• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bass feflex na DLS R6A

Reakcji
0
Mam w planach budowę jak w temacie. Wiem że jest samochodowy i dlaczego taki - bo wlaśnie takie mam. Do tego mam zamiar dorzucić DX25tg lub coś podobnego. Skrzynia miałaby 40l i dostrojona by była do 45-50Hz.

Co o tym sądzicie?

To ma byc 2way? Jesli tak to troche chybiony pomysl bo ten dls to raczej woofer i srednich tonow za wiele nie wycisniesz z niego.. do tego dx25tg? a co ze zwrotnicą? No i co to jest ten:

bass feflex na DLS R6A

:)? Moze chodzilo ci o obudowe BR?

1. Pawel S. to są wyniki z WinISD a nie moje wymysły, poza tym jak mówią mądre książki dla strojenia BB4 dla Qts=0.64 - Vb=Vas/0.5038 co daje 30l przy strojeniu fb=fs natomiast strojąc obudowę na ok 50Hz czyli strojenie SC4 wychodzi jeszcze większy litraż. Tak to wychodzi z obliczeń teoretycznych, pytam, bo byłaby to moja pierwsza konstrukcja. Wiem że jak na 16cm 40l to dużo (nawet jak dla mnie za duży gabaryt), ale czy w 25l nie dałby sobie rady posiadając dobry układ magnetyczny?

2.n_omyzs producent robi podział na 4,5kHz ale nie mogę wygrzebać charakterysty samego głośnika, myślisz że nie da rady do 3k?

[ Dodano: 2008-09-04, 11:35 ]
link do specyfikacji głośnika
http://www.dls.se/en/car/prod.html?produkt=en_427

mal999 napisał:
to są wyniki z WinISD a nie moje wymysły, poza tym jak mówią mądre książki dla strojenia BB4 dla Qts=0.64 - Vb=Vas/0.5038 co daje 30l przy strojeniu fb=fs natomiast strojąc obudowę na ok 50Hz czyli strojenie SC4 wychodzi jeszcze większy litraż. Tak to wychodzi z obliczeń teoretycznych, pytam, bo byłaby to moja pierwsza konstrukcja. Wiem że jak na 16cm 40l to dużo (nawet jak dla mnie za duży gabaryt), ale czy w 25l nie dałby sobie rady posiadając dobry układ magnetyczny?
winisd to nie wyrocznia ,tylko symulator, który trzeba obsługiwać z pewną wprawą, a nie liczyć że sam coś zaproponuje bo zwykle takie wyliczenia są mało efektywne lub po prostu szaleńczo nierealne - dla testu każ mu zasymulować budę do głośnika z dużym qts i sporym vas, nawet dość małego.
Ten DLS to samochodówka, głośnik projektowany do tego by grał w drzwiach, więc policz sobie jaki litraż mogą mieć takie drzwi , przemyśl też sprawę BR, a najlepiej , jeśli już te głośniki masz - przetestuj różne konfiguracje , litraże i strojenia.
Jeśli natomiast tych głośników nie masz to daj sobie spokój i kup do domu coś domowego, do czego jest zaprojektowana zwrota.

takero wiem że to nie wyrocznia i jak pisalem robie to po raz pierwszy i nie wiem jak powiązać wielkość głośnika (czy tez jego Vas) z litrażem obudowy dlatego pytam o rady.
Tak sie składa że ja te głośniki mam dostałem je kiedyś od kolegi. Co do symulacji to robiłem kilka i ostatecznie chcialbym włożyc w skrzynkę 25l strojoną na 55Hz. Ze względu na niezbyt duży koszt wykonania skrzynek chyba sie zdecyduje na tę konstrukcję.

Mam jeszcze jedno pytanie czy WinISD poprawnie liczy elementy do zwrotnicy?

[ Dodano: 2008-09-05, 10:42 ]
Czy w tych 25l da rade czy to jeszcze za dużo i zejśćdo 20l?

tak, ale dla "idealnego" glosnika czyli w praktyce dla rezystora ;] to jest kalkulator a nie program do robienia zwrotnic...
co innego filtry aktywne - tam juz chyba niewiele sie zmienia
mal999 napisał:
Ze względu na niezbyt duży koszt wykonania skrzynek chyba sie zdecyduje na tę konstrukcję
zrob te 25 litrow i bedziesz ta obudowe zmniejszal wkladajac np butelki z woda. wtedy sobie porownasz jak gra w roznym litrazu

Pawel S. czy móglbys mi polecić jakiś programik do projektowania zwrotnic?

mal999 napisał:
Co do symulacji to robiłem kilka i ostatecznie chcialbym włożyc w skrzynkę 25l strojoną na 55Hz.
nie zagra to dobrze... Ten głośnik jest cholernie wrażliwy na aplikacje niestety, szczególnie br.

mal999 napisał:
z definicji nie są one poprawnie liczone.

mal999 napisał:
Pawel S. czy móglbys mi polecić jakiś programik do projektowania zwrotnic?
Caleb napisał:
speaker workshop
tylko nie należy zapominać o tym że potrzebny jest też jig, preamp i mikrofon, oraz nieco praktyki ;)

Chcesz tego MDSa pasywnie filtrować ? :|

takero twierdzisz więć że nie da sie go zaaplikować do b-r? A jeżeli bym sie uparł to wg ciebie jaka skrzynka byłaby odpowiednia.

Pawel S. napisał:
eeee jakiego MDSa? ;>
o łaaa, crtl tab mi się wcisnął i gdy dopisywalem ostatnie zdanie myslałem że to temat o MDSie ;)

mal999 napisał:
takero twierdzisz więć że nie da sie go zaaplikować do b-r? A jeżeli bym sie uparł to wg ciebie jaka skrzynka byłaby odpowiednia.
nikt go chyba w domu nie miał, przynajmniej z tych których znam,ale sądzę że jeśli już chcesz tak kombinować to pokombinuj nieco bardziej i zrób parę skrzynek w których go posłuchasz i będziesz wiedział jaka konfiguracja najbardziej Ci pasuje, jeśli nie chcesz się w to bawić to daj zamkniętą z litrażem typowych drzwi ;)

Powrót