• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AWX Series by STX

dolphin123 - jak tam wygrzewanie GDNów? Możesz już coś napisać o brzmieniu AWX-ów w TL-ce? Mam monitory na AWX-ach i kusi mnie bardzo budowa takiej linii, ale nie wiem czy warto.

Warto. Opisałem już kilka razy jak to wszystko gra. Wg mnie dabyla obudowa jest bardzo dopracowana i wg mnie dużo lepsze warunki pracy głośnik ma w tej linii transmisyjnej.

Czy ktos myslal nad czyms takim aby nie bylo golego otworu a jakas ozdobna np. aluminiowa ramka z siatka , bo latwo by cos tam wpadlo szczegolnie jak sa dzieci

Wlasnie o metalowa mi chodzi(siatke) , a u Ciebie nie dalo by sie wykonac takiej ramki z nierdzewki jak cyrkle .

Metalowa siatka na pewno by się sprawdziła jako solidna ochrona ale pod nią i tak bym założył dodatkową siateczkę z materiału co by drobniejsze rzeczy typu np szpilki tam nie wpadły.

Jak chcecie robić jakieś takie sztuczki to pomiary przydałyby się również, aby stwierdzić jaki to wpływ ma na promieniowanie tunelu...

W starych altusach były siatki montowane w otworach BR i efektem były świsty powietrza na takiej siatce...

W starych altusach były siatki montowane w otworach BR i efektem były świsty powietrza na takiej siatce...

O świsty to ja bym się tu raczej nie obawiał, TL to nie bass reflex, tunel na końcu ma przekrój prawie 140cm2 więc AWX musiałby ostro pompować żeby coś wypompować :P

zainteresowała mnie ta konstrukcja, zamówiłem już głośniczki, a jako że jestem laikiem w HA i kompletnie nie znam tych przetworników STX-a , prosiłbym o udostępnienie schematu zwrotnicy. może być na PW, obiecuje jej nie rozpowszechniać.

Powrót