• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Blaupunkt GTA 270SF Godne swojej ceny? 319zł

Reakcji
0
Witam, zamierzam wpierw kupić wzmacniacz a jakoś w lipcu zrobić lub kupić do niego sub'a.
Około 300zł to cena jaką chce przeznaczyć na Wzmacniacz, co do jego parametrów:
Wzmacniacz Blaupunkt GTA 270 SF
Moc maksymalna 4 Omy: 2x140 / 1x420 W
Moc sinusoidalna RMS 4 Omy: 2x70 / 1x200
Stabilność 2 Omy
Pasmo przenoszenia: 10 - 30000 Hz
Regulowane podbicie basu
Wymiary (s x w x g) : 197 x 52 x 296 mm
http://www.blaupunkt.de/uploads/tx_ddfproducts/GTA_270_SF_Front_02.png <a o to jak on wygląda

Zastanawia mnie również czy dostane coś od 250W w rms'ie w tej cenie. Myślałem również o skrzyni JBL'a około 250W

Ostatnia edycja:
Dużo można poczytać o wzmacniaczach blaupunkt i wniosek jest taki,że mają kiepską moc i jakość w tej cenie.Dużo lepszym wyborem jesli chodzi o suba jest na przykład carpower hpb 602-ma on 225W RMS 4ohm w mostku jak sie nie mylę:) i jest teraz w miarę niskiej cenie 235zł na alledrogo.Za 300zł jakbyś miał niedosyt to już możesz pomyśleć o jego bracie hpb 1502 - 500W RMS 4ohm w mostku. Obydwa słyszałem bo je miałem i za tą cenę myślę że rewelka.Jak narazie nie podałeś jaki zamierzasz zasilić tym głośnik wiec ciężko doradzić.

Dużo można poczytać o wzmacniaczach blaupunkt i wniosek jest taki,że mają kiepską moc i jakość w tej cenie.Dużo lepszym wyborem jesli chodzi o suba jest na przykład carpower hpb 602-ma on 225W RMS 4ohm w mostku jak sie nie mylę:) i jest teraz w miarę niskiej cenie 235zł na alledrogo.Za 300zł jakbyś miał niedosyt to już możesz pomyśleć o jego bracie hpb 1502 - 500W RMS 4ohm w mostku. Obydwa słyszałem bo je miałem i za tą cenę myślę że rewelka.Jak narazie nie podałeś jaki zamierzasz zasilić tym głośnik wiec ciężko doradzić.
Powiedz mi, a czy słyszałeś jak gra JBL GTO 752 WZMACNIACZ?
http://www.caraudio4less.co.uk/images/JBL-GTO-752E.jpg
Parametry techniczne:

Tryby pracy (kanały) 2/1
Moc przy 14,4V
Moc RMS, 4 Ohm 2 x 75 W
Moc RMS, 2 Ohm 2 x 110 W
Moc RMS, 4 Ohm 1 x 270 W
THD 0,07%
Stosunek sygnał/szum >108 dB
Pasmo przenoszenia 10Hz - 100kHz
Zwrotnica aktywna 32-320 Hz
Ustawienia zwrotnicy LP i HP
Filtr górnoprzepustowy 32 - 320 Hz
Filtr dolnoprzepustowy 32 - 320 Hz
Nachylenie zboczy zwrotnicy 12 dB/okt
Płynne podbicie basów +12dB przy 45Hz
Wymiary 310 x 264 x 53 mm

Co do suba to skrzynia pod to pasująca, jakas do 350zł.

Ostatnia edycja:
Dużo można poczytać o wzmacniaczach blaupunkt i wniosek jest taki,że mają kiepską moc i jakość w tej cenie.Dużo lepszym wyborem jesli chodzi o suba jest na przykład carpower hpb 602-ma on 225W RMS 4ohm w mostku jak sie nie mylę

a ja proponuje zamiast czytac posluchac
to jest to samo tylko inna marka
wiekszosc tani wzmacniaczy w srodku ma to samo

szczerze mowiac to za ta kase lepiej kup 4 kanalowke
pod tylne kanaly podlacz suba a pod przod glosniki

roznica w cenie niewielka a roznica w brzmieniu juz spora

Myślałem również o skrzyni JBL'a około 250W
te tanie JBLe robia spore wrazenie
ale naprawde samochodowe STXy graja lepiej!

Już kupiłem wczoraj wzmacniacz tego jbl'a nowke - raczej 350zl wart swej ceny. Jak sądzisz?
Teraz skrzynie, stx raczej nie kupię zabudowanego.... ale to już w innym poscie napisałem...

Wysłano z mojego HTC HD2 używając Tapatalka

Zrobienie skrzyni to w cale nie tak wiele roboty, na forum jest przewodnik Pawła S. krok po kroku więc warto spróbować ;] Satysfakcja ogromna :P

możesz użyć wyrzynarki
a jeżeli wyrzynarki też nie masz to zostaje Ci wiertarka i robienie otworów na obwodzie co 1-2 cm

Mój dziadek ma wyrzynarkę. Teraz kwestia rozmiarów, potrzebuje skrzyni 50l strojoną na 43 HZ. Nie mogę odpalić tego programu którym wymiary mogę sobie wyliczyć powodem jest win 7.

możesz użyć programu bassbox lub winisd
ten drugi działa na pewno na win7

a propo co wsadzisz do suba?

Posiadam JBL GT5-12 i już nie wiem w co go wsadzić bo zdania co nie których są podzielone, mam go wsadzić w w klozeta bo ponoć słabo gra w br.Czy ktoś z posiadaczy tego głośnika może powiedzieć kto ma racje?

ten glosnik nastawiony jest na zadyme i nawet w zamknietej nie gra kulturalnie i muzykalnie...
w zamknietej bedzie sie mniej gubil (ale zamknieta tez musi byc duza)
ale jak mialbym cos takiego sluchac to juz bym wolal go miec w b-r zeby wrazenie na okolicy zrobic :P

No to go dam w br, to jak gra pod tym wzmacniaczem to już się dziś przekonałem bo zamontowałem na tyle kanapy wzmacniacz... To na próbę czy wszystko śmiga, podłączyłem go pod głośnik tak na szybkiego i ustawiłem. Telefon mi coś dzisiaj strasznie mulił ale da się obejrzeć. a głośnik golas w kartonie, no ale go do domu zaniosłem i czeka na obudowę.

Powrót