• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bass Reflex w subooferze

Reakcji
0
Mam taki problem z subwooferem, to ten robiony przez takero, z tego co zauważyłem w środku BR jest klejony, tak jakby miał 2 części
i przy głośniejszej muzyce, słychać charczenie, właśnie ta druga połówka lata i uderza o pierwszą

Czy mogę ją odkleić ?? I czy coś się zmieni ??

tą drugą część dokleja się w celu strojenia tunelu BR, ponieważ nie zawsze można dostać odpowiedni br.
Nie powinieneś odklejać tego drugiego kawałka tylko go dokleić.

Ewentualnie możesz łączenie od środka zakleić sylikonem. Furkotanie powinno ustać.

Do poprawnego łączenia proponuję zamiest kleju użyć szerokiej taśmy klejącej. Rozwiązanie najprostsze i skuteczniejsze od wszelakich klejów.

BR a głośnik to 2 inne rzeczy
Kapnąć nie kapnie, bo żeby się dostać do BR muszę wyjąć głośnik

Ps. da radę jakoś wyjąć BR ?
od razu mówię że nie wiem jak był mocowany :P

a np rozpuszczalnik z silikonu (najczęściej kwas octowy) może wejść w reakcje z zawieszeniem :neutral:

ale będą opary rozpuszczalnika z silikonu, w ten sposób to wysycha, tak jak butapren. przy klejeniu szybkoschnącymi klejami (kropelka, cyjanopan) też są szkodliwe opary pozostawiające biały nalot.

BR najpewniej jest wklejony w obudowę. zapytaj autora dla pewności.

Powrót