• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bardzo tani zestaw 2.1

Reakcji
0
Witam serdecznie wszystkich ;)

Tak jak w temacie. Chce zbudować swoje własne satelitki i subwoofer za jak najmniejsze pieniądze.
Sprzęt jaki posiadam to wzmacniacz z zestawu 5.1 Creativ'a model T5900.
Słucham ogólnie każdej muzyki ale najwięcej elektronicznej.

Pomyślałem nad:
GDWK-10-200-4-PJ i
GDM-12-60-8-SC

Tylko, że nie mogę znaleźć zwrotnicy do takiego zestawu.....
Oraz nie wiem jakiej ma być objętości obudowa......

Czy ktoś robił zestaw grający na tych przetwornikach??

Witam,

Co do wzmacniacza z Creativa to ja mam mieszane uczucia.
Sam posiadam jako monitory stx akx15 + vifa dx25(plus sub 22scx).
Na początku było to napędzane wzmacniaczem z zestawu T3100. Ogólnie to grało jakoś ale bardzooo brakowało mi basu dlatego powstał 22scx.
Na szczęście było grupowe zamówienie uniampa i to był strzał w 10. Nagle okazało się że te monitorki grają zdecydowanie ładniej i nawet potrafią zagrać basem którego tak mi brakowało.
Od 2 tygodnie nie mam kiedy podłączyć suba i jakoś nie ubolewam nad tym, choć zapewne na razie sub zostanie na tym panelu z creativa.

To tak ku przestrodze abyś w razie czego pomyślał że docelowo zmienisz wzmacniacz:) bo nie sądzę aby to było jakieś cudo.

Robię to na wzmaku Creativ'a z prostej przyczyny - chce coś zrobić, jako mój pierwszy projekt. Chce zobaczyć jak wychodzi mi taka robota oraz cieszyć się, że coś samemu się zrobiło;) To jest mój cel. A potem.... kto wie... Możę zakupię jakiś wzmacniacz i zrobię kolumny.... Ale na początek coś łatwego i taniego w konstrukcji ;)

Co do GDN-14-100-8-SCX myślę, że one są za mocne do tego zestawu jako średniotonowy....
Mógłby mi grać jako niskotonowy

bartek34111 napisał:
A nie lepiej jakbyć sobie jakiś wzmacniacz poskładał?? Zamiast kombinować na dennym cerative:0

Żartujesz prawda???? ;)
Wychodzę z założenia, że łatwiej jest mi zrobić satelitki niż jakieś układy elektryczne.
Ja jak na razie jestem laikiem w tej dziedzinie (nie przepadam za elektroniką bo jej nie rozumiem) Więc na początek będę zadowolony gdybym zrobił te głośniczki ;)

A tak apropo 0 ciężko jest zrobić taki wzmacniacz??

remo_1988, najpierw poczytaj sporo, zrób kolumny i później se wzmacniacz jakiś prosty złożysz bo to co jest wewnątrz tego creative'a to wielkie gówno

scythe1123 napisał:
remo_1988, najpierw poczytaj sporo, zrób kolumny i później se wzmacniacz jakiś prosty złożysz bo to co jest wewnątrz tego creative'a to wielkie gówno

Ja tak samo uważam. Nie ma co rzucać się z motyką na słońce ;)
Najpierw należy zabrać się za najłatwiejsze rzeczy ;)

Obiło się komuś o oczy projekt zwrotnicy do GDM-12-60-8-SC i GDWK-10-200-4-PJ :?:
:?:

remo_1988 napisał:
Obiło się komuś o oczy projekt zwrotnicy do GDM-12-60-8-SC i GDWK-10-200-4-PJ :?:
nie bo takie polaczenie nie ma sensu. GDM to sredniotonowka a do zestawienia 2droznego taki glosnik nie moze byc uzyty.

dolphin123 napisał:
remo_1988 napisał:
nie bo takie polaczenie nie ma sensu. GDM to sredniotonowka a do zestawienia 2droznego taki glosnik nie moze byc uzyty.

Że jak?? Dlaczego??
Mam rozumieć, że te głośniki można połączyć bez zwrotnicy i dźwięk będzie odpowiednio podzielony?? Ponieważ każdy z tych głośników przenosi inne pasmo??

remo_1988, dlatego mówię zacznij od czytania bo na prawdę masz małą wiedzę

wszystko można podłączyć bez zwrotnicy tylko efekt będzie marny a wysokotonówka wytrzyma max 2 waty mocy :)

jakbyś zastosował GDM to byś nie miał basu byś wtedy słuchał średnich tonów z wysokimi a co z basem?

w zestawach 2.1 satelity graja od 100-150 Hz średnio tonowy gra tak od 800-1000 więc nie będziesz słyszał dźwięków z przedziału 150-1000Hz

Karol22m, przeważnie w takich okolicach się tnie w zestawach 3 way akurat ten gdm ma 500hz przy -3db

tak tylko dla przykładu rzuciłem z dupy wziętą częstotliwość...
musicie się czepiać >.>

wartość cewki/kondensatora musi się zgadzać
cewka może mieć większą rezystancję ale wtedy będzie głośnik odrobinę ciszej grał

Powrót