy zdecydowałem sie na XW-165-1394.Teraz wystarczy dobrac kopółke i całość zmontować.
A tak apropo,ma ktos z kolegów jakieś namiary na źródło Seasa?

[ Dodano: 2005-10-11, 13:27 ]
A co powiecie na to:
http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=3258&Comp=0&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=514
Niby w miarę ładnie wygląda,ciekawe jak zagra.

[ Dodano: 2005-10-11, 14:00 ]
Coś mi sie ten xw w br nie widzi,w okolicach 100Hz bedzie bardzo podbijał.Ponad 3 dB,wyeksponuje to zakres 80Hz.Na papierze za słodko to nie wyglada.Jak jest w praktyce?

borys, jak możesz to wrzuć TiS od heco.

no fajnie a mi w pomiarach ta wifa zafundowała podbicie 6dB/okt na końcu pasma :P od 10kHz jest z nią kiepsko.. jeszcze pomierze dwie pozostałe ale jakoś mnie ona nie przekonuje - gra w charakterze ARVki tyle że bardziej szczegółowo ale bez spektakularnego sukcesu...

[ Dodano: 2005-10-11, 14:46 ]
ten Monacor tez jest niezaspecjalny rezonans wtorny membrany wypada na granicy pasma - obecnie "liderzy" przesuneli go oktawe a nawet dwie powyzej pasma

No,zamówiłem XW w empire.Jednak zamkne go w 15 góra 18L BR.Zobaczymy co on potrafi.
Na razie połącze go z GDWK 9/120,akurat mam takie.Resztę pokaże czas.

Sound Wave napisał:
no fajnie a mi w pomiarach ta wifa zafundowała podbicie 6dB/okt na końcu pasma :P od 10kHz jest z nią kiepsko.. jeszcze pomierze dwie pozostałe ale jakoś mnie ona nie przekonuje - gra w charakterze ARVki tyle że bardziej szczegółowo ale bez spektakularnego sukcesu...

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale wszystkie pomiary Irka wyglądają tak samo ;).

to pewnie przez te jego kosmiczne metody..... MLS jest bezlitosne :)

hehe właśnie zauwazyłem jak fajnie napisałem "wifa" :P <lol>

Pomiary pomiarami a ja na razie symuluje,myśle i widze że jednak do BR sie ten głosnik w 2way nie nadaje.

Oto co pokazuje symulacja,żółty BR,czerwony closed.

101320050848072lb.jpg

Zobaczę jeszcze jak dojdzie przesyłka i jak wyjdzie pomiar ale raczej nie sadze aby parametry wiele odbiegały od danych producenta.Tak czy siak podbicie jest cholerne i jak w praktyce tak zostaje to komuś w pomiarach sprzęt nieźle kuleje.
To co otrzymuje w symulacjach sugeruje że w br wyjdzie bardziej dudniąca skrzynka niz dobry monitor.

Sound Wave,Yoshi,jak sie na to zapatrujecie?

[ Dodano: 2005-10-13, 21:46 ]
No co jest?Pogrzebałem taniego lidera czy jak?Nikt głosu nie zabierze?A może ja głupoty gadam?Śmiało piszcie bo każda opinia jest ważna.

Ja tam ufam Irkowi;) Właśnie robie XW165 + vifa TC20. Czekam teraz na tesle i na części do zwrotki:) Pozdro

Adam_85, jak tak ufasz temu projektowi to poproś o pomiar głosnika i BR bo mam wrażenie że nie wszystko obecny pokazuje.Obym sie mylił ale raczej nie ma takiej opcji.

Jak zrobie to napewno pomierze, ale to będą moje pierwsze pomiary, więc będe musiał się w tym zorientować:);P Narazie troszkę mało czasu, w związku z czym nie wiem kiedy uda mi się zakończyć projekt, ale dzisiaj już powinienem mieć wszystkie części, co sprawia, że koniec prac jest bliższy:) Pozdro

Powrót