• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Audio Do Skutera

Reakcji
0
Witam na allegro niedawno zobaczyłem audio do skutera tylko że wołają po 400 zł za 2 głośniki wzmacniacz i kawał sklejki.

Ja chcę zrobić sam nie jest to trudne wycięcie odpowiedniej sklejki a szkoda tracić kaśe na badziewie.

Więc tak na początek jakie głośniki wybrać 2 czy 1 wystarczy wymiary kufra pod siedzeniem to 25x35cm (w przybliżeniu) jak coś mogę dać dokładny odrys w skali 1:1
I jaki do tego wzmacniacz bo z tym to istna magia co oni piszą nie może być dość duży bo go nie zmieszczę.

Chciałbym wydać około 150-170zł na głośnik/i i wzmacniacz.

O ja to może mi powiesz że do skutera mają byc inne fora tak bo co ??
Bo auto ma 4 koła <lol2> i co z tego jak wzmacniacze są tu i tu wykorzystywane a głośniki też się montuje takie same w autach a ty wyjeżżasz z kołami śmieszny jesteś a może bo samochód jest większy ??

a może bo samochód jest większy ??

A może bo samochód ma większy akumulator? A może bo samochód jest zamkniętą puszką, a nie otwartą pierdziawką? Jak chcesz tej muzyki słuchać? Bo chyba nie podczas jazdy? Będziesz się zatrzymywał pod sklepem centrum w toruniu i puszczał muze, bo myślisz, że laski na to polecą?

Proszę zbanujcie tego człowieka ... :cry:

A wiesz na jakiej zasadzie działą akumulator widzę że nie masz zielonego pojęcia o mechanice samochodowej a się udzielasz.... Tak samochód jest zamkniety ale co gdy masz cabrioleta już otwarty ty wogóle widzisz co piszesz haha a w skuterze montujesz pod siedzeniem...

widzę że nie masz zielonego pojęcia o mechanice samochodowej

Wiesz, że nie mam?

I cabrioletami też się nie wożę :)

Idź na allegro, kup sobie tube za 120zł 1000W, zamontuj ją, a ludziom na forum takim jak to daj spokój :)

cudny90, leczyli Cie na główkę jak nie to radzę zgłośić się do lekarza. Jak nie wiesz nie nabijaj postów wyłącz kompa i idź na swieże powietrze.

cudny90 napisał:
Jeśli skuter ( scooter ) to to samo, co auto ( car ) to lepiej nie bierz się chłopaczyno za tjuningowanie skutera ( scooter )

cudny90, masz zły dzien dzis?

Mati_Speed, w jakim celu to audio? Przeciez jadac na skuterze nie posluchasz muzyki bo inne odglosy wszystko zaglusza. To ma byc do sluchania na postojach?

Człowieku, jaki jest sens montowania audio do skutera?
Chcesz nagłaśniać okolice? Bo sam w kasku to niezbyt wiele usłyszysz, szczególnie podczas jazdy(a szum powietrza jest większy niż w cabrio)

Mati_Speed napisał:
ale co gdy masz cabrioleta już otwarty
Ale nadal jest gdzie zrobić stereo.

cudny90 napisał:
nie ten dział :lol: :lol:

nie to forum ;)

Mi tu jakoś wszystko gra,forum jest o audio a dział o "car audio",w przybliżeniu audio pojazdowym. Skuter ma takie samo zasilanie (taki sam rodzaj) więc o co Tobie chodzi? nie chcesz pomóc to nie nabijaj postów.

Jak ma byc tanio to kup obojętnie jaki głośnik samochodowy (ale raczej sprzedają w kompletach) i załatw sobie wzmacniacz na TDA,może być z allegro,niestety Ja ci nie doradzę bo na wzmacniaczach się nie znam. Na forum był już temat o małych wzmacniaczach samochodowych lub nawet specjalnie do skuterów,ale nie wiem jak śie nazywał.

n_omyzs, powiem Ci że kolega zrobił sobie w skuterze zamontował zwykły głośnik 12 cm i jak przejeżdża to słychać muzykę. Ale bardziej chodzi o postoje jak gdzieś jesteśmy to sobie odpalić żeby grało.

Mati_Speed napisał:
chodzi o postoje jak gdzieś jesteśmy to sobie odpalić żeby grało.

No właśnie,nie wiem po co zadajecie te głupie pytania: "po co ci to?" to naprawdę jest idiotyczne.

A chyba lepiej słuchać muzyki ze skutera niż z telefonu to przecież też pojazd i można coś fajnego z tego zrobić..

[ Dodano: 2009-06-21, 14:00 ]
Ludzie piszecie głupoty widzieliście kiedyś jak to gra w skuterze pewnie NIE więc po co wasze głupie gadanie... Stereo nie stereo ale zawsze lepsze od niczego !! Powiedzcie mi ile osób ma takie coś albo sami sobie zrobili mało w samochodzach muzyka to nic w tych czasach nadzwyczajnego, a w skuterze stajesz na ognisku lub imprezie włączasz i już cos gra. Tu nie chodzi o to jak gra ważne że jest.

Może warto zrobić zestaw przenośny, gabarytami dopasowanymi do bagażnika, z własnym akumulatorkiem. Można by, go wyjmować i stawiać w dowolnym miejscu i np. zabierać w plecaku na wyjazdy. :wink:

marian napisał:
Na forum był już temat o małych wzmacniaczach samochodowych lub nawet specjalnie do skuterów,ale nie wiem jak śie nazywał.
Sony XM3020S ma małe wymiary, realne 30W RMS na kanał i bardzo przyjemne brzmienie(stara dobra seria sony)

Kumpel miał pod siedzeniem alpharda LW800(deskę wyciął na wymiar pod wnękę i w to zamontował głośnik. Chwalił sobie to rozwiązanie(na pewno nie ma problemu z odczuciem basu :P

A czy ten alphard LW800 zagra jakoś porządnie w takim kuwrze ??

KAPRINT napisał:
z własnym akumulatorkiem.
Tu nie bedzie potrzebny akumulator skuter mało pali więc będzie odpalony tak aby prądnica ciągle ładowała akumulator.

Mati_Speed napisał:
A czy ten alphard LW800 zagra jakoś porządnie w takim kuwrze ??
Słyszałem go w 20l zamkniętej i grał całkiem przyjemnie.

Jak chcesz rzucania "mięsem" to lepiej Alpharda CW802C lub coś podobnego.

Tyle, że to tylko sub, przydałyby się jeszcze jakieś głośniki na resztę pasma.

marian napisał:
No właśnie,nie wiem po co zadajecie te głupie pytania: "po co ci to?" to naprawdę jest idiotyczne.

Dla mnie idiotyczne jest montowanie do tych "pojazdow" sprzetu audio. Zgodze sie tu z kolega cudny90. Nie chce tu zaczynac bezcelowej dyskusji na temat wyzszosci 4 kolek nad 2 czy na odwrot ale moim zdaniem - masz skuter to sobie na nim pierdz. Dorosniesz, wsiadziesz do auta czy tez na prawdziwy motocykl to zobaczysz jak bezsensowne jest to co chcesz zrobic. A co do kabrioletow to przewaznie jest w nich rozkladany dach wiec w czym problem?

Powrót