• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

BSW 104 II - Prosze o pomoc - ostatni moj wpis

STX nie da rady ... no nie ma co sie czarowac...

15cali moze byc i w 70 litrach... Daje kopa - nie schodzi moze za nisko w porownaniu do 100 litrow, ale ... no niezle daje.

Dobre glosniki sa po prostu dobre - i sadze, ze kazdy kto juz zaaplikuje taka 15tke sie powaznie zastawnowi czy warto zmieniac tak od razu... watpie, zeby ktos chcial szybciej jak po 2 latach..

mIKI to jest tak, 60l dla 12" bedzie za duzo, spadnie wytrzymalosc mocowa, moze w niewielkim stopniu impuls wzrosnie, ale i tak tego nie uslyszysz, jest zbyt szybki :P. Natomiast te 70l to jest za malo dla 15". Opytmalnie jest 25-30 dla 104 45-50 dla 124 80-120 dla 15 a dla 18 150 wzwyz.

pozdro

I jak sie podoba?

37cu7uvn6rgwy45p.jpg

To jeszcze nie koniec.

zaje.... mi sie podoba :D jak bedzie jeszcze do konca wykonczony bedzie super gites :)

mIKI, co do strojenia to nie ma mądrego.Bardzo wiele zależy od otoczenia jak i preferencji.U mnie jakoś docelowo żaden sub nie był strojony wg. zaleceń,BSW też dostanie korekte,najprawdopodobniej na 40Hz.
Najlepsze wyjście to zacząć od niskiego strojenia i jechać do góry.
Są co prawda zasady że najlepiej wyśrodkować zakres między pikami ale na ogól sie to do końca nie sprawdza.

hmmm przeciez ja tez chce tego bsw... powiedzcie mi tylko prosze ile rpzesylka... wezmie sie zamowi grupka i byc moze jeszcze wiekszy rabat bedzie? neich sie ktos dowie ceny przesylki... i kiedy bysmy to brali?...

obilo mi sie o uszy, ze 10 ojro. Wysylaja, czemu mielby nie ? Piszcie mejla o rabacik, jak 4 osoby wezma to moze za free przesylka bedzie :)

pozdro

moze by zrobic temat z zamowieniem o bsw bo to tak wlasciwie inny topic :P mozna by zrobic liste kto chce,noi na kiedy?
(ja bym wolal gdzies tak po swietach PRZED sylwkiem,wiadomo czemu :D)

Tasior ty tam lepiej najpierw tego stxa sprzedaj:P
umberto, mi to troche jakas stara ogromna pufe przypomina:P

stxa to ja opchne,malo chce a wykonczony jest(dajcie tylko butapren i bedzie :P )wiec sprzeda sie szybko,kuzyn chce zestaw graajcy do auta czyli wzmak przetwornica i suby, wiec kasa bedzie...

No Umberto - ladny kloc. Koniecznie pomaluj jakas matowa farba (najlepiej czarna) wnetrze tunelu BR. Oryginalny kolor srednio pasuje do czegokolwiek. Elegancko, ma oddech jak nalezy.

Czy sa jakies zauwazalne zmiany brzmienia? Chodzi mi o to ustawienie w porownaniu do standardu.

Generalnie 15tka zagra lepiej w 70 litrach niz 12tka w swoich 45 - 50. Moze sie tylko okazac, ze trzeba stosowac kolanko dla odpowiedniego strojenia - nie ma co sie ludzic, ten glosnik potrzebuje tunelu o mniejwiecej takim przekroju jak dal Umberto. 14cm tunelu (wewn.) to minimum absolutne. No i bardzo niskiego basu tez bedzie mniej w porownaniu do 100 l pudla, jak juz wspominalem zreszta...

Dobrym rozwiazaniem jest tez uzycie dwoch 12calowych w jednym pudle - wtedy 80 - 100 litrow potrzeba. W teorii to wiecej niz 15 cali, w praktyce mysle, ze sprawiloby sie to podobnie bardzo.

Chłopaki jedno proste pytanie ->
czy jest sens dać BSW 10" dawac do obudowy 25lnetto - closed oczywiście bo BR wymaga znaczenie więcej. Czy to jednak kiepski pomysł ??

Powrót