• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AVT 580 Podczasz wyświetlania się na wyświetlaczu, brum.

Reakcji
0
Witam. Mam problem z kitem AVT-580. Otóż podczas wyświetlania się czegokolwiek na wyświetlaczu słychać brum i inne śmieci w głośniku. Czym więcej świeci się na wyświetlaczu tym bardziej to słychać. Co może być przyczyną ?

Jak masz to podłączone (zasilanie, sygnał) ? Te wyświetlacze pobierają impulsowo duży prąd przez co sieją zakłóceniami.

Wyglada ze podlaczenie jest ok. Mozesz jeszcze wszystkie masy od wejsc czincze zewrzec razem i do obudowy bo z rysunku wyglada ze tylko jeden czincz jest zwarty do obudowy.

Jesli te zaklocenia sa dosc male to ten typ tak moze miec, to nie jest haj-end.

Zwarcie czinczy nic nie dało. :(
O to chodzi, że nie są małe. Przy słuchaniu cicho muzyki,normalnie słyszę te rytmiczne brumienie.

Masz bezpośrednio podłączone zasilanie do tego kitu a tam jest chyba na we. mały kondensator 100uf spróbuj dołożyć jeszcze 1000uF lub więcej. Zewrzyj do masy nie używane wejścia.

Mam dołożone na zasilaniu 1000uF przy mostku, blok nr 1, na rysunku.
A ze zwarciem nie używanych wejść, spróbuje jutro.

Jeszcze jedno mnie nurtuje czy to mogło coś się uszkodzić?
Zdaje się na samym początku, jak złożyłem ten zestaw to nie było, takich brumów.
A sporo czasu u mnie chodzi ten układ.

Przyszło mi jeszcze takie coś do głowy że może Ci się gdzieś na płytce zwarła masa z obudową i się pętla robi. Możesz to spr. odłączając gniazda we. od obudowy.

Jest. Udało się. Uszkodzony był mały mostek prostowniczy na płycie głównej AVT 580. Który wprowadzał zakłócenia. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc :D

Powrót