• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bass reflex

Reakcji
412
witam mam taki problem zbudowalem subwofer i mam za duze przedmuch powietrza przez br a mianowicie mam ravemaster BSW 124-II w budzie 46 litrow strojona na 40 hz (mniejwiecej) i br prostokatny 33 cm na 2 cm wlot i 3 wylot co razem daje srednia 2,5 i wedlug programu przeplywy mas powietrza mialy byc bardzo male ale jest inaczej a wiekszy nie da rady bo bedzie za dlugi wiec co zrobic?? tamten br jest z tylu glosnik z przodu i mam taki pomysl zeby dodac np 2 okragle na przod pod glosnik ale nie mam pojecia jak mam obliczyc ich dlugosc i czy tak wogle mozna... chcialbym dodac jeszcze 2 br z przodu okragle srednica 4 cm ale wtedy jesli nawet to znowu musze zwiekszac dlugosc tamtego... co mam zrobic??

po pierwsze to postaraj sie zaokrąglić wlot i wylot, u mnie miał ok 2cm i nie było problemu. jeśli nadal będzie świstać możesz pobawić sie lekkim tłumieniem... w ogóle tłumiłeś trochę obudowę?

wlot jest wyprofilowany tak samo jak wylot :D nie no na razie nie wytlumialem ale przeplywy sa dosc duze a poprostu mysle ze nie da tyle wytlumienie... czy da?? :D

Kazdy b-r swiszczy jeden bardziej drugi mniej. Pozostaje Ci tylko sie przyzwyczaic, przekroj dobrales do maksymalnej dlugosci wiec wiekszego nie zrobisz. Pozostaja tylko zaokraglenia.

ej a powiedzcie mi kwadratowy albo okragly br nie bylby lepszy?? choc teoretycznie nawet moge dac br troche dluzszy a wtedy i szerszy i byly by mniejsze przeplywy ale teraz mam 20 cm dlugosci... nie bedzie dluzszy za dlugi?? jak by mial miec np 25 moze 30 cm...

Powrót