• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

BG3 - kolejny wzmacniacz

• Autor wątku Autor wątku borys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chciałem sprawdzic na osyloskopie działanie czasówki ale niestety poległem (troche tez len mnie poganiał), zamiast pomiarow nagrałem filmik - slychac jak mniej wiecej dziala.
10uf bipolarny kondensatorek daje w tym ukladzie okolo 0,16Hz (tak przynajmniej kalkulator twierdzi). BS170 ma mniejsze ugs od irfxxx wiec bedzie sie troche wczesniej wlaczac.
Transoptory bylo by wrecz wskazane dac - juz bylo by prawie full wypas ale pewnie pasowalo by dolozyc jeszcze jeden kabelek z wzmacniacza i 2 tranzystory i dorobic zwarciowke i tak dalej i tak dalej.
Generalnie mozna zrobic zabezpieczenie full wypas, ja jednak chcialem cos mozliwie najprostrzego - i faktycznie dziala i jest proste. Zobel juz mi jeden wyparowal - zapomnialem odlaczyc przewodow glosnikowych od pcb zasilacza i zapodalem kwadracik 50kHz - rezystor 2W/10R poszedl z dymem :P. 10uF 50V spisuje sie dobrze (u mnie elna simlic), gralem caly tydzien i nie zauwazylem jakich kolwiek niespodzianek.

--------------------------FILMIK---------------------------------

http://www.youtube.com/watch?v=Hh0DqTOaa-0&feature=youtu.be

-----------------------------------------------------------------

Swoja droga skrobie oddzielne artykuły - ale jakos ciezko mi idzie. Nowe pomiary robie juz na emu 0204.

Załączniki

A mierzyłeś spadki napięcia na zasilaczu pod obciążeniem i jalowo? Tak jak pisalem w innym temacie, u mnie spada z 29V do 22V gdy obciaze galaz pradem 300mA. Co ciekawe, samo trafo obciazone wiekszym pradem (450mA) ma maly spadek napiecia z 21,4VAC do 20,7VAC.

Zerknij sobie na oscylogram gdzie masz clipping (odczytaj napiecie), transformator mam breve 2x30V 200VA, na jalowo mam 85-87V razem do kupy. Bedziesz mniej wiecej w stanie oszacowac co i jak.
Przy pelnej mocy przysiada okolo 4,5V na galaz zasilania.

Koncowki juz wyregulowane i przykrecone do radiatora, zostalo okablowanie, trafko i heja...

vosrnk8161z2yl41h5p0_1381592517.jpg

Ja narazie jedna pare tr wyjsciowych pedze trafem 2x30V, po wyprostowaniu na jalowo mam 85-88V DC razem do kupy. Najcieplejsze sa tranzysoty w 2 stopniu diamonda - maja okolo 45-50 stopni - moze jeszcze wymienie dwa rezystorki (sie uwidzi). Narazie sobie gra tak jak jest.

Ja mam trafo 45VAC, ale do innego wzmacniacza :D Żeby zabezpieczenie działało przy tym napięciu wystarczy wymienić elementy na wyższe napięcie czy lepiej jakiś zasilaczyk wstawić ? ?

Takie trafo mozesz wykorzystac do regulowanego zasilacza (capactance multiplier), jest gotowy projekt na sieci, jak bedziesz zainteresowany do zarzuce. Zerknij do watku of fet-hex'sie - robi sie wlasnie wzmak na kilku parach na takie wieksze wlasnie napiecie - moc bedzie raczej spora.

Tak widziałem. tylko że ja już mam wzmacniacz w trakcie składania Zbig 3.0 na 3 parach i poszukuje do niego zasilacza.

Jezeli chodzi o zasilacz to spokojnie mozesz wykorzystac trafko 2x45V pamiatajac tylko zeby dac kondensatory na odpowiednie napiecie. Dodatkowo bd139 w zasilaczu moze krzyczec o jakas mala blaszke zeby odprowadzic troche ciepla.

taz robi zasilacz zintegrowany z zabezpieczeniem irka, beda pewnie ladne plytki do tego wiec moze rozwaz tez i taka opcje. Pozdr

Wzmaczek juz gotowy, tymczasowo male trafko (jak zona mi nie pozwoli glosniej sluchac to chyba zostanie na dobre). Jak go pozadnie odslucham to zamieszcze go w projektach albo w dziale konstrukcje.

9r50st98hxf4msulqyir_1382514966.jpg
wzm088d6ajxf9orldz0i_1382514964.jpg

Wrazenie jak najbardziej pozytywne.
Z drugiej jednak strony zachwalanie czegos co sie samemu zrobilo nie bedzie obiektywne.

Generalnie jestem zadowolony z wzmacniacza, doczekal sie obudowy wiec musi byc co najmniej dobry. Jest to prosty wzmacniacz i dosc latwo modyfikowalny.
Jak wpadlem juz w trans to pewnie za rok bedzie BG20 :P
Sama koncoweczka mocy jest dosc tania wiec jak ktos juz ma obudowe z zasilaczem to mozna sobie polutowac.
Mam nadzieje ze w niedlogim czasie skoncze BG4 ktory na papierze jest jeszcze lepszy. Staram sie robic bardzo proste wzmacniacze tak zeby kazdy mogl sobie polutowac, wiadomo tu i owdzie mozna dolozyc kaskade badz lustro pradowe, wejscie na jfetach itp itd, stopien komplikacji bedzie wiekszy i to moze zniechecac do DIY a przeciez nie o to chodzi.
Pozdr

Przeczytałem cały wątek i zainteresował mnie ten wzmacniacz. Co do elementów to ma ktoś szczegółowy spis? Czy tylko to co jest na schematach?

Mam dwie wersje.
Jedna na 'japonskich' tranzystorach i druga na popularnych 2n5401/2n5551.
Obecnie obydwie plytki leza odlogiem poniewaz w obudowie zagoscil BG5. Jak bedziesz zainteresowany moge gotowe dzialajace plytki oddac w cenie czesci.

Jak bedziesz chcial wykonac samodzielnie to postaram sie skrobnac ladna litanie z czesciami.

Pozdr

A jak cenowo za te płytki byś sobie życzył? ;) Jak by Ci się chciało i miałbyś czas to taką dokładną litanie z częściami chętnie bym przejrzał :)

Powrót