• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Błagam! niech obliczy mi ktos obudowe

greg00, dodawanie wytlumienia zwieksza objetosc obudowy...
tutaj wrecz przeciwnie trzeba zabrac troche litrow.

unitra do stxa? i to jeszcze 32cm? załatw pozadny wzmacniacz,bo moja unitra ma 15W i rzuca axx'em jak chce,czy to znaczy o jej mocy? nie...

no tak wyczytalem kiedys na stronie glownej DIYAudio, ze BR wytlumia sie lekko, a closed mocno... :)
kazdego poczatkujacego odsylacie zeby przeczytac tamte materialy, a ze kiedys bylem poczatkujacy to czytalem i co nie co zostalo

oczywiscie ze mozna wytlumic mocno ale nie ma zasady! wszystko dobiera sie eksperymantalnie.
BR wytlumia sie lekko ze wzgladu na to ze oslabia to dzialanie BR-u
ja czasem robie mniejsza bude o kilka litrow (closed) i nadrabiam to dodamien waty itp. efekt bedzie podobny a buda miejsza... czasem tez moze miec to dobry wplyw na brzmienie a czasem glosniki graja beznadziejnie z wytlumieniem. np stx gra najlepiej bez wytlumienia jak dla mnie:) pzdr.

wytłumienie obniża qtc...
nie wiem czy jest sens mówić o ilości wytlumienia tak ogólnie,
to zależy od konkretnego głośnika, jego aplikacji i w niemałym stopniu również od gustu słuchacza.
Ten ostatni "parametr" można pominąć z wiadomych przyczyn ;)

Powrót