• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ARN 226-07-8 razy dwa ????

• Autor wątku Autor wątku EVO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

EVO

Reakcji
0
Witam :)
Chciałbym zrobić sobie subwoofer na dwóch ARN 226-07-8 połączonych równolegle. Sprawdzałem charakterystyki w WinISD przy budzie 110l i strojeniu na 38Hz i moim zdaniem wyglądają zachęcająco (także ze względu na cene głośników !!!) Posiadany wzmak to niestety tylko 7294 (zasilanie +/-40V) :(( Moje wymagania jeżeli chodzi o suba to przedewszystkim duże SPL i dobra kontrola, nie musi schodzić za nisko...Ważne żeby impuls był na przyzwoitym poziomie no i duże ciśnienie w pomieszczeniu:)
I teraz mam do was pytanko:
-Czy wyżej wymieniony sub na tych głośnikach waszym zdaniem zagra OK przy tej obudowie??
-Jeśli ten pomysł jest do kitu to co innego polecacie (tak do 200zł)

Z góry Dzięki wam za odpowiedź :)
pozdrawiam

Moim zdaniem jak masz już 200zł to dozbieraj jeszcze 60zł i będziesz miał głośnik z średniej półki beyme 12br70 -> i w tym widzę same kożyści
tak niewiele ci brakuje aby wydostać się z dołka zwanego low-end
pozdrawiam

Re: ARN 226-07-8 razy dwa ????

EVO napisał:
Witam :)
Chciałbym zrobić sobie subwoofer na dwóch ARN 226-07-8 połączonych równolegle. Sprawdzałem charakterystyki w WinISD przy budzie 110l i strojeniu na 38Hz i moim zdaniem wyglądają zachęcająco (także ze względu na cene głośników !!!) Posiadany wzmak to niestety tylko 7294 (zasilanie +/-40V) :(( Moje wymagania jeżeli chodzi o suba to przedewszystkim duże SPL i dobra kontrola, nie musi schodzić za nisko...Ważne żeby impuls był na przyzwoitym poziomie no i duże ciśnienie w pomieszczeniu:)
I teraz mam do was pytanko:
-Czy wyżej wymieniony sub na tych głośnikach waszym zdaniem zagra OK przy tej obudowie??
-Jeśli ten pomysł jest do kitu to co innego polecacie (tak do 200zł)

Z góry Dzięki wam za odpowiedź :)
pozdrawiam

226-7/8 nie jest dobry dla bassreflexove obudovy !! qts=0,6 to jest zaduzo !!
110 litru jest mnogo !!
ARN 226-07-4 graje najlepiej v obudove bassreflexove o objemnosci 30 max 35 litru ! tedy 2x ARN = cca 60 at 70litru MAXIMUM !!

Ważne żeby impuls był na przyzwoitym poziomie no i duże ciśnienie w pomieszczeniu:)

dla tego jest trzeba jiny AMPLIFIER TDA 7294 ma bardzo nizsky DAMPING FACTOR (kazdy integrovany amplifier) . Dla dobrej kontrli nad glosnikem jest potrzeba kvalitni amplifier (dyskretny)

110 litrów to jets obudowa dla dwóch głosników po 30 cm wiec sie zastanó co robisz, dla tych głosników to maks 30 litrów na jeden , ale jeśli niehccesz zbyt nisko (cisnienie w pokoj urobi sie niskimi czestotliwościami wiec takiego niebedziesz miał a raczej kręcenie watroby :) ) to zamiast tych tesli zakup 2 xSTX 23/80/8 sc i połącz rownolegle ... znajdź post bo ostatnio byłą mowa tu o tym głosniku w jaką obudowe go wsadzic i czytaj to co mówi SOUNDWave o nim bo to jets specjalista jesli chodzi o stxy ... i nie tylko ... ten głosniczek zagra ci głosniej a i kontrole ma dobrą wkoncu chyba najlepszy STX według specjalisty ... a po drugie wytrzyma ci dużo ponad 100 W bo były testowane na porzadnych wzmacniaczach przez porzadnego audiofilca ;)

POzdro Sound Wave

jeśl ichcesz to znajdź w UZYTKOWNIKACH nick Sound Wave i kolega ci powie co i jak z tym głosnikiem i napewno sie nie zawiedziesz !

