Proszę czytajcie uważnie, bo potem się dziwicie skąd mi wyszło 6 dB. Ja porównywałem isobaric (jedna para głośników) do zwykłej kolumny ale z dwoma głośnikami (czyli też są dwa, ale już nie w isobaric). Jak wiadomo - w tandemie traci się 3 dB w porównaniu do jednego głośnika i to już wyżej wyjaśnił Sound Wave. Przykład: pojedynczy głośnik 90 dB dajemy do obudowy 100 litrów; żeby uzyskać taki sam bas z tandemu, wkładamy dwa takie głośniki do 50 litrów, ale mamy wtedy tylko 87 dB efektywności. A łącząc dwa głośniki, ale nie w systemie isobaric, zwiększa się dwukrotnie efektywna powierzchnia membrany i mamy w sumie aż 93 decybele, jednak tutaj pudło ma aż 200 litrów. Jakby nie patrzeć - mając do dyspozycji DWA głośniki, mamy do wyboru albo zwykłą dużą konstrukcję z dużą efektywnością, albo czterokrotnie mniejszy isobaric i cichszy aż o 6 dB (bo tyle wynosi różnica).
Co do długości tunelu to nie sprawdzałem w praktyce, ale tak wyliczył WinISD. Według niego w tandemach powinno się stosować nieco dłuższe tunele.