Mam obudowę testową, ale nie jestem w stanie zrobić w niej podobnego tunelu bo ma złe wymiary do tego, chociaż właśnie się nad tym jeszcze zastanawiam.
Co do obaw Pogromcy, to jeśli chodzi o rezonans półfalowy, to właśnie b-r jest tak skonstruowany że idąc z dołu do góry wlot znajduje się akurat w węźle rezonansu półfalowego, a więc w połowie obudowy, więc to mi nie powinno grozić. W tym wypadku jest nawet lepiej niż w przypadku klasycznego b-r szczelinowego, który jest na dole obudowy gdzie rezonans półfalowy ma strzałkę

Zresztą kolumna jest tak skonstruowana aby rozbijać częściowo fale stojące. No jedyny minus może być taki, że wlot jest jakby poziomy, gdyż tunel idzie pionowo po przedniej ściance, a więc łatwiej wchłania fale tworzące się między dolną i górna ścianką. No niestety, ale na pewno pomoże umieszczenie go po środku kolumny oraz skośna przegroda na dole kolumny rozbijająca fale stojące oraz inne wzmocnienia wewnątrz kolumny. Rozwiązaniem problemu może być zrobienie podobnego ala kolanka jak przy wylocie, czyli poprostu pozioma odgroda powodująca że powietrze będzie zasysane jakby w poziomie nie w pionie. Tylko znowu jak to liczyć i jak to wpłynie na pracę b-r - to już inna kwestia
Naprawdę nikt nie wie (wracając do pytania z rysunku A B czy C) gdzie zaczyna się właściwy tunel i jak liczyć jego długość?
Acha jeszcze zaświtała mi taka kwestia, że jakby zrobić wylot dużo wyższy niż przekrój tunelu, wtedy b-r "odczyta" że to już nie tunel tylko wylot i że tunel kończy się gdzie zaczyna się otwór (czyli odpowiedź A). Ale z drugiej strony jeśli odczyta to jako kolanko, to wtedy długość trzeba liczyć środkiem, a więc tunel kończy się w połowie otworu.... (odp. B)
Jakiś komentarz?? Ktoś miał podobny problem, wie jak to liczyć? A może ktoś mógłby to zmierzyć jeśli ma taką budę testową gdzie b-r można tak zagiąć? Oczywiście jak złożę budę to będę to testował i dobierał długość b-r, ale chce wcześniej wiedzieć jak długi będzie b-r bo od tego zależy jak umieszczę przegrody wewnętrzne i jaką dam szerokość b-r, a te 5cm może zrobić różnice.