• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bass reflex do subwoofera, strojenie

przy tej średnicy musiałbym mieć 325mm długości
niestety cała obudowa ma długość 320mm

;/ raczej się nie przyzwyczaję.

weźcie coś doradźcie. dużo pieniędzy wydałem i dużo czasu temu poświęciłem ... cholera mogłem coś po prostu kupić

Ostatnia edycja:
Wrzuć jakąś dokumentację (szkic) obudowy z wymiarami i wtedy inni mogą myśleć jak Ci pomóc, w przeciwnym wypadku to błądzenie.

ogólnie pojemność o budowy z tego co liczyłem po odliczeniu elektroniki i wygłuszenia wynosi ok 30l, planowałem stroić na 35hz, ale w ramach consensusu z warunkami postanowiłem zgodzić się na 40hz. Wymiary obudowy na screenach. głośnik to oklepany stx gdn 22/140/8

no i ogólny zarys pudła

jeżeli potrzebne są jakieś dodatkowe dane to dopiszę

pokażcie zdjęcia jakiegoś bass reflexu dobrze wyprofilowanego butelką bo nie bardzo wiem jak to powinno wyglądać

Nie wiem, czy dobrze myślę, ale port BR praktycznie bezpośrednio za głośnikiem to chyba niezbyt dobry pomysł. Może stąd te świsty?

Witam, jestem tutaj nowy a mam wielki problem z dobraniem odpowiedniego tunelu bass reflex... może zaczne od początku, kupiłem gotowy zestaw zabudowy car audio wraz ze sprzętem
, skrzynie są odpowienich wymiarów, brakuje tylko tunelu bass reflex - tak mi sie wydaje, stąd moje pytanie, ponieważ będą ją obijał nową skórą to mam możliwość jej przerobienia, chodzi tylko o bass reflex, ogólnie dziwięk bassu jak się siedzi w samochodzie jest piękny, czyściutki, natomiast gdy otworzę bagażnik i stoję przed nim, to słychać delikatne charczenie i dzięk tu juz nie jest taki czysty, dlatego wydaje mi się że jest to podwód braku tunelu bass reflex i teraz chodzi o to zeby dobrac odpowiednie miejsce dla tego tunelu i odpowiednie wymiary...chyba że macie jakiś inny pomysł? ewentualnie może tak ma być? bardzo proszę o pomoc. Moje głośniki to Infinity REF 1260W. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki !

Powrót