• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

bmw X5 osborna z discowery - pytanie

• Autor wątku Autor wątku xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

xxx

Reakcji
0
witam.
Ogladałem w piątek program na discowery, w którym to przerabiali bmw x5 dla osborna.
Wszystko spoko tylko zaciekawiła mnie jedna rzecz.
do jednego głośnika biegy 3 pary kabli. Koleś połączył do głośnika pierwza parę i grał sopranik, potem do tego samego głosnika podłaczył drugą parę i grał głośnik średnimi. Połączając trzecią parę głośnika grał tylko basem.
Jak to mogło być zrobione..... bo ja nie kumam ;-)

Zwrotnica ma to do siebie ze nie obcina dzwięku.....
tam natomiast śrdenie to średnie, gwizdek to gwizdek.... a bas to bass. wszystko tak grało jak by było cięte przy dopowiednich częstotliwościach...

Moze wszytsko bylo cięte zewnatrzną zwrotnicą przez procesor. Robisz cos takiego a potem dostrajanie jest bajka, bo mozesz wszytsko ustawic (faza, czesc, lev. ) z poziomu panelu sterujacego. Jest kila systemow dajacych taka mozliwosc, Pierwszy taki system (o jakim slyszalem) nazywa sie chyba F1 (zdajsie pionier) duza zadkosc z powodu ceny takiej jednostki sterujacej i oczywiscie wzmacniaczy.

prosty przykład.
Kupiłem ostatino zwrotkę do suba pasywnego, cietą na 150 hz. lecz mi mo to sub gra nadal przy częstotliwościach 1000 hz ale ciszej... A tam było jak by obciąte powyżej 80-60 hz naa basie, średni a z jedenj i drugiej cięty i gwizdek to samo.

xxx, no to standard... ...tak dzialaja wszystkie zwrotnice. nie wycinaja pasma tylko je wyciszaja... a od konstrukcji ich zalezy jak mocno beda to robily.

że tak działa zwrotnica to ja tez wiem :-)
Ale żeby tak obcinało konkretnie jak jakiś filtr to jest dziwne.... i fajne...

xxx napisał:
że tak działa zwrotnica to ja tez wiem :-)
Ale żeby tak obcinało konkretnie jak jakiś filtr to jest dziwne.... i fajne...

yyy chyba tu czegos nie kumam.namieszałeś strasznie. zwrotnica to filtr tyle że pasywny. jeśli chcesz oby filtr wycinał mocniej wyzsze częśtotliowści to potrzebujesz filtr o wiekszym nachyleniu zbocza 18dB/okt lub 24dB/okt. jednak zawsze coś za coś. przy tak stromej ch-yce cięcia wystąpi znaczny spadek efektywności, dlatego w subach stosuje się filtry aktywne które dodatkowo mozna regulowac i przestrajać. poczytaj wiecej o filtrach. wogóle poczytaj...

Sprzęcik o nazwie F1 status robi firma Alpine a nie jakże popularny i lubiany pioneer.

Powrót