• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

brumienie...

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
no wlansie co zrobic mam taki problem:
jak wylacze kompa a wzmaki sa wlaczone to zaczyna mi mocno brumic sprzecik;/ jak komp jest wlaczony a nawet nic nie gra to takiego efektu nie ma...
macie moze pomysl jak to zrobic? konektor to mokrofonowy 2zyly w ekranie podpietym od zrogla do masy. a innych konf i na innych kablach to samo;/

Ja tez tak mam, komp to laptop a wzmak do kompa unitra at9100. Po wylaczeniu jest brum. Przyzwyczailem sie do tego i sciszam/wylaczam wzmaka :P

Ktoś cos kiedyś mowił że to cos ma wspolnego z masą ze niby w kompie i wzmku jest inaczej poprowadzona ale dokładnie nie wiem.

Ja poprostu najpierw włączm kompa a otem dopiero wzmaka i no problem :]

no jasne, ze mozna wylaczyc wzmaka czy cos ale roznie to bywa, np chce zeby kom sie wylaczyl sam w nocy a wmak niech chodzi ale neistey brrrrr brrrr ;/
albo jak glosno slucham i resert walne albo cos w kompie musze zrobic BRRRRRRRRR
normalnie szlak mnie trafia;)
ludzie specjalisci:) pomozcie;]

Równolegle do wejścia powinien byc jakiś rezystor, bo impedancja wejściowa jest duża i po wyłączeniu kompa brak jest zwarcia do masy (wyjście ma małą impedancję i zwiera zakłócenia do masy, a po wyłązeniu prądu - już nie).

mozna srobowac podlaczyc rownolegle do obu kanalow po rezystorze do masy przy samej karcie muzycznej.

Sprawdz tez czy komp ma uziemienie podpiete do zasilacza (uziemione gniazdo zasilania) . Nie uziemiony komp ma na obudowie potencjał wytwarzany przez zasilacz.

uziemnienie teoretycznie jest...
czyli gdzie doklanie am dac ten rezystor? miedzy masa na wysciu (czyli np obudowa wtyczki) i sledziem karty?
jak mozecie napiszcie mi dokladnie co i jak, no i jaki rezystor to ma byc?

Jak masz miernik to sprawdz uziemienie w następujacy sposób ustaw miernik na napięcie zmiennne jeden przewód miernika do blachy obudowy a drugi w dłoń jezeli pokaże ci ok 80v to chłopie nie masz uziemienia.

A ja ostatnio taką rewelacje odkryłem Wzmacnaicz jest podąlczony do jedej listwy zasilającej z kompem monitorem i lamką. Wzmka to Lm3886 calkowiecie spartańska konstrukcja bez zbędnych bajerów końcóki mocy i potencjometr ;) I jak włączam lamke, lub przetrzymuje włacznik na granicy styku słychac trzask w kolumnach. Co to moze być ?? :]

ŁukaszN, co do za lampka? Duzo tego tego typu lampek ma zarowki na mniejsze napiecie a co za tym idzie transformator ktory strasznie sieje.

Nie to zwykła lamka biórkowa (jak kto woli biurowa ;)) brak w niej jakich kolwiek transformatorow.

W sumie smieszna sprawa włąnczasz najpierw wzmaka (przed kompem) strasznie buczy, włączasz lampke słychac trzask w głośnikach :lol: :D sila diy ;)

Wlasnie podlaczalem filtr DP i przy podlączonym kablu od karty muzycznej strasznie brumialo, pomoglo uziemienie kompa, kawalkiem przewodu polaczyc obudowe kompa z kaloryferem ;)
Co ciekawe wczesniej nie mialem tego problemu, mimo ze komp byl nie uziemiony.

Powrót