• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bąble na fornirze

Reakcji
0
czesc

mam problem, z ktorym pewnie ktos z doswiadczonych uzytkownikow sie zetknal, mianowice:

okleilem mdf skrzynek fornirem orzech - fornir kladziony na butapren, gladki, zeszlifowany

podczas lakierowania lakierem poliuretanowym (nakladanie pedzlem) z forniru wychodza pecherzyki powietrza i zasychaja na powierzchni toworzac widoczne babelki.....

jak sobie z tym poradzic?

niedokladne klejenei forniru, dales za malo kleju... musisz duzo nawalic butaprenu zarowno jak na mdf jak i na sam fornir, a pozniej to mocno przycisnac... chyba ze tak zrobiles to cos innego schrzaniles :)

Nie uzywaj butaprenu, szkoda go dla takiego forniru. Rozumiem kleic buk butaprenem ale orzech ???? Kup klej o nazwie MOMENT firmy Henkel , jest o wiele lepszy chodz smierdzi tak samo :P Jak dobrze pamietam EZO na audiomania.info przedstawial sposob klejenia tym klejem. Ja osobiscie odkad go sprobowalem do dzisiaj nie uzylem innego, ten poprostu jest najlepszy.

Jesli se te pecherze dosyc spore, to idz do apteki kup strzykawje ama i igielke sredniej grubosci. Wpusc pod fornir troche mommenta. Poloz w tym miejscu kawalek plyty i stan na tym. Postoisz petnascie minut i bedzie ok :)

Ja niedawno kleiłem fornir na Dorex - Polimer, na początku były bąble, ale drewno wciąga łatwo ten przeźroczysty klej. Jeśli jednak nie wciągnie, konieczne jest zeszlifowanie bąbli.

Ogólnie - dorex polimer: dobry klej do forniru, taka moja opinia...

Powrót