irek napisał:
A ja wam powiem ze nawet gluchy je odrozni. Bo nowe formaty jak DD True HD czy DTS HD sa systemami 7.1 kanalowymi a DTS i DD tylko 5.1 I to jest glowna roznica!
Typowe wyjscia wejscia wielokanalowe typowo ograniczaja sie do 5.1 wiec mozna zapomniec o 7.1 a roznica w jakosci kodowania od strony technicznej pewnie jest niewielka.
To ze nowe DTSy są 7.1 to wiem ale w przypadku 5.1 nie usłyszysz
irek napisał:
DD to takie wielokanalowe MP3, nie wiem jaki kazdy kanal ma bitrate ale na pewno nie 320kbps predzej blizej 128.
W 80 % bezedura ;P - by wikipedia...
Kodowanie
Dźwięk jest kodowany z oryginalnego zapisu PCM o częstotliwości próbkowania 48 kHz i próbkowaniu 16-24 bit (czyli o jakości wyższej niż CD-Audio). Taki zapis, zajmujący ponad 5 Mb/s, jest kompresowany do
384 kbps lub 448 kbps dla dźwięku 5.1 (poniżej kompresja jest zbyt znaczna, wartości wyższe są dosyć rzadko stosowane,
głównie na DVD - do 640 kbps) albo 192 kbps dla dźwięku 2.0 z pewną stratą jakości, szczególnie wyczuwalną przy słuchaniu płyt z muzyką zapisaną w tym formacie (taką prędkość strumienia stosuje się najczęściej do dźwięku Dolby Digital nadawanego w telewizjach).
Natomiast DTS to Digital Theatre Systems (DTS) Digital Surround to system kompresji dźwięku, opcjonalnie stosowany w płytach DVD. Technologia DTS pozwala zapisać sześć ścieżek dźwiękowych. DTS zostało wprowadzone do specyfikacji DVD w 1996.
System DTS oferuje lepszą jakość dźwięku w porównaniu z Dolby Digital dzięki wyższej prędkości przesyłu danych (maksymalnie 1,5 Mb/s; Dolby Digital – 640 kb/s), a także z powodu mniejszego stopnia kompresji (4:1 w stosunku do ok. 11:1 dla Dolby Digital).