• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa generatora sinusa i prostokąta

Poświęcę się dla dobra sprawy, bo byłbym zainteresowany ;)
Jak się rękę okiełzna, to takim wynalazkiem da rade szybko i sprawnie... tylko drucik nieemaliowany oczywiście :D

To jest ta obudowa z podgietymi wyprowadzeniami pod spod, to chyba da sie do niej podstawke przewlekana kupic.

Z lutowaniem tez nie ma wiekszego problemu bo zalewa sie wszystkie nogi cyna a potem plecionka miedziana usuwa nadmiar cyny. Wylutowac bezstratnie to moze byc problem z lutowaniem nie powinno go byc.

raven1985 napisał:
Taka sama zabawka.
Zrób lepszą za taką cenę. Sam też zamówiłem płyteczkę. No i nie obrażaj zaocznie triodowiczów - autorów projektu.
Ten generator z linku nie tknąłbym nawet patykiem przez szmatę, nie ma porównania z tym z triody.

brencik napisał:
Zrób lepszą za taką cenę. Sam też zamówiłem płyteczkę. No i nie obrażaj zaocznie triodowiczów - autorów projektu.
Ten generator z linku nie tknąłbym nawet patykiem przez szmatę, nie ma porównania z tym z triody.
Nikogo nie mam zamiaru obrażać !
OK. To co zamierzasz tym generatorem mierzyć konkretnie ?
Bo ja mam konkretne zarzuty.
- za małą częstotliwość żeby zmierzyć charakterystykę nawet wzmacniacza lampowego (np mój lampiak ma -3dB na 70Khz, tranzystor 2MHz)
- za duże zniekształcenia sinusa by móc mierzyć THD.
- puszczenie prostokąta przez DAC-a co jest bezsensu, przebieg prostokątny można wyprowadzić bezpośrednio z wy. proca przez odpowiedni bufor. Mając wtedy szybkie zbocza.
- brak filtru anty-alias co może być problemem.
Jeśli zaletą ma być to że jest tani to żadna zaleta jeśli jest nieprzydatny.

Nikogo nie mam zamiaru obrażać !
To mnie cieszy.

raven1985 napisał:
Bo ja mam konkretne zarzuty.
To szybko uderzaj z nimi na triode, może cos da sie jeszcze w tym układzie polepszyc.

raven1985 napisał:
- za duże zniekształcenia sinusa by móc mierzyć THD.
Zeby mierzyc zniekształcenia rzędu 0,001% trzeba miec generator 0,0001% co jest praktycznie awykonalne. Zreszta w układach lampowych 0,1% to juz duzy sukces.

raven1985 napisał:
- za małą częstotliwość żeby zmierzyć charakterystykę nawet wzmacniacza lampowego (np mój lampiak ma -3dB na 70Khz, tranzystor 2MHz)

Spokojnie da sie pomierzyc, a 2MHz to zaproszenie do wzbudzeń, zbierania wszelkiej maści zakłocen RF itp. pomijajac kwestie sensu stosowania takiego pasma dla audio.

brencik napisał:
To szybko uderzaj z nimi na triode, może cos da sie jeszcze w tym układzie polepszyc.
Nie mam tam konta jak będę miał chwilę to uderzę.
brencik napisał:
Zeby mierzyc zniekształcenia rzędu 0,001% trzeba miec generator 0,0001% co jest praktycznie awykonalne. Zreszta w układach lampowych 0,1% to juz duzy sukces
0.001% ma generator z mostkiem Wiena - ne5532 + żarówka + kilka elementów biernych.
Jak dołożysz 2 operacyjni i feta to można spokojnie zejść do 0.0005%.
Zresztą do układów lampowych i podstawowych pomiarów wystarczy przyzwoita karta dźwiękowa. No i zniekształcenia poniżej 0.001% mają tylko nieliczne wzmacniacza (np mój :) i nie jest to żaden wyczyn na diyaudio.com jest taki co ma 1ppm dla 20Khz. :)
http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/110760-pgp-pretty-good-poweramp.html
http://www.synaesthesia.ca/PGP.html

brencik napisał:
Spokojnie da sie pomierzyc, a 2MHz to zaproszenie do wzbudzeń, zbierania wszelkiej maści zakłocen RF itp. pomijajac kwestie sensu stosowania takiego pasma dla audio.
Pasmo jest jakie bo to CFA.

Kto powiedział, że Maxim nie produkuje MAX038?, Mało tego swego czasu wysyłał próbki. Mam kilka takich scalaków, najnowszy ma datę 0738.

YR1 napisał:
Kto powiedział, że Maxim nie produkuje MAX038?, Mało tego swego czasu wysyłał próbki. Mam kilka takich scalaków, najnowszy ma datę 0738.

Chodzi o cene tych scalakow. Kiedys kilkanascie zl a teraz i po 100 chodza.
dolphin123 napisał:
http://sklep.avt.pl/p/pl/...go+montazu.html
Generator z triody opisany w EP 9/10 :wink:

Dlatego nie warto meczyc sie samemu bo generatorow w AVT byly juz mnostwo. Szkoda ze zaden nie ma uzytecznych parametrow.

Zakres czestotliwosci za maly, THD za duze, amplituda za mala. Kolejna zabawka dla dzieci.

Powrót