• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Błagam! niech obliczy mi ktos obudowe

Lepszym pomyslem jest przegladanie gotowych konstrukcji z forum... Nie dam sobie glowy urywac, ale chyba user zajaranyy robil suba na tym glosniku :?:

Dzieki za odpowiedz - ale sie juz pospieszylem. Kupilem plyty na skrzynie bedzie 45cm na 45cm na 45cm kolo 80L i wyciolem w nich otwor na b-r 10cm bo jak kupowalem ten glosniczek w sklepie Tonsila to gosciu(technik naglosnieniowy - podyplomowy) powiedzial ze "chyba" do niego powinien byc b-r 10cm. Wiec czeka mnie przerobka skrzynki. ale i tak gra dobrze tylko ze uderzenia basu nie bardzo slycha a wszystko sie trzescie. Bass jest jak by przeciagniety.

[ Dodano: 2006-09-27, 09:57 ]
Skrzynie tak apropo juz poskrecalem :P
A i jesszcze nie wygluszylem/wytlumilem.
czy to jakos wplynie pozytywnie na dzwiek - intensywnosc tonow niskich ?

gawior1985 napisał:
ale sie juz pospieszylem. Kupilem plyty na skrzynie bedzie 45cm na 45cm na 45cm kolo 80L
mi się wydaje że 70l na oko ;]
gawior1985 napisał:
jak kupowalem ten glosniczek w sklepie Tonsila to gosciu(technik naglosnieniowy - podyplomowy) powiedzial ze "chyba" do niego powinien byc b-r 10cm.
no to taki tekst na odwal walnął, na odczepke, albo nie ma o tym pojęcia.
Użyj winisd i posymuluj sobie.
Jaką długośc rury dałeś ?
gawior1985 napisał:
A i jesszcze nie wygluszylem/wytlumilem.
czy to jakos wplynie pozytywnie na dzwiek - intensywnosc tonow niskich ?
zależy gdzie wytłumisz...
Była już o tym nieraz mowa na forum.

rura ma 35 cm dl i 10cm śr i koniec jej jest jakies 8 cm od tylnej scianki
Maj jeszcze pytanie i moze to zabrzmi gluipio i troche smiesznie ale o co chodzi z tym strojeniem, na czym ono polega,jak sie to robi i co to wogole jest :/

gawior1985 napisał:
Maj jeszcze pytanie i moze to zabrzmi gluipio i troche smiesznie ale o co chodzi z tym strojeniem, na czym ono polega,jak sie to robi i co to wogole jest :/
http://diyaudio.pl/portal.php?show=5
i wogóle arty poczytaj bo zadawanie pytań na które w odpowiedzi będziesz linki do artów dostawał jest bez sensu ihmo.

strasznie dlugi masz ten BR, za nisko zestrojona obudowa pewnei i dlatego tak gra, no i buda za duza i przymula..., zatkaj BR jakims materialen, najlepiej ciasno zapchaj gabka, i w srodek wloz kupe wytlumienia jakiegos i zobacz czy bedzie lepiej :)

ghazi, tak jest zajaranyy ma go w closed co też i gawior1985 radziłem.
w tej budzie ten br stroi na 30hz więc do kina to może jeszcze jakoś ujdzie, ale też nie będzie za dobrze.
Tak jak wspomnial greg00, można się pobawić z wytlumieniem w okolicach br, za głośnikiem i nasłuchiwać efektu :)
No i obowiązkowo wręcz trzeba zrobić kilka rurek ...

pytanie mam, czy wzmocnic tez ta konstrukcje bo jest zrobiona z sklejki drewnopodobnej 18mm i gdzie mozna kupic watoline i w jakiej postac , a jak wzmocnic to w jaki sposob - wstawic poprzczne wzmocnienia wewnatrz a jak tak to z czego.

hm... zrob klatke taka jak w samochodach rajodwych jest, ;/
przejrzyj forum.... bierzesz pare resek,plyt wiorowych, MDF lub jeszcze cos innego twardego, takie kawalki wsttawiasz miedzy sciankami kleisz, skrecasz srubami i masz wzmocnienie ;/
watoline mozna kjupic w sklepie z materialami lub na allegro

zatkalem B-R duza iloscia gabki i nie slysze roznicy
a co do wytlumienia to cos musze kupic ale gdzie i jak to nie wiem tak jak pisalem wyzej

allegro.pl :)
to dziwne, ja jak zatykam BR to slysze roznice.... tylko tyo trzeba robic bardzo szczelnie, ja mam taka gabke z allegro wytlumiajaca z takimi stozkami, zwijam scislo w rulonik i wpycham w BR

glosnik teraz lata jak opetany :/ a jak bardziej podglosze wzmacniacz 60W to dziwnie pierdzi ale nie glosnik, a jak sjest ciszej to nie slychac dobrze tego basu a na wzmacniaczu jest na full. nawet glosnki komputerowe gdy graja ciszej maja wiecej bassu :/ creative P5800

zatkaj ale szczelnie,jak nieszczelnie bedzie to powietrze bedzie wypychane po troszku ale niebedzie tak samo szybko wracało do srodka obudowy,i głosnik poprostu zle pracuje-tak ja mialem.
druga opcja to wzmacniacz sie przesterowywuje,pozatym 60W do tego głosnika? Hahha jaki masz wzmacniacz?

jakas unitra nie wiem bo napisy sa starte musial ktos nim przytrzec bo gdzie byl model i firma to jest delikatne wgiecie i zdarty lakier Doadm ze glosnik jest 4 ohm a wzmak 8ohm
a czy on jest od 4 do 8 ohm czy tylko 8 ohm to nie wiem :/
pozatym przyciolem jakies 6 cm ten B-R

to BR ci pierdzi prawdopodobnie... tez tak mam w starym subwooferze, jak przytykam BR to gra dobrze, a jak odetkam to cos brzeczy dziwnie, jak skoncze nowy to zajme sie starym :), a po za tym to duzo osob mowi ze nie nadaje sie on do BR, wiec moze wyjmij ten BR i od srodka kawalkiem deski szczelnie zamknij obudowe, mozesie poprawi, no i wytlumienia daj sporo, bo zamknietych mozna walic ile sie chce (wytlumienia)

greg00 napisał:
i wytlumienia daj sporo, bo zamknietych mozna walic ile sie chce (wytlumienia)
wytłumiasz dla zasady czy dla efektu ?
wiesz po co jest wytlumienie ?
bo odnosze wrażenie żę nie.

Powrót