• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bass Reflex czy zamknięta? pomocy..?

Reakcji
0
Mam problem, nie wiem czy powinienem zrobic wylot w kolumnie ? moze mi ktos pomoze..
mam kolumne w ktorej sa 2 takie same glosniki basowe i jeden sopran

oto dane jednego z tych niskotonowych:

Typ membrany :
- Polipropylenowa

Typ kosza :
- Stalowy

Rodzaj zawieszenia :
- Gumowe

Typ :
- Jednocewkowy

Średnica cewki :
- 39 mm

Średnica :
- 160 mm

Impendancja :
- 4 lub 8 ohm

Skuteczność :
- 91 dB

Moc muzyczna :
- 150 Watt

Moc znamionowa :
- 75 RMS

Lepiej by bylo z wylotem czy bez? a jak tak to jaki to wylot musi byc ?

jezeli są to kolumny noname, czyli bez nazwy :) to odpusc sobie takie modyfikacje, bo nic nie wiesz na ich temat, a parametry, które podales o niczym nie swiadczą dla nas, podaj fs / qts / vas .. to dopiero bedzie mozna cos stwierdzic

to chyba tyle...

ludzie, przeciez trzeba tylko poczytac to forum i wiadomo ze z tych rzeczy, które podal kolega lucasneo, nic nie wynika.. eh...

hehe ale te parametry ktore wymieniles nic nie znacza. to czy glosnik nadaje sie do zamknietej albo do bass-reflex decyduje o tym dobroc calkowita glosnika. oznacza sie ją Qts i dla zamknietej powinno miec wartosc wieksza od 0,5 a dla bass-reflex mniejsza od 0,5. pozdrawiam:)

;) nowy ktory zdobywa juz powoli doswiadczenie... hehe... 2 skrzynie za mną:P pzd dla wsyztskich

zonkia - powinieneś dostać pochwałe za dobry start na forum :) dzięki tobie odzyskuje wiare w ludzi - juz myślałem że nikt nowy nie umie czytać ani myśleć

hehehe dzieki:) ale ja to wszystko potrzebowalem dla siebie;) przeciez nie bede pytal ludzi zeby mi wyliczyli objetosc skrzyni albo dlugosc wylotu albo doradzali jak sie skrzynie skreca blablabla... a jak komus sie nie chce uczyc no to pomogam:P pzd:)

a kiedy się nie da w takim razie ? :)
bo dać to się zawsze da - kwestia efektu jaki osiągniemy :)

glosnik da albo nie ;)
tzn TS da ...hehehhehe :D
tak naprawde to najprosciej przykatowac WinISD albo BassBox'em

Re: Bass Reflex czy zamknięta? pomocy..?

lucasneo napisał:
oto dane jednego z tych niskotonowych:

Impendancja :
- 4 lub 8 ohm

Zajebisty przetowrnik, a cewki sam zmieniasz ??

ezo to najnowszy model taki agrotuning a qts i fs steruje sie za pomoca potencjomentrow

najlepiej to zrobic bass-reflex z wylacznikiem i cyfrowa regulacja dlugosci, jak bdzie zle gral to go po prostu wylaczysz!

Beatliner, chyba zatkasz ;]

poza tym temat chyba mozna uznac za zamkniety, jezeli autor chcialby sie dowiezdiec czegos wiecej na ten temat to poczytal by troche ;]

tyle

moze to pomoze...

Fs : 45 Hz Qts : 0,83
Re : 7,6 ohm Qms : 3,43
Le : 1,03 mH (1000Hz) Qes : 1,10
BL : 5,2 B/L Mms : 13,6 g
VAS : 17 L Cms : 0,90 mm/N

Skad mam wiziasc reszte potrzebnych wam info?

qts > 0.5 = closed

jezeli przeczytalbys artykuly na pierwszej strony, lub chociaz blizniaczy temat [jeden nizej] to wiedzialbys to bez mojej odpowiedzi

temat tez closed? :)

Powrót