• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa drewnianych kolumn (akustyka??) 3d przetw Tonsil

Reakcji
0
Witam wszystkich
Prosze o komentarz na moj dobor glosnikow ewentualnie pomoc w doborze glosnikow do kolumn ktore chce wykonac z drewna. nie jestem wielkim audiofilem lecz lubie dobry dzwiek, slucham roznej muzyki przewaznie dance techno rock pop i wszystko inne co mi wpadnie w ucho, lubie niski bas

OBUDOWA
Planuje wykanac ja z drewna sosnowego, suszonego ok 2-3 miesiace. tutaj pojawia sie problem poniewaz drewniane obudowy nie sa chwalone ale prawdopodobnie i tak wykonam je z drewna, prosze o porady, jakie wygluszenie?? itp

GLOSNIKI
dla pojemnosci obudowy 80l chyba ze sredniotonowka bedzie zabudowana to ok 70l
niski gdn 25/80/1
sredni gdm 12/60/2 lub gdm16/80/1
wysoki gdwk 11/100 lub gdwk10/80/t/1 z podwojnym magnesem
mile widziane wasze propozycje glosnikow

szukam rowniez osoby z warszawy ktora zbuduje mi zwrotnice oczywiscie zaplace

Adrian88wat napisał:
GLOSNIKI
dla pojemnosci obudowy 80l chyba ze sredniotonowka bedzie zabudowana to ok 70l
niski gdn 25/80/1
sredni gdm 12/60/2 lub gdm16/80/1
wysoki gdwk 11/100 lub gdwk10/80/t/1 z podwojnym magnesem
mile widziane wasze propozycje glosnikow
Ty masz już te głośniki ?
Masz do nich zwrotnice ?
Bo jeśli nie to daruj je sobie...

Adrian88wat napisał:
Planuje wykanac ja z drewna sosnowego, suszonego ok 2-3 miesiace. tutaj pojawia sie problem poniewaz drewniane obudowy nie sa chwalone ale prawdopodobnie i tak wykonam je z drewna, prosze o porady, jakie wygluszenie?? itp
chwalone nie są bo cholernie ciężko je wykonać tak aby naprawdę dobrze wyglądały, tutaj trzeba niestety przejść z poziomu rzemiosła do poziomu prawdziwego artyzmu.

Adrian88wat napisał:
Planuje wykanac ja z drewna sosnowego, suszonego ok 2-3 miesiace.
Jeżeli to drewno było suszone w suszarni to teraz trzeba je sezonować kilka miesięcy, a jak na wolnym powietrzu to jeszcze z rok musi poleżeć. Na obudowy lepsze jest drewno o bardziej jednolitej strukturze i większej gęstości np; buk, dąb.

Nie lepiej zrobić kolumny 3 drożne na nowych Stxach zamiast tych starych Tonsili? Nie wiem tylko, który da więcej basu, bo tu 22 a tam 25cm, ale lepszej jakości będzie pewnie z Stxa. Paweł S. zawsze poleca ten zestaw, więc może warto się tym zainteresować?

odp

odp

glosnikow jeszcze nie mam zwrotnicy tez zanim kupie chcialem sie dowiedziec czy dobrze wybralem

tonsil gdn 25/80 ma dobre zejscie dlatego go wzialem pod uwage

drewno bedzie pochodzic z fabryki drzwi gdzie posiadaja suche drewno, pomyslalem ze dodatko po przycieciu polezakuja u mnie w domu

zapomnialem dodac obudowa ma byc z bass reflex

Poczytaj troszkę forum kolego i opinie o tym głośniku. Właśnie super gra w bass reflexie. Jest szybki, ma wykop, dość nisko schodzi i bas z niego jest bardzo dobrej jakości. Nie musisz się sugerować moją opinią, możesz zapytać któregoś bardziej doświadczonego i osłuchanego użytkownika z diyaudio, niż ja.

odp

odp

jak wybiore stxa 22/140 to jaka pojemnosc obudowy mam zastosowac bo wg moich obliczen to jest ok 35 litrow

caly czas mysle o duzej kolumnie ok 70 litrow do pokoju 40m2

i jaki sredniotonowy i wysokotonowy

[ Dodano: 2009-11-29, 16:46 ]
troche czytalem i sie rozgladalem i zauwazylem takie ciekawe polaczenia
-Tesla arn 226 + arx + arv
-Tesla arn 226 + arp + arv
-2 x Tesla arn 226 + arx/arp + arv

Adrian88wat napisał:
jak wybiore stxa 22/140 to jaka pojemnosc obudowy mam zastosowac bo wg moich obliczen to jest ok 35 litrow
ale leniwy jestes...
sprawdzone przez forumowiczow pojemnosci masz w dziale gotowych konstrukcji
a zalecane przez producenta masz tutaj http://www.stx.pl/fx-200-diy.html

Adrian88wat napisał:
i jaki sredniotonowy i wysokotonowy
albo kopiujesz to co masz wyzej

albo robisz tansza wersje

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
http://rapidshare.com/files/201368684/zwrotnica_3_drogi_STX_SCX.exe
tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

Adrian88wat napisał:
troche czytalem i sie rozgladalem i zauwazylem takie ciekawe polaczenia
jakies pare lat temu bym to nawet doradzil... ale teraz kompletnie nie oplacalne :P

Adrian88wat napisał:
w projekcie stxa tez jest ok 35litrow bez wyliczania br zwrotki wytlumienia itd.. Ja go mialem w 28 i tez jest b.dobrze.

a co powiecie na:
tonsil gdn 25/80/1
stx GDM-14-150-8-SCX
GDWK-10-200-8-PJ lub jakas vife

tonsila wybieram ze wzgledu na to ze chce dosyc duza obudowe ok 65-70 litrow netto
chyba ze w tej duzej obudowie oddzielic 35 litrow dla stxa GDN-22-140-8-SCX zamiast tego tonsila

[ Dodano: 2009-11-29, 20:08 ]
bede bardzo wdzieczny za pomoc w doborze glosnikow
z gory dziekuje
pozdrawiam

Adrian88wat napisał:
a co powiecie na:
tonsil gdn 25/80/1
stx GDM-14-150-8-SCX
GDWK-10-200-8-PJ lub jakas vife
a kto ci zwrotnice zrobi?
bo wszyscy ktorzy mogliby pomoc nie maja czasu...

Adrian88wat napisał:
tonsila wybieram ze wzgledu na to ze chce dosyc duza obudowe ok 65-70 litrow netto
zawsze mozesz zrobic sobie pusta komore ;]

odp

odp

chyba jednak wezme ten zestaw z tonsilem

zwrotnice zrobi mi osoba o nicku Tomq, ktora sprzedaja zwrotki na zamowienie

pytanie brzmi czy bedzie to dobrze gralo i czy sredniotonowy nie jest za maly

Masz rację zrób ten zestaw, później sobie będziesz pluł w brodę, że jednak za tą kasę mogłeś mieć lepszy zestaw doradzany przez doświadczonych ludzi.

Adrian88wat napisał:
zwrotnice zrobi mi osoba o nicku Tomq, ktora sprzedaja zwrotki na zamowienie
a to od kiedy on projektuje zwrotnice? robil zwrotnice wg gotowych schematow... ale jeszcze nie widzialem zeby cos zaprojektowal

elvis18 napisał:
Masz rację zrób ten zestaw, później sobie będziesz pluł w brodę, że jednak za tą kasę mogłeś mieć lepszy zestaw doradzany przez doświadczonych ludzi
nie bedzie bo nie bedzie mial porownania... dopiero jak porowna z pozadnie wykonanym sprzetem to zrozumie blad :P

Powrót