Tak się składa, że jestem w temacie/ jak sie uda to w końcu z miesiecznym poślizgiem wprowadze się na "rozpoczęcie roku"

Jest co pisać, ale spróbuję to ogarnąć w skrócie/ może trochę ci doradzę ale wybór oczywiście należy do ciebie.
Co do naszych zestawów postanowiliśmy aby instalacje działały jak najprościej- czyli tylko podłogówka, żadnych zbędnych kaloryferów, zmian temperatury ogrzewania przez telefon itp. Jednym slowem czym prościej, tym mniej problemów w przyszłości.
Wyborem kotła zajmowała się moja żona i wybrała Immergasa ( kupiony u naszego znajomego gdzie bierzemy większość sanitariów, wydajnościowo i sprawnie tak jak vailanty, vieśmany i inne średniej i wyższej klasy). Dodatkowo postawilismy na niego bo serwisanta mamy w pobliżu i mniej problemów z nim niż z wymienionymi wcześniej (części itp też tańsze jakby coś się upsuło, a wg użytkowników tensprzet jest mniej awaryjny). Zasobnik wg uznania. Ja chciałem mieć razem kocioł z zasobnikiem- wszystko w jednym urządzeniu typu "zamrażalka"

aby nie straszyło ( niestety przez wysoką cenę odpadło), ewentualnie coś do zabudowy w szafie. Ostatecznie z braku miejsca w pom. gospodarczym mam wiszący piec i zbiornik pod nim 160l ( jakbym wybierał ponownie wziąłbym wiszący obok aby mieć miejsce na pralkę czy inne rzeczy i inaczej rozplanował całość, no ale jest za późno)/ zawsze na przyszłość mogę go też zabudować szafą, choć i tak po wykończeniu kotłowni wygląda to bardzo dobrze. Na wstępie po namowie kuzyna rozważałem zrobienie dodatkowej cyrkulacji aby mieć luksus ciepłej wody od razu po odkręceniu w kranie, lecz uznaliśmy, że to zbędny bajer bo łazienki są praktycznie obok, a powodowałoby to dodatkowe załączanie pieca i niepotrzebną instalację.
W komplecie do pieca mamy sterownik ze zintegrowanym czujnikiem temperatury zawieszony centralnie pośrodku domu. Co do pytania- to można w nim osobno ustawiać temp wody użytkowej i podłogówki/ także plan każdego dnia tygodnia itd. Obecnie ( na niewykończonym nie używam ciepłej wody w kranach) mam ustawione ogrzewanie na załączanie gdy temperatura spadnie poniżej 16 stopni ( piec włącza się po cichu na chwilę tylko kilka razy dziennie)/ oprócz tego grzeję drewnem w mikropiecyku w salonie więc mam w dzień zawsze koło 18 stopni bo ciepło i tak nie ma jak uciekać. Jak się wprowadzę to ustawi się każdy obieg tak aby zawsze był stały obieg ze stałą temperaturą we wszystkich pokojach ( oprócz lazienek gdzie będzie ustawione cieplej)/ jak to nie wystarczy to założę siłownik do rozdzielacza i regulatory pokojowe, choć nie zależy mi na ustawianiu dokładnej temperatury co 0,1 stopnia
Filtracje wody możesz zrobić w sposób prosty lub ze zmiękczaczem. W bloku gdzie mieszkam podłączyłem filtr sznurkowy + weglowy/ w domu mam to samo - w garażu za licznikiem wody wstępne filtry, a w kotłowni dodatkowy filtr siatkowy ze spustem na osady i automatyczny zmiękczacz wody na sól.
Rekuperację też zakładałem/ w domach parterowych i ogólnie "szczelnych" jest to niezbędne aby się nie zawilgocić i zagrzybić. Projekt możesz nawet zrobić samemu jeśli dom jest prosty. Wystarczy się zagłębić w temacie i przeliczyć, lub tak jak dać to komuś do zrobienia. Ja zamówiłem projekt przez neta wraz ze wszystkimi elementami do złożenia, przez co nie musiałem płacić dodatkowo za projekt. W zależności jak skomplikowany dom, robocizna zajmie z 2 dni lub tydzień, bo trochę tego trzeba poprowadzić, pozaczepiać, poprzewiercać się itp. Rekuperator wybraliśmy Brinka, też ze sterownikiem naściennym.
Wylot z okapu najlepiej wyprowadzić bezpośrednio na zewnątrz, bez połączenia z rekuperatorem ( on i tak będzie wciągał powietrze z całego pomieszczenia kuchennego). Ewentualnie zamontować tylko filtr w okapie bez połączenia z wentylacją. Połączenie z rekuperatorem spowoduje zabrudzenie, "zatłuszczenie" kanałów ( jak na szafkach w kuchni

)oraz szybsze zużycie filtrów. Co do pytania skąd wziąć powietrze- rekuperator będzie wdmuchiwał oczyszczone powietrze do pokojów powodując cyrkulacje powietrza do kuchni/ na tym to polega. W zależności od tego jak dobrze przeliczone i wykonane żadnych szumów ani powiewów powietrza nie czuć/ dodatkowo można zamontowąc tłumiki w anemostatach
Ps.Ten zakup bliżniaka to będzie w stanie deweloperskim czy wykończony? .