• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Audi 80 a muzyka

to zalezy czy masz jakies glosniki w tej polce czy nie i co masz za na przedzie ???!!!?!?!!?!?!?!?!?!!?!?? ziombel napisz co masz za glosniki z przodu i tej polce !

Drozdz napisał:
Zalezy mi zeby był ładny słyszalny basik ale tez jakosc dobra.

hehe... ładny basik, ale też jakość dobra... a ja myślałem, że jeśli basik jest ładny, to znaczy, że jest dobra jakość... widocznie się mylę... dobra jakość, to brzydki basik... ;)

Drozdz, dokładnie tak.Głośnik ma byc skierowany membrana do kabiny jak również wszelkie otwory br.Skrzynka zintegrowana z półką w bagażniku.
No chyba że lubisz jeździć w bagażniku,wtedy na odwrót :P

połka to górna scianka skrzyni basowej (taka jakas szuflada podczepiona ) robisz tak o ile nie potrzebna jest Ci zbytnio przestrzebn bagaznika :P

Ok. Dzieki pomyslimy. A na przedzie mam na razie oryginalne glosniczki od audi ale mysle o jakichs syczkach kopułkowych.

Cie krence, cały czas myślałem o sedanie, ale widzę, że większość zczaiła o co chodzi<ok> dzięki.

aryan cały czas myślałem o sedanie i tu się zgodzę, ale qumpel ma 80 z 89r i ma zbiornik paliwa za siedzeniem. Nawet jak otworzysz bagażnik to widać że miajsca coś mało od siedzeń, dlatego wlew jest tak wysoko. Qumpel właśnie władował suba w bagażnik i na polu gra jak trzeba a w środku cisza, seryjne głośniki w środku głośniej grały. Swoją drogą dla dresiarzy rozwiązanie jak znalazł, szkoda że w BMW tak nie robili :D

hm.... ja bym wczesniej pomyslal o wygluszeniu ;/, to jest podstawa wedlug mnie ;/, co z tego jak zrobisz super suba + super wzmacniacz jak Ci wszystkie plastiki i blachy w srodku beda lataly ;/. Ja mam jakas tam zwykla Tube w samochodzie (aktywna do tego) i nawet w polowie mocy nie wykorzystuje bo mi blachy lataja ;/, a mam tylko drzwi wygluszone z przodu ( bo z tylu nie mam :D - Rover 200), fajnie jest miec nisko schodzocy bass w samochodzie, ale mysle ze jeszcze lepiej miec piekne wysoie tony :D, a jak jest i to i to to juz wogole bomba :D. ja narazie mam gwizdki ktore dostalem razem z glosnikami, jakis tam zestaw kupilem MacAudio, ale w wakacje mam zamiar zrobic w slupkach miejscie na gwizdki, no i kupic jakies pozadne wysokie tony :D....

ja jebie ej zimble audi 80 to jest sedan a nie jaki tam inny czemu wy mnie nie sluchacie ??!!???!!!
1. porty musza zawsze byc skierowane do otworu bakaznika a nie do kabiny !!!!
zalezy od typu samochou i jak jest strojony caly system !!!!!!
2. prosze cie juz 2 raz zebys napisal co masz za glosniki
3. po co te wygluszenie ??
to nie jest chyba samochodzik ktory bedzie bral udzioaly w zawodach :|
pozatym audi ma dobre wygluszenie ... to nie maluch ;p
4.

nadzik, skąd tych bzdur nazbierałeś?Jeśli jesteś pewien swoich sugestii to je uzasadnij punkt po punkcie.Porty do bagażnika?Zbędne wygłuszenie?
No czekam...inni pewnie też ;]

ej ziombel nie chodzi o to ze jest zbedne !!!! on nie chce robic wygluszenia tylko muze !! a pozatym audi robi wystarczajace wygluszenie !!! a co do porut to przyznaje sie do pomylki ... do sedanow montuje sie w kiewunku tylniej kanapy ale on tam miejsca chyba nie ma bo tam ma jakis zbiornik czy cos ... ale do heczbekow i kombi golosnik z portem powiny byc siekrowane w kierunku klapy bagaznika !!!!

nadzik, ziombel,wiecej czytaj a nie same foty przegladasz.Jak ci wsadze do tego audi mojego mds-a to dopiero sie przekonasz po co jest wygłuszenie.Zresztą wystarczą dobre głosniki w drzwi nawet 14cm aby sie przekonać że bez wygłuszenia blachy głosniej dają niż głosniki.

