• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bass reflex prosty a kątowy

Reakcji
0
witam mam o to taki problem przy budowie podłogówek 18akx i gdwk akx już wszystko skończone wystarczy tylko zamontować rurę

i teraz mam pytanie jako ze moja obudowa ma w środku tylko 18 cm długości

potrzebuje bass reflex w granicach 18 cm wiec chciałem zrobić kątowy i teraz pytanie

jak przetnę rurę 18cm pod kątem 45 stopni i skleję to on ma dalej 18 cm długości?

dodatkowo robiąc taki bas reflex zyskuje na tym ze go mam niżej w skrzyni ,poniżej przegrody
dolnej

Załączniki

• kolumna_762.jpg
    kolumna_762.jpg
    7.8 KB · Wyświetleń: 0
o fuuu - 18cm głębokości tylko ? Oblechowo to wyglądać będzie...

Lepiej , taniej, łatwiej itd będzie dać rurę po prostu od spodu...

nie dało sie sie zrobic wiecej w srodku bo płytyprzednie i tylne to 40 mm MDF wiec z zewnatrz to by był gigant i przy płaskiej plaźmie 50 na scianie to kiepawo wyglądało wiec 26 cm głębokośći to absolutne max

od spodu odpada nie sięgnie mi do komory głośnikowej:/

po co mdf 40mm ? :|

Jak już masz gotową budę to po ptokach, trzeba było myśleć wcześniej o br...
Zresztą strojenie w 20l na 45hz odbywa się za pomocą rurki z polinka 68x160 lub skróconej 68x220 na 180mm więc 18cm wewnątrz + 4cm przedniej ścianki dają 22cm więc spokojnie się zmieści zachowując odpowiedni odstęp od tylnej ścianki...

takero napisał:
po co mdf 40mm ? :|

Jak już masz gotową budę to po ptokach, trzeba było myśleć wcześniej o br...
Zresztą strojenie w 20l na 45hz odbywa się za pomocą rurki z polinka 68x160 lub skróconej 68x220 na 180mm więc 18cm wewnątrz + 4cm przedniej ścianki dają 22cm więc spokojnie się zmieści zachowując odpowiedni odstęp od tylnej ścianki...

mdf taki gruby ze względu na frezy na rogach a druga sprawa jest taka ze nie po ptokach tylko godzina straconej pracy:D

czas złożenia obudowy na gotowo to 1.5h bez jakiegokolwiek wkręta :)

wystarczy tylko 400 kołków drewnianych na jedną bude i prasa hydrauliczna 20 ton:) profesjonalna piła tez jest i materiału pół tira wiec nic straconego

najpier obadam czy ten głośnik jest wart tej straty czasu czasu

ja tam nawet kołków nie stosuję, a tym bardziej prasy :P
Lepiej się zaopatrz w frezarkę cnc :P

takero napisał:
ja tam nawet kołków nie stosuję, a tym bardziej prasy :P
Lepiej się zaopatrz w frezarkę cnc :P

taką właśnie wszystko jest frezowane:) bo jakby nie patrzec przy produkcji mebli obrabiarki cnc są niezbędne :)

zagiety b-r mozesz smialo stosowac ale napotkasz na 2 problemy
1. "zakret" powinien byc jak najlepiej wyprofilowany bo w przypadku takim jak jest w kolankach PCV slychac turbulencje powietrza... rozwiazaniem jest albo wygiecie na goraca albo wieksza srednica
2. strojenie tego tunelu juz jest troche trudniejsze niz prostego. prubowalem jakos policzyc jego dlugosc ale i tak zawsze wychodzilo mi inne strojenie niz w rzeczywistosci.

tak wiec jak masz zamair robic zagiety to zrob troche dluzszy i bawi sie na sluch

panowie jeszcze jedno pytanko da rade jakoś oszukać litrażowo obudowe chodzi mi o to zeby

dolna przegroda wylądowała 20 cm niżej musze stracic jakieś 7 litrów

kostki twardego styropianu 10x10 cm przyklejone niesymetrycznie na tylnej ściance utworzy sie jakby labirynt ?????

takie cyrki to wszystko przez ten bass reflex z przodu i żeby był jak najniżej podłogi teraz wychodzi prawie w połowie kolumny i tragicznie to będzie wyglądało

[ Dodano: 2008-02-16, 17:29 ]
problem rozwiązany :lol:

Powrót