Marvis, ja bardzo chce obudowę BR a ten B200 jest rekomendowany do closed.
Wiem ze moje gusta są dziwne ale od lat chodzę i słucham różnych 'hi-endowych' zestawów(sklepy audio) dlatego wiem czego szukam, do wzmacniacza nic nie mam, nawet gdybym wymienił to niczego poza mocą nie zyskam bo sprawdzałem to wielokrotnie z bardzo drogimi wzmacniaczami, jedyny wzmacniacz który mi się bardzo podoba brzmieniem choć naturalny nie był to lampowy macintosch z dwoma niebieskimi wskaźnikami mocy, bas miał dość silny i nieco 'rozkontrolowany' co bardzo podoba mi się gdy mamy głosniki bardzo 'twarde' czyli trzymajace kontrolę.
Jedyny zestaw głosnikowy jaki mi sie bardzo podoba to był audio physic avanti , fakt podłączony do silnego wzmacniacza ale nie grał głośno , źródła nie pamiętam już (CD) dzwiek był bardzo dobry - pełnobarwna średnica, zero 'plastiku' , wysokie tony sączyły się jak z mojego starego magnestofonu marantza 5010(chyba ten numer), bas był wspaniały , zejscie jak subwoofer lecz mógł grać wielobarwnie , ogółem dzwięk nie był pierwszoplanowy jak w głosnikach na sztywnym zawieszeniu ale było słychać wszytko i to muzykalnie bez mulania choć nie było ostro, wiem niby skrajnosci ale tak to odczywałem.
Przedtem i potem słuchałem różnych zestawów i było źle, cabase tobago to maskara , pudło , plastik i sporan gorszy niż altusowy, sprzedawca się nimi zachwycał, potem jeszcze słuchaliśmy B&W 803 ale niestety ani dynamicznie ani rozciągnieciem pasma ani wielobarwnycmi miękimi lecz rzetelnymi średnimi tonami nie dorównywał AF avanti, bas niski zero , głośniki pracowały jak szalone ale otwór był z przodu a kolumny daleko od tylniej ściany.
Wiem że ten głośnik o którym piszemy ma zupełnie inny charakter , ale ja poprostu potrzebuje wielobarwności , informacji i dynamiki w średnim basie. Z 6 lat temu miałem już scan speak'i midwoofery 17cm ale już nie pamiętam numeru, wtedy były to najwyższe modele z największymi magnesami

, niestety ja nie czerpałem z ich dzwięku przyjemności, miały potwornie dużo basu, tego bardzo niskiego 35 hz również, bas piękny ale zakrywał wręcz średnie tony które nie były tak dobre jak te z AP avanti, poprostu zapamietałem tamten dzwięk(AP avanti) i najbliżej szczegółowoscią moim zdaniem jest głośnikom z papierowym zawieszeniem.