• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Balance w zmacniaczu Diy

Reakcji
0
Otóż mam następujący problem... Robię wzmacniacz i chciałbym mieć regulacje (balance) ale nie znalazłem nigdzie zadniego schematu :sad:
Pytanie do was czy da sie wogóle takie cuś zrobić ????

Obojętnie jaki?? bo mam ze starego wzmacniacza ....
A jak pasuje to jak podłączyć kable :???:
Sorki że takie głupie pytania ale dopiero zaczynam zabawę z elektroniką :grin:

lobo14, nie obojętnie jaki, tylko o charakterystyce M+N! Najlepiej będzie, jeśli przejdziesz się do jakiegoś sklepu elektronicznego i poprosisz potencjometr do ustawienia balansu, sprzedawca będzie (oby...) wiedział o czym mówisz.

Schemat podłączenia jak znajdę, to Ci tu umieszczę, ale sam poszukaj na elektrodzie też.

lobo14, jeśli służył on do regulacji balansu - tak, będzie pasował. Podłącz go tak samo jak jest obecnie podłączony w tym wzmacniaczu, z którego chcesz go wymontować.

do takich wskaznikow wysterowania sa specjalne uklady
poszukaj na elektrodzie - jest tego duzo

a jeszcze jedno takie pytanko jak zrobić volume w wzmacniaczu i jaki potencjometr dać ? :sad: (i jak podłączyć )

Powrót