• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Audio w Golf Mk3 3d

Reakcji
0
Witam

Tak czytałem i czytałem to co na forum jest napisane, aż w końcu po kupnie auta musiałem od razu kupić coś co będzie umilało mi długie trasy, a więc padło na:
- Przód HELIX DARK BLUE DB 62.1
- Wytłumienie matami Boll + dystanse z mdf
- radio ALPINE CDE-9870R
+
zabudowa bagażnika będzie laminat wyprofilowany we wnękę nad nadkolem z Mds08 (zdjęcia w budzie jeżdżącej w fiacie siena sedan, przejściowa, nawet nie obita)
+ jakiś wzmacniacz 4 kanałowy, ale to w przyszłości, bo trzeba auto do stanu ładnego doprowadzić :)

Foty:

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/Galeria/77522,564706

Oczywiście ten tłuszcz z drzwi w środku zniknął przed przyklejeniem mat + wzmocnienia z blachy dodałem na dziury. Dla mnie wielkim plusem było to, że od nowości nie było głośników ani elektryki w drzwiach, nie była taka wyprofilowana osłona ściągana itp, sporo musiałem się naszarpać żeby ją oderwać od blachy. Przy okazji zamontowałem centralny zamek i wyrzuciłem środek zamka, żeby kluczykiem nie można było otwierać :) Wszystko działa, jestem zadowolony ale troszkę średnich mało na tym zestawie, góra nie piszczy, dołu też ok jest, nawet na samym radiu :)

wfm_pl napisał:
to radio ma chyba tylko jedną parę wyjść rca
ale to nie jest żaden problem
nawet jeśli ma jedną to przecież można z tego więcej wzmacniaczy

[ Dodano: 2009-08-24, 07:03 ]
wfm_pl napisał:
to radio ma chyba tylko jedną parę wyjść rca
ale to nie jest żaden problem
nawet jeśli ma jedną to przecież można z tego podłączyć więcej wzmacniaczy

Noster napisał:
problemem jest brak regulacji głośności ewentualnego suba.
To nie tyle problem, co bardziej niewygodne rozwiązanie, ale to też da się obejść.

Można rozdzielacze typu Y założyć przy radiu, a na sygnałówkach do wzmaka zamontować pośrednio potencjometr. Na allegro widziałem za 30-40zł regulatory z tanich wzmaków, wywalić tylko gniazdo RJ, założyć RCA i odpowiednio podłączyć, i będzie to hulać.

Sam tak kombinuje zrobić, bo clarion DRX-9375, pomimo 3 par wyjść, nie ma wyjścia z osobnym sterowaniem do subwoofera(jest tylko przód, tył i non-fading)

[
cursor napisał:
Sam tak kombinuje zrobić, bo clarion DRX-9375, pomimo 3 par wyjść, nie ma wyjścia z osobnym sterowaniem do subwoofera(jest tylko przód, tył i non-fading)
non-fading oznacza, że wyjście nie jest regulowane funkcją "fader"
a to jest właśnie wyjście na suba regulowane z poziomu radia-aktywnie
nie rozumiem jaki masz problem

lklukasz napisał:
non-fading oznacza, że wyjście nie jest regulowane funkcją "fader"
a to jest właśnie wyjście na suba regulowane z poziomu radia-aktywnie
Pokaż mi jak to zrobić w 9375, a masz u mnie 4-ro pack :mrgreen:
Wiem co to znaczy non-fading, problem polega na tym, że w tym clarku nie ma żadnej osobnej regulacji do tego wyjścia(mam na myśli poziom wyjścia), dopiero po podłączeniu proca, gdzie zamiast non-fading mamy prawdziwy sub-out mamy możliwość regulacji, a i f odcięcia, jak też nachylenia(12, 18 lub 24db/okt)

cursor napisał:
Pokaż mi jak to zrobić w 9375, a masz u mnie 4-ro pack :mrgreen:
Wiem co to znaczy non-fading, problem polega na tym, że w tym clarku nie ma żadnej osobnej regulacji do tego wyjścia(mam na myśli poziom wyjścia), dopiero po podłączeniu proca, gdzie zamiast non-fading mamy prawdziwy sub-out mamy możliwość regulacji, a i f odcięcia, jak też nachylenia(12, 18 lub 24db/okt)
no to znaczy, że jest to samo co w nowych alpinkach.
Bez imprinta nie podchodź.

Całe szczęście, że ja mam radyjko z prockiem.

Tanner,
U mnie jest. :razz:

A może trzeba zmienić radio na jakieś starsze np alpinke i już nie będzie problemu.
A tak naprawdę to nie wiem.

Ja tu na razie problemu nie widzę, bo w miarę gra, a wzmacniacz jak będzie to najbliżej za 2 miesiące, więc nie ma co się przejmować :razz:

Powrót