Zalezy mi zeby był ładny słyszalny basik ale tez jakosc dobra.
Jak tak ma być to bez wygłuszenia bedzie kicha.

też mam B4 i wcale nie jest to auto dobrze wygłuszone, Drozdz na dzień dobry zmień maskownice w przednich głośniczkach, bo oryginalne bardzo mocno zatrzymują dźwięk, Bardzo kijowo są umieszczone przednie głośniki w audi, także najpierw zają bym się tą sprawą. Co do suba to jest jeszcze takie rozwiazanie ze mozna by się pobawić z podłokietnikiem środkowym. W sumie i tak będziesz musiał coś zniszczyć bo półka w audicy jest metalowa.
pozdrawiam i owocnej pracy

Ja jestem posiadaczem B4 ( czwarte juz audi ), co do przednich maskownic to rzeczywiscie zatrzymuja wysokie tony jak nic ale jak sie je porzadnie wyczysci i przedmucha sprezonym powietrzem to jest ok, ja bym ci polecil sprzedac pioneera i kupic albo clariona albo alpine i do tego pozadne elipsy na tyl i bedziesz zadowolony, basu brakowac nie bedzie. Co do radia to pionkow i soniaczy mialem sporo i z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze kicha na calej lini ( chyba ze kupisz bardzo wysoki model ), najtansza alpina gra przynajmniej pare klas wyzej niz pionek. Jako wzmachol wystarczajacy i dobry jest balaupunkt gta2000 lub 2100 za taka kase to nic lepszego jeszcze nie slyszalem. Co do glosnika do suba to nie mam duzego doswiadczenia i nie pomoge.

Tak jeszcze nawiasem w B2 B3 jest zbiornik za tylnym siedzeniem, w B4 sa dzielone siedzenia i zadnego zbiornika nie ma. Ja mialem zamontowany wzmacniacz do jednego z oparc ( tego mniejszego 1/3 )

wiecej czytaj a nie same foty przegladasz
co to ma znaczyc ???
dobra ty wez sie juz odal od tego wygluszenia !!!!!! co za koles z ciebie wygluszenie i wygluszenie ??!!??!! ;] wychodzi na to ze jak chcesz jakie glosniczki se wstawic to masz do wygluszania bo inaczej nic ci nie bedzie gralo w samochodziku ... ehehe
co za typ z ciebie ....

Hmm, sam się ostatnio przekonałem, przy systemie mocniejszym niż seryjny musi być jakaś namiastka wygłuszenia. Ale z rurkami br to tak - Br są po to by zwiększać efektywność, więc pasowało by je skierować do kabiny, ale z drugiej strony, w takiej skrzynce podwieszonej na półce jest mało miejsca, szyba blisko - mogą gwizdać te rurki, więc może jednak lepiej zwiększyć tą efektywność w bagażniku :) - z tamtąd żadne świsty BR nie dotrą. Najlepszym rozwiązaniem było by Closed.

PETERS, nie ma nic groźnego w montowaniu br w półce.Jesli wszystko jest prawidłowo zestrojone i ryzyko turbulencji mamy na 100% wyeliminowane nie ma szans na żadne nie pożadane dźwięki.
Kierowanie go natomiast do bagażnika jest pozbawione sensu,w końcu taki sposób montażu suba ma na celu uzyskania jego jak największej sprawności w kabinie a zrobienie br do bagażnka przekreśli całkowicie idee takiej konstrukcji.To tak jakby br z kolumn skierować do sasiedniego pokoju przez ściane.

nadzik napisał:
wiecej czytaj a nie same foty przegladasz
co to ma znaczyc ???
dobra ty wez sie juz odal od tego wygluszenia !!!!!! co za koles z ciebie wygluszenie i wygluszenie ??!!??!! ;] wychodzi na to ze jak chcesz jakie glosniczki se wstawic to masz do wygluszania bo inaczej nic ci nie bedzie gralo w samochodziku ... ehehe
co za typ z ciebie ....

hehe :), a co za typ z Ciebie?? :P
ja mialem glosniki w drzwiach MacAudio bez wygluszenia i z wygluszeniem i wiem jaka jest roznica... ,i to mialem srednio wygluszone, pozadne wygluszenie to podstawa, nawet Alphardy inaczej zagraja ;) ( no moze troche przesadzilem ;) hehe ), ale wygluszenie naprawde duuuzo daje, chyba ze chodzi o same wysokie tony, to wtedy nie potrzebne jest ;), ale jak ktos ma dobre niskoschodzace glosniki (albo nawet nie az tak nisko) to naprawde warto zrobic wygluszenie!!!!!!, to tak samo jak bys w kolumnie jedna scianke zdjal....., wez sobie zdejmij jedna scianke to zobaczysz jaka jet roznica..., poprostu samochody nie sa az tak szczelne....

[ Dodano: 2005-05-06, 21:25 ]
i do tego blacha o blache sie obija i nowe dzwieki wychjodza :D

Ok. Sporo sie juz dowiedzialem ale jesli o to wygluszenie chodzi to wydaje mi sie to waznym elementem tylko opiszcie mi co i jak ?? Czym sie wyglusza, jak i gdzie. Aha i jeszcze Borys wybralem pionierka poniewaz ma on tako funkcje jak Frequency czyli dostrojenie czestotliwosci ( czy jakos tak ). Wydaje mi sie to dosc ciekawe i chyba inne radia tego nie posiadaja chyba ze sie myle. Jak mozesz to napisz mi cos o tym please.

Powrót