• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Audi 80 a muzyka

Reakcji
0
Posiadam Audi 80 B4 i mam pytanie odnosnie nagłosnienia mojej zabaweczki. Mianowicie nie wiem co lepsze czy wstawic głośniki w półke czy tez tube do bagaznika. Jest to sedan dlatego tez nie wiem czy tubka zagra w nim fajnie. Zalezy mi zeby był ładny słyszalny basik ale tez jakosc dobra. P.S Najprawdopodobniej bede w posiadaniu głośników Alphard SW 1003 A ale to jeszcze nie jest pewne.

Witaj! Człowieku ten SW to jest shit! poczytaj troszke na forum i jeżeli chcesz dobrze to zainwestuj w coś dobrego! Jaki przedział cenowy Cię interesuje? Bo tak to nie wiem co Ci polecić. Pozdrawiam

Szczerze to wlasnie te glosniki jeszcze nie sa pewne. po prostu licytuje je na allegro i jak by mi sie udalo to kupie 2 za niecale 150 zl. Wydaje mi sie ze to nawet okazja wiec dlatego z nimi kombinuje. Ale tak na przyszlosc to chce sie dowiedziec co z tym sedanem bo jedni mowia ze w sedanie tuba nie zagera a inni przeciwnie. Jest jescze wyjscie zeby wrzucic tubke w bagaznik a w polce zrobic wyloty.

Drozdz, odpuść sobie te głośniki,odpuść sobie tube.Nie tędy droga.
Nie chce mi się powtarzać,poszukaj np.ostatnich moich postów a szybko się dowiesz o co w tym biega.
Tylko prawdziwy sub zagra jak należy,żadna papierowa rura z dupiastym głośnikiem.

Dobra to odpuscmy sobie ta tube i te glosniki. Teraz pytanie jak naglosnic sedana ??? Pólka czy bagaznik ???

omg...
Wiec:
czego oczekujesz
jakiej muzy sluchasz
ile masz na to pieniedzy(maxymalnie,nie a jak bedzie trzeba to jeszcze te 5 zł dodam)

Aby się powiodło podstawą jest wzmak który odda minimum 100W na 4 ohmach.Bez tego nie podziałamy.No i umiejętności manualno-stolarskie.

ej ty sie go zapytaj o jego jednostke sterujaca ( radio ) a potem o siano na to !!
bo jak on ma tam super power bass .... ;]
1. kabel zasilajacy do wzmaczniacza (nie 5mm2 przynajmniej z 10 a najlepiej 15mm2)
2. kabel rca z radia do wzmaka (raczej droga rzecz ;] )
3. Co masz za wzmaczniacz ?? ( nie patrz co pisze na obudowie tylko poszukaj wlasciwej mocy czyli w rms ... kumpel mi sie chwali ze ma wzmaka 400 W spozalem na bespiecznik 10 A ;] )
4. jakie masz glosniki na przedzie (bardzo wazne zeby usyskac dobra scene )
5. nie musis dawac do suba 2 x jakis tam alpharadow czy czegos tam ;]
6. (nie mow krowa TUBA bo jak to slysze to mnie to ROZ*&ER%#LA )

Przerabiałem ten sam problem i wyjścia są tylko dwa
1 głośniki w pułce + dobre radio
2 Głośniki w pułce + gorsze radio ale za to dobry wzmachol(z zabezpieczeniem)
pozd

<techmax>

widzisz ile pracy z tym jest!!!!!!!
zachodu i pieniedzy!
wiec lepieij sobie odpusc robienie zabudowy jesli nie masz 1000zł na wzmak +sub

odpusc sobie bo tylko kase wywalisz !

Jeżeli w B4 bak jest tak samo jak w starszych modelach czyli za siedzeniem to ja bym proponował mocne radio i dobre głośniki w półke. Bo niedość, że Sedan to jeszcze bak za siedzeniem, także z subem będzie tak, że na zewnątrz impreza a w środku cisza.

Radyjko to pioneer DEH 3630. Wzmachola jeszcze nie ma ale to kwestia czasu ( i pieniedzy :) )

[ Dodano: 2005-05-05, 10:54 ]
Wlasnie Peters Sedan przez duze S !!!

AUDI nie robi hatchbaków oprócz A2:P sa same sedany i kombi:P
ja bym ni c nie wstawial:P
z przodu miejscse na 10cm głosniki przukrecane do konsoli srodkowej SHIT
jak juz cos robisz to zrób panele na prednie drzwi :P

[ Dodano: 2005-05-05, 10:58 ]
baqk nie za siedzenie m tylko pod siedzeniem prawie jak w kazdym samochodzie , :P

A wy stawiajac sie na moim miejscu wybralibyscie półke czy subik do bagaznika ??? Słucham raczej muzyki elektonicznej ( tekno !!! ) zalezy mi na fajnym, czystym dzwieku ale chce tez zeby fajnie, glosno naginało ;))) Niech troszke pochuśta autkiem ze tak sie wyraze. Bo wydaje mi sie ( ale to tak mi sie tylko wydaje ) ze z głośnikami w półce nie otrzymam takiego basu jak z suba ???

powszechnie odradza sie glosniki w polce... lepsze wyjscie sub ale do tego konkretny wzmak no i zadbaj najbardziej o przod auta

Drozdz, zintegruj małego suba razem z tylną półką-efekt murowany.Oczywiście sub to nie wszystko,jak najbardziej trzeba zadbać o przód.Z racji kiepskich miejsc montażowych przewidzianych przez fabrykę należy wykorzystać drzwi.Jak to zrobić było już kilka razy pisane.

ej no u nie w samochdzoe jest tak ze ja mam podlaczony sub do wzmaka a tylnie i prezdnie do radia !! super gra dzwiek jest brdzo dobry czysty i zruwnowazony
( porzadne glosniki )
jesi chodz i czystosc itp to trzebo wybrac raczej jakas lepsza firme ... ;] jesli chodzi o glosnosc to trzeba z przodu wstawic te wasze alpharady 30 ;]

Zintegrowac półke z subem Hmmm..... Czy chodzi o to zeby polka byla górna sciana suba czy co ???

Powrót