BG1 z tematu zawitał do mnie.
Pisałem już o tym nie raz w tematach z iAMPem , zwracałem uwagę na pochodzenie tranzystorów.
1) Drivery - malowanki, nie mam pojęcia po co takie tranzystory ktoś kupuje jak są nowe, oryginalne, świeżo produkowane zamienniki opisane w bomie (TTA,TTC). Wlutowane malowanki 2SC5171/2SA1930. Spalony 2SA1930.
2) Końcowe - musiałbym je rozłupać i pewnie to zrobię, jeden mosfet jest spalony.
3) BD139-16/140-16 - zdecydowanie polecam ONSEMI. tutaj miks ST + CDIL - jeśli nie są dostępne - mam zapas, jeśli nie mam to na pewno będę zamawiać z farnella, mousera.
4) BC546B/556B - nie mam pojęcia skąd są te z PCB, ale można je kupić z pewnego źródła np. z TME,
https://www.tme.eu/pl/details/bc546bta/tranzystory-npn-tht/onsemi/ , spalone Q5, Q6 /
https://www.tme.eu/pl/details/bc556bta/tranzystory-pnp-tht/onsemi/ , jeśli ich nie ma to ja zazwyczaj mam zapas. Jeśli ktoś ma jakieś swoje zapasy warto mieć miernik do tranzystorów czy po prostu uniwersalny chińczyk " multi-function tester t7 ", jakieś 80-100zł na ali i sprawdzamy tranzystory, czy parametry się zgadzają..
5) Montaż PCB - nie mam pojęcia jak, ale jedna PCB jest wygięta w banan, bardzo duże naprężenia
6) W temacie głównym z BG1 jest opis jak montować tranzystory + info o używaniu pasty termoprzewodzącej. Tutaj nie wiem co zostało zastosowane, bardziej to wygląda na jakiś rozwodniony klej,
który przewodzi!!!!!!!!!!!!!!
7) R16 nie mam pojęcia dlaczego został wlutowany 47k zamiast 22k - nie miało to wpływu na usterkę
8) C5, C6, w bomie jest informacja o zakresie 470uF - 1000uF. Wlutowany został 1500uF - nie miało to wpływu na usterkę
Mam wielką prośbę do wszystkich składających. Ten projekt jest prosty, wystarczy go dobrze złożyć, nie oszczędzać na elementach, kupujcie ze sprawdzonych źródeł a nie tam gdzie jest i byle taniej. Później się kończy tak jak tutaj.
Jeśli chodzi o usterkę:
- zwarte Q5, Q6, pociągnęły przez Q2 rezystory R4, R7, idąc dalej, przez Q10 przeszedł duży prąd, przez co go uszkodziło i efekt gotowy.
Do odratowania, ale w obu końcówkach konieczna wymiana wszystkich tranzystorów na takie ze sprawdzonego źródła.