• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

arv vs GDWK-10-200-4-PJ, stx 18 vs arn 150

Reakcji
0
Chciałbym złożyć kolumny na tych przetwornikach. Do arn + arv i 18 + pj mam juz gotowe schematy zwrotnic. Chciałbym nagłośnić pokój w akademiku, napędu docelowego jeszcze nie mam. jaki zestaw powinienem wybrać? wiem ze z arn jest lepszy bas a pj jest lepszym wysokotonowym. moze zestaw arn + pj? tylko byłby problem ze zwrotnica... wiem ze oba zestawy sa dobrze opisane ale chciałbym poznać opinie kogoś kto słyszał oba zestawy.

A kto Ci powiedzial ze ARN150 ma lepszy bas od GDN18 stx-a? STX jest przeciez ze dwa razy wiekszy i mocniejszy.
Jak wielkosc jest priorytetem a nie sa potrzebne duze natezenia to ARN150 wystarczy.

Nigdzie nie widze zeby napisal ze jest wiecej basu od GDN18? Sam odsluch jest dosc amatorski bo co mozna powiedziec sluchajac elektronicznie spreparowanej muzyki. I zwalanie winy za nosowosc brzminia na jakas cewke jest chyba nieco chore. No i odsluch byl kolumn z dwoma ARN150 a nie jednym.

irek napisał:
Nigdzie nie widze zeby napisal ze jest wiecej basu od GDN18
bo niema wiecej - jest tylko zdecydowanie nizszy za to bardziej monotonny

irek napisał:
Sam odsluch jest dosc amatorski
szczera prawda :mrgreen:

irek napisał:
zwalanie winy za nosowosc brzminia na jakas cewke
bo mam ten glosnik w innej konstrukcji i brzmi zdecydowanie inaczej (sc10n)

to pewnie przez ta cewke! Nie dosc ze popsula brzminie wysokich tonow to jeszcze psuje bas :)
Proponuje nie uzywac w zwrotnicach cewek!

irek, nie nabijaj sie z mniej doswiadczonych :razz:

przeciez biorac to na logike to dodanie tej cewki na samym koncu toru wysokotonowego powoduje ze jest to filtr dla glosnika sredniotonowego!! czyzbym sie mylil ;>
a czemu niby psuje bas?? arn gra nizej a stx jest glosniejszy!!

jak na razie to jeszcze nie napisales czy ta cewka jest wlaczona szeregowo czy rownolegle. Jesli jest szeregowo to faktycznie jest to bardzo dziwne i tu trzeba by sie zapytac konstruktora zwrotnicy dlaczego tak postapil. W kazdym razie nigdy w zyciu nie widzialem zwrotnicy z tak wpieta cewka.

STX oczywiscie ze jest glosniejszy ale z basem to juz bardziej zalezy od konkretnej aplikacji i raczej nizej zejdzie rowneiz STX bo arn150 jest za malym glosnikiem zeby potarfil nisko grac.

nie chce byc adwokatem, ale wydaje mi sie, ze zwrotnica jest soundwave'a a ta "dodatkowa" cewka jest po to, aby zniwelowac rezonans na koncu pasma kopulki.

Powrót