OK!!!!!!! Dzięki za ekspresową odpowiedź. Poczytam trochę o STX a konkretnie o podawanym wyżej modelu...
Na razie Wielkie Dzięki!!!!!
pozdrawiam

Ja tam bym był za beymą lepiej poczekac tego miecha czy dwa zrobic raz a porządnie a nie potem szukac kto mi to teraz kupi. Byla kiedys konstrukcja Tomka na arnach 6618 bodajeze spl mają ciut wiekszy ale to i tak nie to co w beymie.

tylko, że EVO pisał że chce to zasilać pojedyńczym tda, a ta beyma to w końcu 30cm i 125w no ale z drugiej strony spl 95dB, może niech się wypowie ktoś kto wie jak ten głośnik zagra na pojedyńczym tda

Spl w tym wypadku jest rzeczą decydującą beyma zagra głosniej od dwóch tesli nie ma wątpliwości a co do tego czy tda starczy. No to takie bedzie minimum na ten głośnik jak jeszcze by w mostku podrzucił to by było interesująco. Z reszą FPPfan niech sie wypowie czy mu ten tda starcza.

Witam ponownie:((
Chyba musze zająć sie moim wzmacniaczem (a konkretnie czymś lepszym i mocniejszym) bo wczoraj moje TDA spłoneło żywcem:(( Grało Grało aż nagle powstał ogień.... podejrzewam że to jakieś zwarcie bo rozwaliło kostke na połowe... Mam na myśli końcówke na STK 4048, tylko nie wiem w jakiej cenie jest ten układ, bo zasilanie moze wystarczy(trafo 2*30V 200W)?? Wczoraj gdy przemyślałem kilka spraw finansowych doszłem do wniosku że mogę wydać na głośnik ok 600zł (wkońcu raz a porządnie:)
Więc czekam na wasze propozycje co do głośnika, bo mi dużo modeli po głowie chodzi (JBL 120GT,Vifa MG 22WO-09-08 ,Peerles SLS10) i nie umiem się zdecydować, więc może wy coś zaproponujecie za tą kwote:) Z góry dzieki za propozycje!!
pozdrawiam

EVO napisał:
Witam ponownie:((
Chyba musze zająć sie moim wzmacniaczem (a konkretnie czymś lepszym i mocniejszym) bo wczoraj moje TDA spłoneło żywcem:(( Grało Grało aż nagle powstał ogień.... podejrzewam że to jakieś zwarcie bo rozwaliło kostke na połowe... Mam na myśli końcówke na STK 4048, tylko nie wiem w jakiej cenie jest ten układ, bo zasilanie moze wystarczy(trafo 2*30V 200W)?? Wczoraj gdy przemyślałem kilka spraw finansowych doszłem do wniosku że mogę wydać na głośnik ok 600zł (wkońcu raz a porządnie:)
Więc czekam na wasze propozycje co do głośnika, bo mi dużo modeli po głowie chodzi (JBL 120GT,Vifa MG 22WO-09-08 ,Peerles SLS10) i nie umiem się zdecydować, więc może wy coś zaproponujecie za tą kwote:) Z góry dzieki za propozycje!!
pozdrawiam

Kup wzmacniacz dyskretny !! bardzo dobry jest SEAC SBN 200 (www.zesilovace.cz moc 200W sinus). Niekupuj integrovane wzmacniacze - do subwofera to niejest dobry wybur !! wzmacniacz do subwofera pivinen mit duzy DAMPING FACTOR !! - dla kontroli nad membranou glosnika.

kolko jest 600zl ?

Dobre glosniky:

Eminence delta 12 LF
Eminence delta 15LF
Beyma 12 Br 70
TVM (TESLA) ARA-390 ..........................

