• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Blokowanie zasilania Phantom +48V.

Reakcji
26
Sprawa jest taka, mam mixer audio i interfejs USB (RME Babyface).
Potrzebuję mieć wpięte na stałe wyjścia główne mixera do wejść RME, oraz wyjścia RME do mixera.
Ogółem spięcie tego to nie problem i tak już działało, ale ... czasami używam RME gdzie indziej i czasami z załączonym Phantomem do zasilania mikrofonów.
Kontaktowałem się z producentem mixera i wyjścia nie mają ochrony przez przypadkowym puszczeniem na nie Phantoma, a interfejs nie ma wejść liniowych.
Wiem że mogę sobie wyłączyć phatnoma i cacy, ale licho nie śpi, a załączanie Phantoma jest sterowane z oprogramowania nie fizycznym przełącznikiem.

W sumie mam dwie opcje, albo trafo liniowe 1:1 (wiadomo coś doda od siebie) i po problemie, albo układ z kondensatorami.

FZ5K5TPJ3AFDUJ5.png

Teraz jako że nie jestem pewien czy dla sygnału liniowego pasowało by coś zmieniać w powyższym schemacie?
Czy coś można poprawić?
Chodzi mi o to by nie szkodzić brzmieniu miksera, nie uhodować jakiegoś niepotrzebnego filtra.
Jeszcze nie zamawiałem części, jak już coś poskładam to pomierzę, ale wolę najpierw zapytać, może ktoś się zderzył z tematem.

Ostatnia edycja:
Przy tych wartościach RC nie będzie problemu z dodatkowym filtrem, bardziej bałbym się stanu nieustalonego, który wystąpi świeżo po załączeniu Phantoma, najbezpieczniej byłoby tą zabawkę wpinać najpierw do sprzętu wystawiającego zasilanie (czerwona strona na schemacie).

Dzięki za informacje.
Co do kolejności załączania to wiele nie zdziałam, bo mixer startuje najpierw, a interfejs aktywuje się po starcie softu zarządzającego w systemie.

Trzeba zbudować obydwa i zobaczyć.

Przy transformatorku nie będzie wymienionego wyżej problemu, jednak jakiś (minimalny?) wpływ na sygnał będzie.

Witam.
Tak naprawdę to wiem jak zabezpieczyć mikrofony dynamiczne przed P48. Dłubię w tej technice dłuższy już czas.
Nie zauważyłem żadnych dziwnych objawów wstawienia elektrolitów w tor mik. dynamicznych. Wstawiam we wtyczki kabla takie same rezystory, a kondensatory to 47uF/100V. Natomiast jeśli użyjemy, przez pomyłkę takiego kabla w torze mik. pojemnościowego to te po prostu nie działają.
Ostatnio miałem taką historię, że musiałem podłączyć mikrofony dynamiczne i pojemnościowe do miksera z globalnym phantomem i kable z blokerami P48 świetnie się sprawdziły.

Powrót