• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AWX Series by STX

no kiedyś trzeba zacząć :P
a to głównie chyba przez zaciekawienie tym rodzajem obudowy, z którym nie miałem do czynienia.

rob, rob bedziesz zadowolony

jako ciekawostke powiem wam, ze kolega juz w dwuch samochodach zainstalowal 18AWX i do tego tego AWXowego sredniaka 10cm (3 drogi) i podobno daje rade
wyciagnal od siebie ss 18w i wsadzil awxa i jest bardziej zadowolony niz z klasyka

Witam
Przyszedł czas na nowe kolumny. Zdecydowałem się na projekt Dabyla. Chciałbym się dowiedzieć czy powstała już zwrotnica do 18awx + usher 9950? Czy istnieje możliwość opublikowania jej lub wysłania schematu na priv?
Zastanawiam się też nad wersją z wysykotonowym AWX, czy w tym wypadku zwrotnica od mx-140 będzie pasowała czy wymagana będzie jej modyfikacja?

Przyszedł czas na nowe kolumny. Zdecydowałem się na projekt Dabyla. Chciałbym się dowiedzieć czy powstała już zwrotnica do 18awx + usher 9950? Czy istnieje możliwość opublikowania jej lub wysłania schematu na priv?

w weekend będę działał :)
będzie w odpowiednim temacie i wyniki będą dyskutowane w szerszym gronie

Posiadam zestaw z podpisu, słyszałem, ze AWXy grają podobnie do Seasów, chciałbym zbudować głośnik centralny pod moje fronty(efektowe zamierzam oprzeć o Founteka FR88EX w 0,5 litrowej obudowie) i zaświtał mi pewien pomysł...
Czy zrobienie pseudo 3way kompletu głośników:
GDWK-10-250-8-AWX
GDM-15-80-8-AWX
GDN-18-140-15-AWX
w połączeniu z membraną bierną STX MB-17-SW(w celu zmniejszenia litrażu) miałoby sens? Zwrotke chyba możnabyłoby zastosować ta z FX -300. Co o tym myslicie?

Jeśli robić zestaw 3-drożny, to na większym wooferze - więc już w tym momencie konstrukcja traci trochę sens.

Jeśli chodzi o obudowę z MB, to to nie jest tak, że wymaga ona mniejszego litrażu niż obudowa BR - główne cechy tych obudów, czyli objętość i strojenie (czy to uzyskane przez zastosowanie portu, czy membrany biernej) pozostają takie same. Zastosowanie MB zyskuje na wartości w przypadku głośników, które wymagają małej obudowy i niskiego strojenia, bo wtedy tunel (jeśli jest "rurkowy") ciężko jest umieścić w obudowie. Oczywiście są też inne różnice pomiędzy BR i MB (np inna charakterystyka opadania na skraju pasma), ale jeśli chodzi o samą objętość obudowy, to zależności są takie same.

Troels twierdzi ze to optimum ;) http://www.troelsgravesen.dk/8008CENTER.htm problem w tym że hmm... cena tego centrala wykracza daaaleko poza moje możliwości finansowe

Może by tak zaszaleć i stworzyć coś na wzór tego: http://www.troelsgravesen.dk/8008CENTER.htm tyle że z 2x GDN-18-140-15-AWX + Seas 27TFFC + Seas MCA12RC ? wtedy by się napewno zgrało z kolumnami, tyle że to jest jednak spory koszt... Z drugiej strony centralny jest w kinie bardzo ważny, jestem kinomaniakiem i oglądam kilka filmów w tygodniu. Wtedy na efektowe pasowałoby dać GDM-15-80-8-AWX z Seas 27TFFC... Warto?

Ostatnia edycja:
Kanal centralny odtwarza dialogi no i reszte klamotow, a 3way to wlasnie przewaga na srednicy w porownaniu do 2way :) Czy kazdy potrzebuje? Pewnie nie, ale kazdy by chcial po ogladnieciu filmu na 3way.

No właśnie tak mi się wydaje ze zastosowanie typowego średniaka ma sens. Czy można bez problemu wyrzucić drugi woofer, czy bardzo niekorzystnie wpynie to na wrażenia odsłuchowe?

Nie musi byc z dwoma wooferami. Moze byc jeden. Szkoda, ze STX jeszcze nie wypuscil zadnej kopulki sredniotonowej. Taki glosnik do centrala bylby idealny.

Powrót