• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

BD243 grzeje się mocno czy się nie spali?

Reakcji
15
Witam

Mam wzmaka matronix 400W który ma niby 300W sin jest tam takie coś BD243C zamocowane do radiatora http://www.matronix.pl/WST400TP/22000.jpg polewej czarne i teraz pytanie takie bo wzm będe wsadzał w obudowe od suba za obudowę będzie wystawwać tylko radiator a reszta będzie schowana w obudowie od subwoofera w oddzielnej komorze, ale tam jest własnie ten BD243C który się mocno według mnie grzeje bo jak dotkne radiatora to jest zawwsze mocno ciepły i jak ja teraz zamkne zmaa w subwooferze i tam nie będzie sdostępu powietrza to ten BD243C mi się nie przegrzeje i nie spali ??? Jak temu zardzić zrobić dla bezpieczęństwa otworki w obudowie wentylacyjne czy dać wiekszy radiator czy nic nie robić???

http://www.futurlec.com/Transistors/BD243.shtml

jesli jest przymocowany do radiatora,a radiator na wierzchu bedzie.....to w czym problem?

NIe zrozumiaes abo ja zle wytlumaczylem on jest przymontowanu do mniejszego radiatora co podałem link a wystawac tylko będzie ten wiekszy od końcówek mocy a ten BC będzie schowanu w komorze i nie bedzie maił raczej swobodnego przepływu powietrza i się boje że się przeprali bo się przegrzeje.

jesli sie bardzo grzeje to ja bym jednak go dał na radiator ten głowny,moizesz na krotkich kabelkach go dac jesli musisz.

gwara jest,wszystko ok.... ale to jest strata czasu,czasem nerwów... pozatym to ze jest gwara to nieznaczy ze trzeba lac na wszystko i wymieniac jak sie zniszczy.

tylko że ten wzmak jest przeznaczony do pracy wewnątrz obudowy, więc powinien być zaprojektowany tak żeby to wytrzymać...
ja bym nic przy tym nie majstrował bo jeszcze gware stracisz ;]

jesli on jest " fabrycznie" ;] na tym malym radiatorku to bedzie ok. ale jesli go chcesz przelozyc to nie... na fotce go niewidac chyba?

Tasior, ja nie wiem czy jak damy tranzystor na wspolnym radiatorze z koncowymi to nie zmieni sie stabilizacja termiczna?

Jak mocno ciepły jest ten tranzystor? pośliń go i jak widzisz że wrze to znaczy że jest ponad 100C ;) jak nie to nie masz się czym zbytnio przejmować.

Coolombo,ja myslalem ze on tam jest standardowo,i myslalem ze autor topicu chce go wrzucic na inny ...

A co ten tranzystor robi w tym układzie? Ustala prąd spoczynkowy czy co? Radiator ma wielki i właśnie nie powinien być taki gorący.

Powrót