• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

arn 2226-03/8 gdwt 9/80 8 ohm

• Autor wątku Autor wątku preso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam

Wczoraj wpadły mi w łapy gł. jak w temacie, chciałem zrobić szybki test i troszkę się poduczyć, szybkie przeliczenie i arn siedzi w 29l, F3 na poziomie 44 ( dobrze wytłumiony gąbką czopową) gra całkiem znośnie może trochę cicho, jutro dokładam do nie go 0,2 mH.. Gorzej jest z gdwt nie mogę nigdzie znaleźć indukcyjności Le, Qms, Qes googlowałem już wszystko, narazie puszczony jest przez przez 2,2uf ale nie da się tego słuchać.

1. Dysponuje ktoś ts do GDWT ?
2. Korektor impedancji wyszedł mi na 11,1 i 6,8( przeczytałem artykuł na stronie ale ciężko mi to idzie)
3. Jak to jest możliwe że 1 monitor daje lepszy efekt w niskich rejestrach niż 2 ? (fazy są ok)

Wiem że mam i będę miał dół w środku

To po kiego grzyba Xover 3 te parametry do wyrysowania chatki ?

Przetestowałem kilka ustawień kolumienek i ciężko znaleźć kompromis odsłuchu :)

Ostatnia edycja:
w tym programie mozesz sie pobawic
ale nie kupuj elementow do zwrotnic wg tego programu!

bez zmierzenia realnych charakterystyk czestotliwosciowych jak i impedancji nie da sie zaprojektowac poprawnych zwortnic!

mozesz tak zaczac
chociaz z tego co pamietam to te zwrotnice rowniez sa z "kalkulatora" wiec nie zdziwie sie jak bedziesz musial zaczac od zera

Dzięki za szybką odp. bo juz rozgladalem sie na polinku za jantzenami 47uf a to wydatek 50zł/st (szybko mozna wtopic pare groszy).. Swoja droga gdzie mozna kupic kondy (gorszej jakości) wysokiej pojemności do testow ?

tylko kondy w szeregu uzywaj lepszej jakosci
rownolegle do glosnika dawaj tansze elektrolity

nawet zamiast jantzenow przy tych glosnikach uzylbym starych miflexow

Powrót