• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Beyma 6b30p

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w sumie to dość ciekawie to wygląda, a ile kosztuje ?
pasmo super pięknie na wykresie nie wygląda, ale da się przeżyć :)

dość ciekawy głośnik jeśli zalezy ci na duzej dynamice i detaliczności to jak najbardziej polecam. Ma to mały mms i duzy B-L więc zpowiada się dość ciekawie. Co do obudowy w warunkach domowych spokojnie mozna mu dać nawet 20-30L - wytrzymałość mocowa mocno spadnie ale głośnik nadrabia to SPL więc i tak zagra głosniej niz większość "domówek

hmmm no czy ja wiem... za kazdym razem zaskakuja mnie. teraz powstana tuby do duzego pokoju na nich.
jedyny minus to ze sa strasznie, strasznie kierunkowe i w malym pokoju jak jest problem z ustawieniem to moze byc bieda.
to taki maly offtop o ARZ.
a jak z tymi Beymkami?:P

arz kierunkowe? no przepraszam bardzo ale z tym sie niemoge zgodzic.
Poprostu dzwiek mnie otacza :) bylem zaskoczony tym...

Tasior, a ja z tobą sie nie moge zgodzić ;) Nie nowina że głosnik szerokopasmowy ma skopane charki kierunkowe, jeżli tego nie zauważyłeś przy ARZ to dziwe sie troche tobie :D

mIKI, a moze Beyma 8AG/N i...
cyburgsviech7tc.jpg

http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=50153 :D

LukaszN
Niewiem czy myle pojecia,ale przestrzen i scena,jest lepsza z arz niz z w170s i sc10n.
moze ja mam tak dziwny pokoj ze mi tak odbijalo dzwiek,niewiem... w kazdym badz razie czulem sie jakbym byl w srodku dzwieku.

proponuje poszukać czegoś z serii studyjnej bardzo ciekawy jest T2010

mylisz pojęcia charki kierunkowe mówią o tym jak kolumna gra gdy stoisz pod pewnym kontem do niej (albo ona do ciebie sprawa względna :P )

Sound Wave, slyszales te glosniczki czyli 6b30p i t2010 oraz t2030? jak myslisz czy sa warte swojej ceny? mozesz napisac cos wiecej o ich brzmieniu i mozliwosciach?
maja mala moc ale dosyc wysoki spl. chcialbym zeby graly a aktywna beyma power12 (moze tez wiesz cos jeszcze na jej temat?) i jak myslisz jes sens dawac 2 x niskosredniego? i czy ta kopulka 'da rade'?

miałem okazje słuchać starszej siostry czyli 8m60 i głośnik naprawde rewelacyjny. T2010 słyszałem w jakiś odsłuchach studyjnych

co do mocy - 15W na wysokotonówke to bardzo duzo gdyby to był monacor na bank napisali by 200W :) to samo 50W 8m60 to tak jak tonsilowskie 80 czy alpierdowskiego 260 :D

Jakie byście strojenie zaproponowali do 6B30P ?
Wytrzymałość mocowa ma świetną. jednak w każdej sensownie dużej obudowie daje silne podbicie.
W obudowie zamkniętej nie ma dołu.
Może są jakieś projekty budek pod tę Beymę ?

ja chyba zdecyduje sie na 15L. dol to nie problem bo bedzie power 12;] tylko teraz pytanie.. jedna czy dwie na kolunie?
ps. raczej bez sensu jest dawac duza bude dla tego glosniczka.

niestety m80 słuchałem w firmowych kolumnach więc zielonego pojęcia niemam jaki to miało podziała ani nawet jakie filtry... grało to całkiem fajnie - jak wzystkie beymy twardo i ostro doskonałe detale :)

Czy po tylu latach jest jeszcze ktoś kto słuchał, miał, robił coś z Beyma 6B30/P ?
Głosnik wydaje się możliwy do TL i to wg jej "klasycznych" zasad. Co o nim myslicie ?

Powrót