• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Automatyczny włącznik odkurzacza warsztatowego.

Reakcji
27
Witam!
Nabyłem ostatnio odkurzacz warsztatowy w Lidlu. Jak do tej pory sprawuje się dobrze. Jednak brakuje mi dodatkowego gniazda do zasilania frezarki czy szlifierki.
Znacie jakiś prosty schemacik jak taki układ wykonać.

Przekaźnik z przewiniętą cewką (przekaźnik prądowy, możesz poszukać gotowego) wpięty w szereg z zasilaniem danego elektronarzędzia.

Opcja druga, pomiar prądu i uruchamianie przekaźnika elektronicznie.

A jak to jest zrealizowane w tych marketowych odkurzaczacz?
Co masz na myśli z przewinietym przekaźnikiem?

Najpierw trzeba się pozbyć starego uzwojenia i nawinąć doświadczalnie grubszym drutem nawojowym.
Stosunkowo łatwo można to zrobić z R15, tylko należy pamiętać żeby była to wersja AC.
Gdyby styki nie wyrabiały z odkurzaczem, to można jeszcze dorzucić zwykły stycznik.

Ostatnia edycja:
Tylko czy R 15 mi sie zmieścić w obudowie? Jakim mniej wiecej drutem trzeba taką operację przeprowadzić?

Robiłem próby z drutem DNE0.7 (czy coś podobnego), jakieś kilkadziesiąt zwojów, ale finalnie nie zmontowałem tego z odkurzaczem, więc nie wiem jak taka cewka poradzi sobie termicznie z frezarką.

Masz w obu urządzeniach regulację obrotów?

Poćwicz formułowanie zdań bo to co napisałeś to chyba dla Ciebie samego jest zrozumiałe. Domyślam się, że chcesz by odkurzacz się włączał po włączeniu frezarki / szlifierki.

Po co kombinować z jakimiś przekładnikami chłopy, roboty sobie robicie.

Jeśli te trzy urządzenia są zasilane 230VAC to wyprowadź sobie gniazdo za włącznikiem szlifierki czy frezarki i do niego wpinaj odkurzacz bez włącznika.

Sawa Nie wiem czy widziałeś/ pracowałeś na odkurzaczu z gniazdem na narzędzie to byś się domyślił że mowa o takim załączające odkurzacz przy starcie narzędzia.
Jak sobie wyobrażasz żebym z narzędzia wyprowadzał dodatkowy kabel?
Żeby mi się jeszcze dodatkowo plątał w polu pracy? Takie pomysły odpadają.

ampli Ten pomysł z kontaktronem jest całkiem prosty i na płytce będzie malutki.
Postaram się zrobić takie coś i przetestować.

Mile widziane dalsze sugestie i pomysły.

Ostatnia edycja:
Kiedyś przerabiałem ten temat .Ten schemacik co podany jest wyżej wprawdzie działa ale niestety tylko chwilę .Zrobiłem coś takiego i okazało się że z triaka wydziela sie takie duże ciepło że po chwili triak pada.W sumie załatwiłem sobie oryginalną płytke z odkurzacza. Ten większy schemat wydaje sie być ok
Możesz spróbować polować na jakiś padnięty odkurzacz z takim regulatorem lub w Rzeszowie jest firma Profi może jakbyś zadzwonił do nich to może udało by się kupić ich wyrób tzn sam regulator .

Fajnie gdybyś zrobił zdjęcia od strony elementów i od strony ścieżek oraz spisał wartości. Może uda sie zrobić schemat i płyteczkę.

z tym jest problem bo płytka jest niemal upchana do odkurzacza i sporo musiałem się namęczyć żeby wszystko poupychać i poskładać , montowałem to do Profi I pod głównym zbiornikiem obok kółek jezdnych i wszystko jest poutykane na siłę

Skrobnąłem płytkę z tego co podesłał ampli do nowego roku może skleje do kupy i przetestuje.

Nie mam zapotrzebowania na taką płytkę, ale czytając temat coś mi wpadło do głowy. Nie dałoby się tego prościej i lepiej rozwiązać? Zwykły pomiar prądu np.bocznikiem i po przekroczeniu określonej wartości załączanie przekaźnikiem innego obwodu(odkurzacza). Pomysł czysto teoretyczny, ale może ktoś coś podłapie :) Ten układ co podesłał Ampli jest ciekawy, ale elementem krytycznym jest cewka L1 od której zależą parametry całego obwodu.

Ostatnia edycja:
Szlifierka ma 750W a frezarka 1400W. Jak dobiore dawkę tak na szlifierke drubszym drutem to i frezarke powinno wytrzymać.

Temat sprzed kilku miesięcy ale może komuś się przyda.
Zrobiłem tan układ na triaku z małymi modyfikacjami i działa bardzo dobrze.
Zmiany:

diody prostownicze - 10A
triak bt139 (16A) z małym radiatorem z aluminiowej blaszki
usunąłem kondensator c1 i rezystor r2, bo odkurzacz "piszczał" kiedy był w "stand by"

mg

Powrót