broken napisał:
AMPLIFIER TDA 7294 ma bardzo nizsky DAMPING FACTOR (kazdy integrovany amplifier) . Dla dobrej kontrli nad glosnikem jest potrzeba kvalitni amplifier (dyskretny)

ale nie jest to kwestia damping factor, bo ten nawet dla tda7294 może być dowolnie wysoki

może zapytam tak: STK 4048 bedzie dobrym wyborem jako wzmak na subwoofer?? Słyszałem już wiele opini o tej kostce i moim zdaniem były jak najbardziej pozytywne. Po drugie miałem wzmacniacz DIORY na tych właśnie kostkach i musze przyznać że moc była powalająca... Chyba że waszym zdaniem sie nie nadaje to poszukam czegoś na elementach dyskretnych tak jak kolega broken napisał wcześniej...
pozdrawiam

rk napisał:
broken napisał:
AMPLIFIER TDA 7294 ma bardzo nizsky DAMPING FACTOR (kazdy integrovany amplifier) . Dla dobrej kontrli nad glosnikem jest potrzeba kvalitni amplifier (dyskretny)

ale nie jest to kwestia damping factor, bo ten nawet dla tda7294 może być dowolnie wysoki

niedpravda !!!

TDA7294 lub LM3886 niema duzy DF !! - integrovane wzmacnicze to nie dobry wybur dla woofera !!

[ Dodano: 2004-09-25, 12:36 ]
EVO napisał:
może zapytam tak: STK 4048 bedzie dobrym wyborem jako wzmak na subwoofer?? Słyszałem już wiele opini o tej kostce i moim zdaniem były jak najbardziej pozytywne. Po drugie miałem wzmacniacz DIORY na tych właśnie kostkach i musze przyznać że moc była powalająca... Chyba że waszym zdaniem sie nie nadaje to poszukam czegoś na elementach dyskretnych tak jak kolega broken napisał wcześniej...
pozdrawiam

Tak STK (SANYO lub OEM ) bedze doby wybor - to jest HYBRID IO - bedze OK , ale (pelno transistorovy benze lepiej !

No to jeżeli chodzi o wzmaka to wiem wszystko:) tylko pozostaje kwestia wyboru głośnika!!
Dzięki za odpowiedź!!

broken napisał:
TDA7294 lub LM3886 niema duzy DF !!

jasne...
nie wiem jakie masz pojęcie o elektronice, jeśli niewielkie to sprawdź definicje, sposób pomiaru parametru DF.
DF to po prostu inaczej pokazana rezystancja wyjściowa. im mniejsza, tym większy DF (DF=Rload/Rout). przy małej manipulacji w schemat rezystancja wyjściowa może być nawet ujemna!
we wzmacniaczach z dużym ujemnym sprzężeniem zwrotnym (NFB) DF zależy tylko od miejsca (fizycznie) podłączenia wyjścia i rezystancji np styków.

D~1000 bezpośrednio z laminatu to żaden problem. nie ma znaczenia czy na LM3886, TDA7294, ba, nawet NE5534!, czy czymkolwiek, tylko po co?

DF>100 nie ma żadnego znaczenia, kwestia jest innych parametrów wpływających na kontrolę np. max prąd wyjściowy.

rk napisał:
broken napisał:
TDA7294 lub LM3886 niema duzy DF !!

jasne...
nie wiem jakie masz pojęcie o elektronice, jeśli niewielkie to sprawdź definicje, sposób pomiaru parametru DF.
DF to po prostu inaczej pokazana rezystancja wyjściowa. im mniejsza, tym większy DF (DF=Rload/Rout). przy małej manipulacji w schemat rezystancja wyjściowa może być nawet ujemna!
we wzmacniaczach z dużym ujemnym sprzężeniem zwrotnym (NFB) DF zależy tylko od miejsca (fizycznie) podłączenia wyjścia i rezystancji np styków.

D~1000 bezpośrednio z laminatu to żaden problem. nie ma znaczenia czy na LM3886, TDA7294, ba, nawet NE5534!, czy czymkolwiek, tylko po co?

DF>100 nie ma żadnego znaczenia, kwestia jest innych parametrów wpływających na kontrolę np. max prąd wyjściowy.

is it JOKE ?

Tu jest BARDZO fajny referat o wzmicniczach dla subwoferow - autor jest RENOMOVANYM technikem !! Poscitaj i pak davaj rady :) Je to po czceski , ale napevno niebndzie mnial duzy problem ...
DF je jeden z mnohych ukazatelu potrebnych pro zesilovac ktery ma zivit SUBWOOFER !!
Integrovane amplifiery dla suba to jest bardzo nie dobre !! Niviem jak popisat po polski :)

Preczytaj ten referat i postanuv se nad tym cos tutaj napisal !!

http://www.zesilovace.cz/view.php?cisloclanku=2003111801

Powrót