• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ASYM

Napisał tompul

http://pl.farnell.com/

Napisał damiani

2N5401S - 38gr/sztuka http://www.ebay.com/itm/50-X-2N5401-...item3cb49d0425 2N5551S - 34gr/sztuka http://www.ebay.com/itm/50-x-2N5551S...item20b52cee3b

To że u zagraniczniaków są to ja wiem Jak bierzemy od zagraniczniaków to na wejście THAT-y wkładam
http://www.seas.upenn.edu/~ese319/La...ts/THAT340.pdf

wydaje mi się że zamawianie w takim farnell-u to nie jest jakis wielki problem, konstrukjca nietuzinkowa więc chyba warto :) ... poza tym mysle ze bez problemu znalazło by się troche chętnych na jakieś grupowe zamówienie do tej konstrukcji a wtedy farnell tym bardziej nie sprawiłby problemu :)

zbyszku, raven ma rację takie rozłożenie tranzystorów mocy zaoszczędza nam miejsca w obudowie... nie tracisz go na plytkę bo jest w obudowie pionowo :)
mysle ze po prostu założyłeś z góry ze płytka musi lezeć ;p ... a przecież optymalne jej ułożenie to w tym wypadku pion :)

ydaje mi się że zamawianie w takim farnell-u to nie jest jakis wielki problem

Musi być smd bo inaczej miałem problem w ogóle to ościeżkować :P Prawdopodobnie da się wsadzić też zwykłe BC856/BC846 ale jeszcze nie sprawdzałem pinów.
Tylko na wejściu zostały nisko szumne 2sc2240.

gdzie opis? raven

Będzie na niego czas jak płytka będzie się robić :)
Na razie skupiam się na tym żeby zonka nie mieć jak już pcb przyjdzie i go polutuje :)
Wygląda to an obecnym etapie tak:
pcb2.png

dla mnie priorytetem jest jednak max ograniczenie powierzchni jakie zajmują połączenia wysoko prądowe (minimalizacja pętli tworzonej przez + i - ) i oddalenie ich od wejścia.

Teraz rozumiem.Co do elementów myślę, że im będą łatwiej dostępne tym więcej osób zechce zrobić układ .

Symulacja komputerowa? Jakim softem jeżeli można wiedzieć ?

Dowolnym. Każdy symulator przy tych samych modelach da Ci te same wyniki no może oprócz Orcad PSPCIE ponoć jest tam jakiś problem z FFT.
Ja używam MC9.

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post o 12:01 ----------

Co do elementów myślę, że im będą łatwiej dostępne tym więcej osób zechce zrobić układ .

Można wsadzić popularne bc846/856 oprócz układu klipu bo mają Vce max tylko 65V.

tak te są ok ale do układu clip . Zapomniałem że są te mpsa szukałem na niższe napięcie :) na allegro po 6-7PLN za 50 sztuk :)

raven1985, tylko nie pisz ,że zaniechałeś projektu. Popatrzyłem co mam i jest mniej więcej tak : trafo ok 200W z napięciem jałowym 2* 35V, tanzystory mocy 2SA1386/2SC3519 ,zaczęty zasilacz do koń(cówki)cówek mocy i raczej więcej nic za wyjątkiem chęci złożenia.Działaj,składaj,mierz i zapodawaj;)

Drugi prototyp wygląda tak:
Nietety mam problemy z oscylacjami na nim ciężko mi powiedzieć czy to błąd w montarzu czy coś więcej, w w układzie skleconym częściowo w pająku nie było problemu.
Płytki tak czy czy inaczej pójdą w poniedziałek do zakładu.

hpim0486.jpg

Ciekawy projekcik
Nie wiem przeleciałem na szybko to cudo ale nie zauważyłem :) podstawowych parametrów :) ?
Czy tego pająka mierzyłeś ?
Jak bym dostał wykaz elementów
To mogę pozałatwiać :)
Czy tu wzorem a...s... organizowane bedzie jakies zobiorowe ? (nie wiem na razie do konca jakie sa tu ogólne plany forowe :)

Nie na temat...
max-bit ale piszesz niezrozumiale,
parametry będą mierzone jak układ odpali bez problemów.

raven dobrze dobrze, do przodu.

dokładnie. Pomiary są robione na bieżąco, układ prawie cały czas jest podłączony pod oscyloskop i kartę dźwiękowa :)
Ale do wiadomości publicznej będą podane tylko ostateczne pomiary wersji ostatecznej.

raven dobrze dobrze, do przodu.

Raczej do tyłu . Chciałem przetestować układ na wyższym napięciu i ostateczne wartości elementów a grzebe się już n-ty dzień z tym.

---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

No i działa :) Po przesiadce na lepsze tranzystory w VAS wzmacniacz dostał kopa i IPS TMC (na schemacie z pierwszego postu to C4/R34) zamienia na starcie wzmak w generator po odłączeniu wygląda na w miarę stabilny ale SR siada :( Próbowałem nieco pod kompensować ale jak na razie z miernym skutkiem. W stopniu wyjściowym siedzą dalej testowe KECE 2sd998/2sa778 są znacznie wolniejsze od Toshib przy prostokącie pobór prądu skacze do 1A bez odciążenia.
Był bym nawet skłony zrezygnować z IPS TMC ale rozwala mi to całkiem kompensację aktywnego clipu. Bez IPS TMC według symulatora zniekształcenia nawet nieco spadają a SR pozostaje i tak w granicach kilkudziesięciu v/us. (~50V/uS)
c.d.n

Powrót