• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AWX Series by STX

chlopaki, postanowione robie TLke na AXW i ceramiku - sesja na karku wiec trzeba miec cos do relaksu, a nic tak nie odpreza jak praca nad audio;))

znalazlem schemat zwrotki, czy ktos moze potwierdzic czy to jest ta dopracowana i jakie sa wartosci elementow bo jakosc nie jest powalajaca...

AXW:
L1= 1.350mH
L2= 0.980mH
C1= 8.200uF

ceramik:
L1= 0.180mH
C1= 6.800uF
C2= 8.200uF

jakie grubosci drutów sa sugerowane?

dodatkowo, jaka grubosc ma front ceramika??

Załączniki

• wykresf.jpg
    wykresf.jpg
    31.3 KB · Wyświetleń: 0
To ta niedopracowana zwrotka - ale szczerze mówiąc nie mogę nic więcej na jej temat powiedzieć, bo słuchałem na niej tylko kilka dni.

L2=0,89mH

To ta niedopracowana zwrotka - ale szczerze mówiąc nie mogę nic więcej na jej temat powiedzieć, bo słuchałem na niej tylko kilka dni.

Z doświadczenia mogę Ci zasugerować żebyś ja dopracował bo obecna forma to nie jest dobre rozwiązanie. Jak widzę fitlry 3 rzędu gdzie oba elementy szeregowe maja niemalże jednakowe wartości to czuje kłopot, duży kłopot. Te filtry maja duże dobrocie, czasem może to zadziałać nawet jak generator wzmacniający sygnał, czyli ch-ka wynikowa poprowadzona będzie wyżej aniżeli pierwotna ch-ka głośnika. Akurat mam swoje pomiary ceramika, wrzuciłem ten filtr i nie wygląda to najlepiej. W ogóle odejdź od pomysły filtracji tego 3 rzędem !! Idź w odwrotną stronę, przecież AWX ma szeroką i gładką ch-ke, spróbuj 2 rząd. Ewentualnie 3 rząd ale nie w takiej formie !

Jeżeli chcesz podeślij mi na mail pomiary to Ci zaproponuję moje rozwiązanie, podpatrzysz sobie jak ja mniej więcej zgrywam głośniki.

a istnieje jakas lepsza wzrotka do tego sestawu?:))
Dabyl kiedy planujesz walczyc z tym filtrem?:)
...czy lepiej das seasa do AXW?:>

lub Ushera :biggrin: PawelS słuchał AWX z Seasem i nie był zadowolony ( o ile dobrze pamiętam ), mi znów nie pasowało cięcie Seasa i wybrałem Ushera

dokladnie, wg mnie zwrotnica w 3sm albo jest skopana albo poprostu nie jest w moim guscie
brakowalo mi tam lekkosci brzmienia i nizszej srednicy
a w mx-140 bylo wszsytko OK ;)

Może fakt ten wychodzi z tego, że osoby które wybierają Seasa lubią niskie cięcie... Jak zauważyłem ani Tobie Pawle ani mi to nie pasuje...

Yoshi, dziękuję za cenne uwagi. Przeanalizowałem wczoraj wykresy i faktycznie, po filtrowaniu charakterystyki nienaturalnie podbijane są w miejscach, gdzie powinien zaczynać się ich spadek - rozumiem, że to o ten objaw chodzi? Co prawda na symulacjach nie wychodzą powyżej charakterystyk pierwotnych ale widać, że ich przebieg wydaje się nienaturalny.

Niestety w tej chwili nie dysponuję już tymi głośnikami i nie mam możliwości wykonywania pomiarów i odsłuchów - mogę opierać się jedynie na symulacjach. Jeśli Twoja oferta co do pomocy jest nadal aktualna, to wieczorem wrzucę coś na forum z prośbą o sugestie co do kierunku, w którym dobrze byłoby pójść. Mam też Twój adres mailowy więc pozwolę sobie podesłać Ci pomiary głośników.

dolphin123 - a Ty robiłeś coś z tą zwrotnicą? Z tego co pamiętam, to chciałeś ją zaprojektować na nowo (chyba jeszcze Pharoh miał się w to w jakiś sposób zaangażować?). Jakieś nowe informacje, czy porzuciłeś ten temat?

Yoshi, dziękuję za cenne uwagi. Przeanalizowałem wczoraj wykresy i faktycznie, po filtrowaniu charakterystyki nienaturalnie podbijane są w miejscach, gdzie powinien zaczynać się ich spadek - rozumiem, że to o ten objaw chodzi? Co prawda na symulacjach nie wychodzą powyżej charakterystyk pierwotnych ale widać, że ich przebieg wydaje się nienaturalny.

Tak dokładnie o to chodzi. Nawet jeżeli nie ma podbicia (co jest juz sytuacją skrajnie złą gdyż świadczy o bardzo dużej dobroci filtru w tym miejscu) to i tak lepiej dążyć do sytuacji gdy ch-ka opada łagodnie a sumowanie się przebiegów następuje w jak najszerszym zakresie.

Niestety w tej chwili nie dysponuję już tymi głośnikami i nie mam możliwości wykonywania pomiarów i odsłuchów - mogę opierać się jedynie na symulacjach. Jeśli Twoja oferta co do pomocy jest nadal aktualna, to wieczorem wrzucę coś na forum z prośbą o sugestie co do kierunku, w którym dobrze byłoby pójść. Mam też Twój adres mailowy więc pozwolę sobie podesłać Ci pomiary głośników.

Jasne, przesyłaj. Zerknę na te pomiary i razem coś wykombinujemy. Może znajdzie się ktoś chętny do przetestowania to powie jak gra ;)

mi tez nie pasowal po tym powaznym, miarodajnym, przeprowadzonym w odpowiednich warunkach odsluchu ;)

przez weekend co ja wyprawialem z awxami to bania mala :)
moge tylko powiedziec, ze szykuje sie cos konkretnego

Panowie a co myślicie o tl na 15awx?
moze byśmy coś takiego "wymyślili"?

wg mnie 15 gra lepiej niż 18

Myślę, że fajna opcja. Nie Ty pierwszy mówisz, że fajnie gra 15 AWX.
Mógłbym projektnąć dwie wstępne obudowy - monitor i podłogówkę. Coś tam zasymulować. Wtedy zbiłoby się parę desek i można mierzyć i działać. Gąbek Ci u mnie pod dostatkiem.

Sam myślałem o 15tce w TL... W 10litrowym br jest sporo basu a w TL byłoby już całkiem fajne.

Powrót