• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bass reflex szczelinowy

Reakcji
0
witam. jestem w trakcie projektowania suba na 2xgdn 22\140\8scx i planuje zrobic BR szczelinowy lecz nie wiem mniej wiecej jaka jego wysokosc zastosowac przy szerokosci ok 26 cm aby nie powstaly swisty. myslalem cos ok 4 cm lecz czy to wystarczy?

Tak 4 cm starczy aczkolwiek powinieneś zastosować tunel o większej powierzchni przekroju niż ekwiwalentny tunel okrągły typowy dla takiego głośnika ze względu na większą powierzchnie ścian tworzących taki tunel. Polecam też zaokrąglić wlot do tego tunelu.

Sluchalem ostatnio suba na glosniczku 12" z tunelem 350x30mm i straszne swisty bylo slychac :sad:

ja do ARN 116 zrobiłem szczelinę 1.2cmx7.6cm świstów w ogóle nie ma, nic nie zaokrąglałem
musisz zrobić odpowiednią wielkość szczeliny, myślę że 1/3 SD do jednego głośnika wystarczy

Od razu się podepnę i się spytam czy nikt nie widział takich nakładek na szczelinowe BR? żeby ładnie wykończyć takim jakby kołnierzem w kształcie prostokąta wtedy by można było skaj użyć na kolumnę :)

Ja do stx AA zrobiłem szczelinę 4 cm/34,5 cm i są jeszcze świsty :sad: I jest zaokrąglone :???:

to też zależy w jak dużej obudowie jest głośnik np usher dał szczelinę 124x12 do 18cm głośnika który siedzi w ok 20 litrów

jak masz sporą obudowę to niestety świsty są większe

slipknot1989, z mojego doswiadczenia wynika ze dla jednego 8" szczelina powinna byc nie nizsza niz 2,5cm
wydaje mi sie ze 4cm wysokosci spokojnie starcza dla 12" wiec spokojnie mozesz taki robic
aha - zawsze lepiej jest minimalnie pochylic jedna scianke ;)

Ja tam zwykle bawię się większymi zabawkami, no ale dla 18sto calowca tunel o wysokości 8-10cm jest zwykle wystarczający (przy szerokości przeciętnie 50cm), tak więc dla 8emek te 4-5cm powinno być ok.

Powrót