• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Boczki do klocków Sony ES

• Autor wątku Autor wątku mbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Czy ktoś z Was robił kiedyś coś w tym stylu? Potrzebuję jakiś 4 sztuk boczków (tuner i preamp).

Wiem, że oryginały są zrobione z drzewa różanego, czyli robiąc to samemu byłoby drogo. MDF + jakiś fornir i bejca byłby lepszy/tańszy? Jeśli tak, to czy wiecie, jaki może być fornir / bejca?

sony_es1.jpg

sony_es2.jpg

ja bym jednak poszuka litego drewna
nie musi byc egzotyk - byle bylo ladne

z fornirowaniem bedzie duzo zabawy

No właśnie zdania są podzielone.
Na zdjęciach też się wydaje, że to fornir.

Macie pomysł na gniazda śrub?

Podeśle Ci później zdjęcia z mojego TA-N77ES i mam też niestandardowe rozwiązanie z śrubami, ale to pod wieczór...

Płaskich? Wg mnie gniazda śrub przypominają kubek. Ale w ręku ich nie miałem :)

Na 99% na zdjęciu są fornirowane
Jeśli lite to w dużym zakładzie gdzie np. przecierają okleiny egzotyczne powinni lub mogą mieć też taką tarcicę, lecz jedynie 4 takie klepki, to chyba tylko w odpadach szukać :)
A ja się zapytam: poco "psuć" wizualnie te boczki przebijając się na wylot i znowu nadrabiać ładnymi gniazdami ? To nie lepiej wkręcić w nie nawet na 5/6 głębokości śruby/konfirmaty by przykręcać od środka ?

PS Niby takie kwadraciaki z drewnianymi deskami z boku, ale nawet ładnie wyglądają te wzmacniacze, (wpadły mi w oko) aż chyba skuszę się by też zrobić coś w tym stylu :D

Ostatnia edycja:
Podsyłam obiecane zdjęcie:

Widać dokładnie że płyta jest oklejona bo tył ktoś pominął;)

To jeszcze muszę znaleźć fornir i bejcę :) Macie jakiś sprawdzonych dostawców / sklepy wysyłkowe?

PS: to jest chyba żart, a nie drzewo różane? http://allegro.pl/fornir-drzewo-rozane-f6412-i1926228341.html

PS2: To jeszcze mi powiedzcie, co będzie łatwiej kleić? Fornir:
- naturalny
- modyfikowany
- na fizelinie

Znalazłem "zagłobę", do Konotopy specjalnie daleko nie mam :)

Ostatnia edycja:
Ten z linku to marna modyfikacja, ale nie ma sie czemu dziwić, cięzko jest podrobić forniry typu palisandry, hebany, drzewo różane, piramidy itp....

Jeżeli nie masz doświadczenia, to łatwiej fornirować modyfikowanym, przy czym przy tylu krawędziach lepszy będzie bez flizeliny.

Powrót