• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ARZ 6604

Reakcji
0
Witam,
znów Wam trochę głowę pozawracam.
Otóż chodzi mi o kolumny (horny) na ARZ'ach.
Przeszukałem całe forum plus Elkę.
Jest parę konstrukcji, ale nigdzie nie ma dokładnych wymiarów paczki.
Do tego mam pytanie do ludzi którzy aplikowali ARZ'a:
poza hornem w jakich obudowach zagra ten głośnik?

A jak wy widzicie takie coś:

keisan napisał:
A jak wy widzicie takie coś:

A co to za obudowa? A ta zawrotka, poza brakiem wartości elementów jest dziwna... Nigdy nie daję się tłumika na niskotonowy ( tu raczej szerokopasmowy...)

A projekt horna podobno można pokazać (gdzieś w jakimś temacie Paweł.S coś takiego napomknął...) Więc może ci się uda dostać tamten projekt :)

Ten projekt bez sensu raczej.. a horny na ARZ.. rewelacja to nie jest. Ja bym wolal zrobic jakies male monitorki na stx i zagra to kulturalniej. ARZ to buzrzetowka bo ma braki i u gory i na dole wiec jedynie jako sredniak moglby robic w drozszych kolumnach a to tez troche bez sensu.

ARZ w układzie MTM, jeszcze bez filtra HP to trochę bez sensu. IMO albo wersja minimalistyczna czyli jedna sztuka z kompensacją BS i pułapką, albo można poćwiczyć uzupełnienie od góry, tu by się mógł nadać RBT monacora, ale raczej do wersji 8R - sam kiedyś może wypróbuję kiedyś takie połączenie. ARZ gra dość charakterystycznie i może się podobać - sam przez jakiś czas się nim zachwycałem, potem mi jakoś przeszło.
Co do zwrotnicy, pomijając brak wartości elementów, to połączenie a'la 2.5way na 4 ohmowych głośnikach to nie najlepszy pomysł.

o rbt monacora raz na zawsze zapomnijcie ;]
ARZ w hornie to fajny pomysł , a jeszcze fajniejszy jeśli mamy materiały za darmo, bo głośniki to groszowa sprawa. Przy odpowiedniej korekcji zagra to dość nieźle mając na uwagę głównie średnicę, wokale, ale i dół, tyle że tu potrzebna jest przestrzeń, masa przestrzeni - im więcej tym lepiej.
Natomiast ładowanie dwóch jest bez sensu, chyba że tak jak ja - ktoś musi nagłośnić podwórko ;)

keisan napisał:
koncepcja zmieniona na 8 ohm
Nie można łączyć dwóch głośników z różnymi filtrami szeregowo. Filtry zadziałają zupełnie inaczej, niż przy połączeniu równoległym (głośników z filtrami). Jeżeli chcesz łączyć głośniki szeregowo, to niestety - muszą grać takim samym pasmem.

Ten schemat wygrzebałem gdzieś w necie i dopiero później pomyślałem.
Jak widzisz dalej wkleiłem obrazek połączenia równoległego.
Ciekawi mnie ten projekt ze względu na cenę przetworników.
Wiele osób pozytywnie się o nim wypowiada.
Płyty mam, stare elementy na filtry się znajdą więc czemu nie próbować.
Jak coś z tego wyjdzie dokupię fornir, ewentualnie lepsze elementy filtrów i projekt gotowy.
A jak nie wyjdzie ryzykuje parę złoty za ARZ.

keisan bez wartości elementów ten projekt zwrotnicy na nic się nie zda, jak chcesz to postaram się odgrzebać filtr do ARZ6604 z kompensacją BS i pułapką, wszystko do jednego głośnika w obudowie o szerokości 21cm, i to chyba najtańsza opcja do testów. Do 6608 jest gdzieś na forum projekt Yoshiego.

mkul napisał:

Chodzi o to ze jak juz aplikowac slaba ARZke to nie ma co dawac jej do wyszukanej konstrukcji bo trzeba nadrabiac braki u gory i na dole a to juz spora inwestycja. Przy takiej ilosci wydanej kasy to juz sie po prostu oplaca zainwestowac w cos innego co zagra lepiej.

Brak na górze kopułka która już mam, a na dole sub który też już mam.
Wydaje mi się że jednak zrezygnuję z projektu.

Powrót