• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bassotronics - Bass- I Love You

Reakcji
2
Witam,

zainspirował mnie ten utwór. Audacity pokazało szczyt amplitudy dla częstotliwości 7 HZ !!! Czy u Was to słychać, czy ma to być test przy jakim poziomie sygnalu cewka wyskoczy ze szczeliny? Abstrachując od mego pytania utwór bardzo melodyjny i wpadający w ucho. Czy może zna ktoś linka do tego utworu w jakimś bezstratnym formacie ? Mp3 nawet z bitatem 320 i próbkowaniem 48 kHz to tylko mp3

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Jacek Zieliński, przy tej częstotliwości to tylko czuć i widać wychylenia membrany :wink:

Audacity pokazało szczyt amplitudy dla częstotliwości 7 HZ !!! Czy u Was to słychać
Tak słychać, zwłaszcza że człowiek słyszy od 20Hz...
Te 7Hz to nic dziwnego, wystarczy podkręcić wzmocnienie i popatrzeć na głośnik.

czy ma to być test przy jakim poziomie sygnalu cewka wyskoczy ze szczeliny?
To jest utwór testowy dla ludzi, którzy słuchają oczyma i porównują subwoofery pod względem "w którym mocniej lata membrana"...

a i ja bym się chciał uśmiechnąć o podesłanie na maila :) jeśli można się załapać to akremien at gmail.com

Prosta sprawa:

- wczytujesz
- zaznaczasz fragment
- zakładka Analiza, Rysuj Widmo

Najlepiej najpierw zaznaczyć cały utwór i z tej samej zakładki wybrać Beat Finder. Wtedy program pokaże szczyty sygnału i napewno trafisz z zaznaczeniem odpowiedniego fragmentu. Przy analizie widma zwiększ maksymalnie rozdzielczość i przełącz na skalę logarytniczną. I już.

Pozdrawiam i dziękuję.
Jacek Zieliński

Odebrałem, ale mam to samo tylko z wyższym próbkowaniem bo 48 kHz i trochę więcej waży mój plik. Chodziło mi o kopię w formacie wav, flac lub ape. Mp3 obcina pasmo szczególnie od góry, co do dołu to nie jestem pewien, ale jako kompresja stratna napewno coś zmienia. Dzięki jeszcze poszukam na sieci.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Panowie, nie ma co się spinać nad kawałkiem z syntezatora w którym tak naprawdę chodzi tylko o to aby membrana mocno się wychylała.

Ja tam tylko zrobiłem to o co mnie prosili :grin:

[ Dodano: 2010-10-19, 07:28 ]
A tak apropo to program db Poweramp Music Converter konwertuję muzykę do formatu jakiego wam sie za marzy. Sam nim konwertuję i nigdy mnie nie zawiódł.
Pozdrawiam.

Shiver napisał:
Panowie, nie ma co się spinać nad kawałkiem z syntezatora w którym tak naprawdę chodzi tylko o to aby membrana mocno się wychylała.
No nie tylko żeby się membrana wychylała, ale przy okazji robiła duże ciśnienie i dużo hałasu. A przy okazji wyszła całkiem przyjemna melodia :wink: .

lklukasz napisał:
przy tej częstotliwości to tylko czuć i widać wychylenia membrany
czuc na plecach i widac jak dach sie wygina w samochodzie ;)

wszyscy narzekaja dookola ze w tym utworze tylko glosnik lata a zero basu...
a testowal go ktos z was na dobrym subie w samochodzie?
tam dopiero pokazuje po co zostal stworzony ;]
niskie tony naprawde sa slyszalne i produkowane przez glosniki :P

Powrót