• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Atmega + mostki H

Reakcji
15
Zastanawiam się czy pomiędzy Atmegę a mostki nie muszę wstawić jakiś dławików, żeby tłumić zakłócenia powstające przy pracy silników DC.

Dodatkowo mam problem i nigdzie tego nie mogę znaleźć, jak zwiększyć odstęp od ścieżek pola powstałego przy użyciu Ratsnest.

Załączniki

• pcb1.png
    pcb1.png
    80.7 KB · Wyświetleń: 0
A jakie masz silniki? Napięcie? Moc?

Ogólnie nie jest zalecane żeby zasilać silniki z tego samego zasilania co mostki właśnie ze względu na zakłócenia oraz wahania napięcia przy zmianie obciążenia silników lub przy starcie.
Najlepiej dać stabilizator z odpowiednią filtracją na samą atmegę a mostki zasilić napięciem niestabilizowanym np. sprzed stabilizatora.

Dodatkowo jak masz silniki na 5V to musisz brać pod uwagę spadek napięcia na mostku, co spowoduje że silnik nie będzie pracował pełną mocą.

Cholera, rzeczywiście teraz mam przez stabilizator Atmege zasilaną 3.3V a jak podłącze bezpośrednio do 5V to uC może mi się przywiesić :|
Muszę jednak zmienić sposób zasilania.
Silniczki to te maluchy od wysuwania tacki z napędów cd.

Ostatnia edycja:
Przy tak slabych silnikach nie ma zadnego problemu zeby zasilac je ze stabilizowanego napiecia proca. Zmierz prad zatrzymanego silnika (stall) i sprawdz czy stabilizator to wytrzyma. Male silniczki czy pracuja czy sa zatrzymane pobieraja bardzo podobny prad wazne zeby stabilizator wytrzymal prad przy zatrzymaniu.

L293D ma wbudowane diody zabezpieczające

Spadek napięcia jest gdy odpalę silniczki napięcie spada troche bo na diodach widać, że słabiej świecą.
Jak będę miał trochę czasu to pomierzę.

Powrót