• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AudioTechnology, co to jest warte?

Reakcji
14
Witajcie, jako że dawno nie pisałem.
Pewnym zrządzeniem losu jestem właścicielem dwójki przetworników 15H520613 SD Flex. Zastanawiam się, czy jest sens użycia tych głośników jako średniotonowych w kolumnie, od której oczekuję przede wszystkim mega rozdzielczości i stereofonii. Jednym słowem, czy przypadkiem polipropylen nie zabija mikrodetali? Nigdy nic nie tworzyłem na polipropylenowych membranach, więc mam wręcz ujemne doświadczenie z tym materiałem, a w sieci można przeczytać wszystkie możliwe opinie na temat takich głośników.
Może ktoś coś już tworzył i ma przemyślenia którymi zechce się podzielić?
Góra w założeniu miała by być berylem (SS 714000), dół albo 18-ką (SS 8531G01) albo może nawet pójdę w 4 drogi, jako że większe głośniki (4878T01) też leżą już kilka lat i wypadało by coś z tym zrobić w końcu.
Co sądzicie?

Irek.N.

AT sa glosnikami bardzo wysokiej klasy, choc z wysokiej rozdzielczosci slyna raczej twarde membrany. Za stereofonie odpowiedzialny jest głownie projekt obudowy i zwrotnica.

No tak, z charakterystykami i spójnością fazową sobie poradzę, to nie trudne, choć bardzo pracochłonne. Bardziej interesuje mnie, czy da się z głośnika z membraną PP wyciągnąć mikrodetale, czy też są skazane na "jedynie przepiękne wokale" ;)
Trochę źle, że mam głośniki niejako z przypadku. Potrzebuję średniaka do zestawu 3, a być może 4 drożnego. Czegoś co nadąży za berylem, a niekoniecznie będzie się "darło jak ceramika*", bo tego mogę nie orgarnąć.

Miłego.
Irek.N.
*tak naprawdę nie wiem czy ceramika się drze, nie miałem doczynienia z takimi membranami, chciałem jedynie zaznaczyć obawy.

Jak juz masz te glosniki, to warto wykorzystac. Zamiast beryla ss, bardziej widzialbym mała, berylowa Bliesme w okraglym waveguide. Rozbudowa do ewentualnego 4 way, to juz duze koszty i mocno skomplikowany projekt, trudny zarowno od strony projektowej jak i pomiarowej.

Obawiam się, czy ogarnę 4 drogi, skoro do tej pory nie wyszedłem poza 2, ale z drugiej strony korci pozbycie się kompromisu z podziałami, no i to zabawa na lata jak dla mnie :) Może zrobie na szybciora (pół roku?) minimonitorki na tych Audio Technology i się przekonam co potrafię z nich wyciągnąć.

Miłego.
Irek.N.
ps. Bliesme drogawy... a firmy też nie znam, SS już mam.

Powrót