Czołem.
Dopiero teraz mam chwilę co nieco napisać...
Przede wszystkim
wielkie dzięki za grupowe spotkanie prosto w oczy i za możliwość wymiany poglądów nt diy...

Na początek, to czego oczekuje większość, czyli odsłona anonimowych nicków
Co do tegorocznej wystawy...
Wiem, że jeśli dostanę Founteki FR88EX to na pewno będą wyglądały tak:
https://lh3.googleusercontent.com/-NCIPl3Mv5ow/Tr7ThY9_2hI/AAAAAAAAABk/T3oA48guPSA/s640/DSCF5618.JPG
Z Sobieskiego fajnie grały tuby na Sonido
Ta konstrukcja zrobiła na mnie największe wrażenie. Raz, że grała z fajnym wzmacniaczem (PP na diabełkach), dwa że nigdy nie lubiłem do końca szerokopasmowców a tu takie zdziwienie... Zestaw może nie do końca widziałbym jako docelowy, ale jak najbardziej do sypialni czy też do telewizora. Bardzo cieplutko, lekko...
Nie do końca mógłbym tak je ocenić, bo muzyka jaka grała pozwoliła mi określić właściwie tylko poszczególne aspekty średnicy. Duży plus za przestrzeń i oderwanie się dźwięku od kolumn. Natomiast na górze widziałbym bardziej klasyczne rozwiązanie w postaci ushera. Niestety o basie nic nie mogę powiedzieć...
Duży minus za przykręcenie głośników od wewnątrz około 2cm frontu i za kierunkowość...
Z tego co czytam po forach, to te grajpudla mialy chyba najwiecej zupelnie skrajnych opinii Od zachwytow, przez zupelna krytyke.
Widać, że są to kolumny do konkretnego rodzaju muzyki i nic innego na tym nie zagra, może właśnie stąd te opinie...
RLS - Tu Vifa XT w świetnej aplikacji
Dla mnie totalna porażka... Jedne z najgorszych kolumn, które pokazują jak można wydać kupę kasy i źle zaaplikować tak fajne głośniki... Nie jedne monitorki na 18cm wooferu potrafiły więcej pokazać niż te 3drogi w każdym aspekcie...
Bardzo ładnie grały te Studio 16 hertz. Tylko nie wiem co to za kopułka. To kolumna która zjadła te Xaviany !
Tu 2.5 na Illuminatorach. Dla mnie zbyt męcząca, szczegółowa góra. Pewnie większość pochwali tę konstrukcję. Ja po 2 utworach wymiękłem. Pewnie jeszcze nie dojrzałem do takich kolumn
Kolejny audioshow, który pokazuje mi, że Scany to jest to co chciałbym mieć jako docelowy zestaw z dobrą lampą.
Oberon II pokazane 3lata temu, Xaviany na SS dwa i rok temu, jak i w tym powyższe 2,5drogi i kolumny 16Hz to konstrukcje przy których mógłbym siąść i po prostu słuchać...
Jeszcze jedna fajna, rodzima konstrukcja. 3W Aurum Cantus (wstega chyba ART-2)
Były to chyba pierwsze kolumny, gdzie gra wstęgi mnie nie wygoniła tak szybko z pokoju. Natomiast reszta głośników w takiej ciulowej aplikacji, że po prostu żal robić takie kolumny... Zmarnowany taki potencjał...
wchodzac do pokoju firmy PYLON natrafialismy na doskonale nam znane glosniki TONSILa i... STX!
Chwilę tu posiedzieliśmy, aby przyjrzeć się modyfikowanym kolumnom

To, że kolumny odstają jakością do wszystkiego tego co zostało opisane wyżej to jedno... Jednak zastanawiał mnie fakt szczególnie wysokotonówki, bo teoretycznie miałem "taką samą" przez długi okres czasu a po prostu jakaś taka nijaka... U mnie dużo lepiej się to sprawowało. Drugie co mi się rzuciło w oczy to fatalne mocowanie głośników, których zdjęcie wrzucił Paweł (dokładniejsze może Łukasz wrzuci) Za cenę 2400zł wolę kupić 2,5drogi FX300 lub w ciemno (bo nie miałem tej konstrukcji) FX200, gdzie wiemy że na górze na pewno jest AWX
DRAGON AUDIO
pokoj pelen kolumn i subwooferow pieknie wykonczonych i za rozsadne pieniadze (jak na takie wykonczenie itp itd)
ale glownie interesowaly mnie WAVECOR'y ktore byly w sluchanych monitorach jak i w 3 drogach (woofery to boston acoustic)
Monitory na wavecorach bardzo fajne. Może nie były tak szczegółowe jak scany, ale można było posiedzieć dłużej, bo ich gra po prostu nie męczyła a przy tym dawała wiele frajdy ze słuchania.
pokoj z "oslawionymi" trianglami o ktorych mowili wszyscy...
(...)
ale i tak duze wrazenie zrobily na nas modulowe elektroniczne klocki
Niedzielny wypad na wolumen pozwolił rozpocząć mi projekt aplikowania poszczególnych elementów toru audio w ten deseń

Niedługo pokażę tego efekty...
AUDIO ACADEMY
nie wiem dlaczego postanowili wystawic jeden z najnizszych modeli kolumn
na dole VISATON W170S a na gorze aluminowy seas ktorego bylo WSZEDZIE pelno
No to czekamy na fotkę mariana przy swoich kolumnach

(lklukasz wrzuci

)
Zanim Bocian prześle mi wszystkie fotki
Daj mu się rozpędzić...
W skrócie:
- sonido trzeba sobie zbudować
- na scany i dobrą lampę odkładać