• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Brak pradu pomoc w doborze elementow systemu naglosnienia

• Autor wątku Autor wątku Fryta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam
Temat zakladam gdyz po dolozeniu drugiego glosnika SW.STX.10.2.400.2x2.F.S, po podglosnieniu widac jak swiatla przygasaja. Ogolnie pojazd to matiz. Przod i twistery sa podlaczone pod radio. Wzmacniacz to http://www.peiying.pl/wzmacniacz_samochodowy/py_a4e76r. Teraz tak szukuje sie do wymiany przewodow na jakies dedykowane przekrojowo do takiego zestawu bo ostatnio sie mi przypalil przy klemie + co znaczy ze jest za maly przekroj i teraz pytanie jaki przekroj dac. Szukuje sie tez na zakup kondensatora mysle nad 1f lub 1.5f. Spokojni emysle ze starczy. dajcie propozycje jak to widzicie

w matizie alternator jest 65A wiec powinien dawac rade
aku pewnie jest malutkie i tu mamy problem (35Ah)
ale w 99% przypadkow problem nie jest w aku czy wzmacniaczu a wlasnie w prowadzeniu przewodow

ostatnio sie mi przypalil przy klemie + co znaczy ze jest za maly przekroj
co wlasnie tutaj udowodniles
jezeli spalil ci sie przy klemie to znaczy ze miales fatalnie polaczony kabel z konektorem i z klema
poprowadz grubsze kable (plus i minus) z pozadnie zarobionymi konektorami i powinno byc OK

zakup konda nic tu nie zmieni

Załóż diody na dzień to ci się poprawi bilans prądowy
mogą zostać zaciśnięte tylko dobra praską

jak bede mial wolna niedziele to zamontuje kable bo juz znalazlem odpowiednie, i pytanie czy mase moge wziasc z karoserii? czy od zacisku ujemnego lepiej? lamp dziennych niechce zastanawialem sie ale wiesniacko to wyglada

jak z karoserii to sprawdź masę fabryczna miedzy silnikiem a buda
możesz tez zaczepić się na z aku ja tak mam

czy mase moge wziasc z karoserii? czy od zacisku ujemnego lepiej?

nie ma znaczenia - oba sposoby sa dobre
nalezy jednak uwazac gdzie sie podlacza mase na karoserii
no i jak kolega wyzej napisalem warto "wzmocnic" przewod masowy od aku do karoserii

lamp dziennych niechce zastanawialem sie ale wiesniacko to wyglada
bo trzeba wiedziec co i gdzie montowac ;)

Nie na temat...
wiocha to tanie ledy ktore swieca na niebieskawo a po tygodniu kazda swieci inaczej...
mi osobiscie tez sie nie podoba jak ktos da biale ledy do starszego samochodu. tam lepiej by pasowaly biale o cieplej barwie - mniejsza roznica w odcieniu miedzy ledami a H4 ;)

Powrót